Przejdź do głównej zawartości

Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady

O ile Święta Bożego Narodzenia pachną piernikami i korzeniami to nie wyobrażam  sobie Wielkanocy bez drożdżowego ciasta. Baba wielkanocna to królowa świątecznego stołu, pojawia się na nim już przy śniadaniu i nie znika aż.... no właśnie, z reguły znika bardzo szybko, gdyż już w pierwszym dniu domownicy zostawiają po niej jedynie okruszki. Babę najprawdopodobniej zapożyczyliśmy z kuchni niemieckiej, Gugelhupf, drożdżowej baby z rodzynkami po dziś dzień podawanej na śniadanie. Przedwojenne receptury zalecają robienie baby z kopy czyli 60 jaj, a samo ciasto trzeba mieszać ręką ok 40 min, dziś mało kto przestrzega tych rygorystycznych przepisów, ale łakomstwu świątecznemu musie dać się upust i baba musi być. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, tiulowa, szafranowa, ta w czepcu lukrowym lub w czekoladową suknię odziana - niech baba zagości na Waszych suto zastawionych stołach, nakrytych białym babcinych obrusem, w otoczeniu hiacyntów, żonkili i tulipanów, a jej rumiane oblicze niech kusi Wasze podniebienia, tak specjalna "baba" wymaga przecież wyjątkowej oprawy.




Składniki na foremkę ok 23 cm średnicy
Czas przygotowania: 12 h chłodzenie + 3 h wyrastanie + 35 min pieczenie




30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych instant
380 g maki pszennej
50 g cukru pudru
100 ml mleka
3 jaja
szczypta soli
170 g miękkiego masła
150 g rodzynek



Polewa


200 g białej czekolady
4 łyżki jogurtu naturalnego











Przygotowanie:




1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczka mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia
2. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do osobnej miski, dodajemy sól oraz spieniony i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką
3. Po chwili dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem, sumarycznie ok 15 minut
4. Na koniec dodajemy po kawałku miękkiego masła, miksujemy jeszcze ok 10 min, masa powinna być gładka i błyszcząca, wsypujemy rodzynki, mieszamy chwilę żeby rozłożyły się równomiernie
5. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc
6. W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki, wyrabiamy przez chwilę na podsypanym mąką blacie i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość
7. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, wykładamy na podsypany mąką blat, ugniatamy chwilę
8. Foremkę na babkę, bez komina, o śr ok 23 cm, smarujemy masłem
9. Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 i 1/3 z większej części tworzymy kule i wkładamy do natłuszczonej foremki,  z drugiej części tworzymy rulon i tworząc placami otwór w środku kuli wkładamy w niego rulon z ciasta, przykrywamy babę ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
11. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw suchego patyczka, jeśli babka zbyt szybko się rumieni przykrywamy ją kawałkiem pergaminu



Tradycyjna, maślana, pachnąca i wilgotna baba drożdżowa - konieczność Wielkanocy!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.