Przejdź do głównej zawartości

Żurek na zakwasie

Właściwie to moje skojarzenia z żurkiem nie łącza się z Wielkanocą, biegną raczej do starej, rogowej kamienicy z czerwonej cegły, gdzie na drugim piętrze co sobotę babcia przyrządzania żur na obiad. Ta tradycyjna na Śląsku zupa pachniała chyba z każdego okna kuchennego, podawana zazwyczaj z pajdą chrupiącego chleba. Dziś wracam do korzeni i w otoczeniu nowoczesności, przygotowuje potrawę z iście zamierzchłych czasów, tyle przecież lat minęło odkąd siedząc na drewnianym, kuchennym taborecie i wymachując beztrosko nogami, wpatruję się w chomika biegającego po swoim akwarium, a wnętrze kuchni wypełnia zapach wędzonki i liści laurowych....




Składniki: na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 2,5 h


500 ml zakwasu żytniego*
500 g białej, surowej kiełbasy
500 ml bulionu*
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka suszonego majeranku
100 ml śmietany 30%
Sól, pieprz

* Zakwas można kupić gotowy, są dość dobrej jakości, lub zrobić samemu - na 500 ml ciepłej wody dodajemy 7 łyżek mąki żytniej przykrywamy ściereczką i odstawiamy do fermentacji na ok 5 dni
* do przygotowania bulionu potrzebne będzie- 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 por, natka pietruszki, 1 opalona cebula, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku w łupinkach 500 g żeberek wieprzowych. 













Do podania


Żurek można podać w specjalnie do tego celu pieczonymi chlebku lub z ziemniakami ugotowanymi w bulionie


Przygotowanie:


1. Bulion - warzywa obieramy, cebulę opalamy na ogniu, całość razem z mięsem i przyprawami zalewamy woda, ok 2 litrów i zagotowujemy, zbieramy szumowiny, przykrywamy i gotujemy ok 45 minut na wolnym ogniu. 
2. Bulion odcedzamy z warzyw, wkładamy do niego kiełbasę, przykrywamy i gotujemy razem z żeberkami ok 1 godzinę na wolnym ogniu Jeśli podajemy żurek z ziemniakami, to kroimy je w kostkę i wrzucamy do bulionu na ok 15 min 
3. Kiedy kiełbasa się ugotuje przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min aż się ładnie zrumienieni, z bulionu usuwamy żeberka
4. Do bulionu dolewamy zakwas, dodajemy chrzan, majeranek, sól, pieprz do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i odstawiamy z ognia
5. Kiełbasę kroimy w plasterki, ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, żurek dekorujemy świeżym majerankiem

Jeśli zupa na Wielkanoc to musi być żurek!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.