Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy z białą czekoladą

Po dwóch tygodniach konsumowania przesłodzonych ciast ogarnęła mnie dzika żądza przygotowania domowego, prostego ciasta, koniecznie z dodatkiem czekolady, a może nawet dwóch jej rodzajów. Połączyłam wilgotne ciasto o mocno czekoladowym i bananowym smaku z dżemem figowo-lawendowym. Choć za oknem hula wiatr i siąpi deszcz, kawałeczek bananowego chlebka przywołał wakacyjne wspomnienia.




Składniki na formę o wym ok 34/9 cm
Czas przygotowania: 20 min + 50 min pieczenie



5 dużych bananów
200 g masła (nie powinno być ani za zimne ani za miękkie)
1 szklanka jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
200 g cukru pudru
3 jaja
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
200 g białej czekolady


Do podania


dowolna konfitura (polecam morelową lub figową)













Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
2. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy
3. Mąkę, kakao, sodę i cynamon przesiewamy przez sito
4. Obrane banany miksujemy na mus razem z jogurtem
5. Do masy maślano-jajecznej dodajemy 1/2 ilości  składników sypkich, mieszamy, następnie dodajemy zmiksowane banany i pozostałą część mąki
6. Białą czekoladę siekamy w kawałki i dorzucamy do ciasta, które wylewamy do przygotowanej formy
7. Chlebek wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut
8. Podajemy w powidłami, możemy również polać polewą czekoladową


Bananowy chlebek z dodatkiem jogurtu i białej czekolady!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.