Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ananasowo-porzeczkowe

"Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty..." 

Marek Grechuta

Na okoliczność wiosny właściwie powinnam spędzać większość czasu w ogrodzie....trzeba przyciąć hortensje, pograbić trawnik, tak sowicie zasypany żołędziami, wysadzić bratki do donic itp. Tymczasem po krótkiej chwili walki z sekatorem i kilku odciskach na dłoniach, zrzucam rękawice i kieruję swoje kroki w kierunku kuchni. Podziwiając przez okno kwitnące drzewa mirabelki, zagniatam szybko kruche ciasto, kiedy ląduje w lodówce rozglądam się po kuchni w poszukiwaniu owoców mogących nadać mu charakteru. Wybór pada na przejrzałego ananasa i woreczek czerwonych porzeczek, których nadmiar poprzedniego lata zachował się dzięki głębokiemu mrożeniu. Rześki smak ciasta doskonale komponuje się ze świeżością budzącej się za oknem natury. 




Ciasto 



3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki lodowatej wody
szczypta soli
200 g zimnego masła
90 g zimnego smalcu w kostce


Nadzienia



500 g czerwonych porzeczek* 
1 świeży ananas
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

















* poza sezonem można użyć mrożonych, ja tak właśnie zrobiłam wykorzystując zeszłoroczne zbiory, jeśli nie dysponujecie porzeczkami, można zastąpić mrożoną żurawiną lub mieszanką owoców leśnych



Przygotowanie:



1. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, sól dodajemy pokrojone w kostkę masło i smalec, mieszany mikserem lub rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruchy, następnie dolewamy wodę i mieszany mikserem  lub wyrabiamy szybko dłonią aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki, zlepiamy całość w kule, dzielimy na pól, spłaszczamy do postaci dysku i wkładamy na ok 1 h do lodówki
2. Ananasa obieramy ze skóry i wszystkich oczek, przekrawamy na 4 części i wykrawamy stwardniały rdzeń, miąższ kroimy w kosteczkę
3. Świeże lub mrożone porzeczki mieszany z pokrojonym ananasem, cukrem i mąką ziemniaczaną
4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok 25/35 cm
5. Formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy jedną z rozwałkowanych cześć, wylepiamy dno i boki na ok 2 cm wysokości, na ciasto wykładamy owoce, z drugiej części ciasta wykrawamy paski  i układamy je na wierzchu tworząc kratkę
6. Ciasto pieczemy ok 50 min w temperaturze 190 stopni, powinno mieć jasnozłoty kolor
7. Przed podaniem oprószamy cukrem  pudrem


Słodycz ananasa równoważy kwaskowatość porzeczki!













sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wedelka pisze…
Zapowiada się rewelacyjnie :) Piękne kolory :) Szkoda, że nie mam porzeczek..czekam na świeże :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję! Ciasto rozeszło się w mig, naprawdę polecam ;)
gin pisze…
Mmm, ależ pysznie wygląda, takie soczyste... Coś wspaniałego :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler