Przejdź do głównej zawartości

Roladki z farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym

Przyprawa pozyskiwana z odmiany krokusa o nazwie Crocus sativus. Kwiaty tej rośliny zbiera się jesienią i od razu odrywa od dna kielichów czerwone pręciki - każdy kwiatek odmiany crocus sativus ma tylko po 3 pręciki. Słowo szafran pochodzi z arabskiego zafaran, co oznacza żółty. Aby uzyskać funt (mniej niz pół kilo) szafranu, potrzeba oberwać pręciki z 70-80 tysięcy kwiatów, dlatego ta przyprawa jest wyjątkowo droga - w zależności od jakości i regionu, z którego pochodzi, kosztuje około 120 dolarów za uncję (niecałe 30 g). Szafran pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie był używany w medycynie (do obniżania gorączki, na uspokojenie, do poprawy funkcjonowania wątroby; miał też przeciwdziałać reumatyzmowi i neuralgiom), do produkcji pachnideł i barwników oraz oczywiście w celach spożywczych. Sprowadzano go m.in. na dwory egipskich faraonów, którzy ponoć cenili szafran jako afrodyzjak. Obecnie najwięcej szafranu na świecie produkuje się w Iranie, ale to Hiszpania eksportuje najwięcej tej przyprawy. Kupując, warto wiedzieć, że najlepszy szafran hiszpański pochodzi z Walencji. Szafranu używa się w niewielkich ilościach. Już dwie, trzy nitki (pręciki) wystarczą, aby zabarwić potrawę i nadać jej szczególnego smaku i aromatu. Większa ilość powoduje, że jedzenie robi się gorzkie, a 20-gramowa dawka może być śmiertelna dla człowieka. Na szczęście mało kto aż tak rozrzutnie obchodzi się z tą kosztowną przyprawą... (źródło magazyn kuchnia)






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min



4 sznycle z indyka
100 g obranych pistacji
doniczka mięty
100 g serka philadelphia
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1 kg ziemniaków
1/4 łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki serka mascarpone
ząbek czosnku





















Przygotowanie:



1. Sznycel rozkładamy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i  rozbijamy na płasko, doprawiamy solą i pieprzem
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednego, obranego ząbka czosnku
3. Obrane pistacje i listki mięty wrzucamy do blendera i drobno siekamy, mieszankę łączymy z serkiem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem
4. Pastę pistacjowo-miętową rozsmarowujemy na sznyclach, ciasno zwijamy, tak jak krokiety, roladki obsmażamy krótko na klarowanym maśle, kiedy się zrumienią przekładamy o naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut
5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zachowujemy ok 2 łyżek wody z gotowania
6. Nitki szafranu rozcieramy w moździerzu na pył, dolewamy zachowaną wodę z gotowania ziemniaków
7. Ziemniaki rozcieramy razem z czosnkiem na pure, dodajemy mascarpone i rozpuszczony szafran, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą
8. Roladki przekrawamy na pół, układamy na pure szafranowym, dekorujemy listkami mięty i grubo siekanym pistacjami


Roladki z zielonym farszem na intensywnie żółtym pure szafranowym! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.