Przejdź do głównej zawartości

Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady

O ile Święta Bożego Narodzenia pachną piernikami i korzeniami to nie wyobrażam  sobie Wielkanocy bez drożdżowego ciasta. Baba wielkanocna to królowa świątecznego stołu, pojawia się na nim już przy śniadaniu i nie znika aż.... no właśnie, z reguły znika bardzo szybko, gdyż już w pierwszym dniu domownicy zostawiają po niej jedynie okruszki. Babę najprawdopodobniej zapożyczyliśmy z kuchni niemieckiej, Gugelhupf, drożdżowej baby z rodzynkami po dziś dzień podawanej na śniadanie. Przedwojenne receptury zalecają robienie baby z kopy czyli 60 jaj, a samo ciasto trzeba mieszać ręką ok 40 min, dziś mało kto przestrzega tych rygorystycznych przepisów, ale łakomstwu świątecznemu musie dać się upust i baba musi być. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, tiulowa, szafranowa, ta w czepcu lukrowym lub w czekoladową suknię odziana - niech baba zagości na Waszych suto zastawionych stołach, nakrytych białym babcinych obrusem, w otoczeniu hiacyntów, żonkili i tulipanów, a jej rumiane oblicze niech kusi Wasze podniebienia, tak specjalna "baba" wymaga przecież wyjątkowej oprawy.




Składniki na foremkę ok 23 cm średnicy
Czas przygotowania: 12 h chłodzenie + 3 h wyrastanie + 35 min pieczenie




30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych instant
380 g maki pszennej
50 g cukru pudru
100 ml mleka
3 jaja
szczypta soli
170 g miękkiego masła
150 g rodzynek



Polewa


200 g białej czekolady
4 łyżki jogurtu naturalnego











Przygotowanie:




1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczka mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia
2. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do osobnej miski, dodajemy sól oraz spieniony i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką
3. Po chwili dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem, sumarycznie ok 15 minut
4. Na koniec dodajemy po kawałku miękkiego masła, miksujemy jeszcze ok 10 min, masa powinna być gładka i błyszcząca, wsypujemy rodzynki, mieszamy chwilę żeby rozłożyły się równomiernie
5. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc
6. W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki, wyrabiamy przez chwilę na podsypanym mąką blacie i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość
7. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, wykładamy na podsypany mąką blat, ugniatamy chwilę
8. Foremkę na babkę, bez komina, o śr ok 23 cm, smarujemy masłem
9. Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 i 1/3 z większej części tworzymy kule i wkładamy do natłuszczonej foremki,  z drugiej części tworzymy rulon i tworząc placami otwór w środku kuli wkładamy w niego rulon z ciasta, przykrywamy babę ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
11. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw suchego patyczka, jeśli babka zbyt szybko się rumieni przykrywamy ją kawałkiem pergaminu



Tradycyjna, maślana, pachnąca i wilgotna baba drożdżowa - konieczność Wielkanocy!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.