Przejdź do głównej zawartości

Żurek na zakwasie

Właściwie to moje skojarzenia z żurkiem nie łącza się z Wielkanocą, biegną raczej do starej, rogowej kamienicy z czerwonej cegły, gdzie na drugim piętrze co sobotę babcia przyrządzania żur na obiad. Ta tradycyjna na Śląsku zupa pachniała chyba z każdego okna kuchennego, podawana zazwyczaj z pajdą chrupiącego chleba. Dziś wracam do korzeni i w otoczeniu nowoczesności, przygotowuje potrawę z iście zamierzchłych czasów, tyle przecież lat minęło odkąd siedząc na drewnianym, kuchennym taborecie i wymachując beztrosko nogami, wpatruję się w chomika biegającego po swoim akwarium, a wnętrze kuchni wypełnia zapach wędzonki i liści laurowych....




Składniki: na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 2,5 h


500 ml zakwasu żytniego*
500 g białej, surowej kiełbasy
500 ml bulionu*
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka suszonego majeranku
100 ml śmietany 30%
Sól, pieprz

* Zakwas można kupić gotowy, są dość dobrej jakości, lub zrobić samemu - na 500 ml ciepłej wody dodajemy 7 łyżek mąki żytniej przykrywamy ściereczką i odstawiamy do fermentacji na ok 5 dni
* do przygotowania bulionu potrzebne będzie- 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 por, natka pietruszki, 1 opalona cebula, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku w łupinkach 500 g żeberek wieprzowych. 













Do podania


Żurek można podać w specjalnie do tego celu pieczonymi chlebku lub z ziemniakami ugotowanymi w bulionie


Przygotowanie:


1. Bulion - warzywa obieramy, cebulę opalamy na ogniu, całość razem z mięsem i przyprawami zalewamy woda, ok 2 litrów i zagotowujemy, zbieramy szumowiny, przykrywamy i gotujemy ok 45 minut na wolnym ogniu. 
2. Bulion odcedzamy z warzyw, wkładamy do niego kiełbasę, przykrywamy i gotujemy razem z żeberkami ok 1 godzinę na wolnym ogniu Jeśli podajemy żurek z ziemniakami, to kroimy je w kostkę i wrzucamy do bulionu na ok 15 min 
3. Kiedy kiełbasa się ugotuje przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min aż się ładnie zrumienieni, z bulionu usuwamy żeberka
4. Do bulionu dolewamy zakwas, dodajemy chrzan, majeranek, sól, pieprz do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i odstawiamy z ognia
5. Kiełbasę kroimy w plasterki, ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, żurek dekorujemy świeżym majerankiem

Jeśli zupa na Wielkanoc to musi być żurek!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.