Z czym Wam kojarzą się kasztany: z Francją? ze słynną kwestią z serialu "Stawka większa niż życie" iż "Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ?, z dekadencją? Kasztany były początkowo głównie jedzeniem wieśniaków, którym pogardzali arystokraci. W wieku XVI zaczynają się pojawiać wzmianki o arystokratach, którzy importowali kasztany i chętnie widzieli je na swoich wystawnych ucztach. Za szczególnie wykwintne uznawano duże i słodkie kasztany, tzw. marrons glances – kasztany karmelizowane. Miąższ kasztana zanurzano na dwa dni w syropie z dodatkiem wanilii, a następnie polewano bardziej esencjonalnym syropem cukrowym. Tak przygotowane kasztany były ekskluzywną przekąską. Owoce kasztana jadalnego są bogate w skrobia, spożywane są po uprzednim uprażeniu lub ugotowaniu. Przyrządza się z nich słodkie lub pikantne pure, oraz używa do rozmaitych farszów. W niektórych regionach Szwajcarii i we Włoszech kasztany są mielone na mączkę. Francuzi rozróżniają dwa rodzaje kasztanów jadalnych: chataigne – po prostu jadalne kasztany, po rozłupaniu skorupki mogą znaleźć się w niej kilka części (między nimi mogą znajdować się twarde osnówki). Wydaje mi się, że takie kasztany są często sprzedawane w Polsce. Właśnie takie kasztany najczęściej pieczone są na ulicach. Marron – cenione szczególnie za słodycz i delikatność. Marron ma pojedynczy orzech, zaś kiedy się go rozłupie jest bardzo łagodny w smaku. Marrons są używane między innymi do wyrobu słodyczy, kremu kasztanowego.
Składniki na 4 porcje
2 większe polędwiczki wieprzowe
100 g upieczonych i obranych kasztanów jadalnych
300 ml konfitury żurawinowej
garść natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe
100 ml wina porto
1 łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
4 jabłka
120 g sera camembert
1. Polędwiczki obieramy dokładnie z wszystkich białych błonek, rozkrawamy polędwiczki wzdłuż, jednak nie do końca, rozbijamy mięso dłonią żeby powstał w miarę równej grubości płat, nacieramy mięso sola i pieprzem
2. Aby przygotować kasztany, należy naciąć ich skorupkę w obłej części, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut, następnie obrać z łupinek. Wybierajcie kasztany zgrabne, bez przebarwień, uszkodzeń i dziurek, niezbyt lekkie bo będą wysuszone. Po upieczeniu i obraniu kasztany drobno siekamy lub mielimy w malakserze
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z jabłek odcinamy wierzch, środek lekko wydrążamy, uważamy żeby nie przebić dna jabłka, do środka wkładamy pokrojony w kosteczkę ser, a na wierzch żurawinę, przykrywamy odciętym wierzchem jabłka i pieczemy ok 30-40 min
4. Do posiekanych kasztanów dodajemy ok 3 łyżki konfitury żurawinowej, posiekaną garść natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na mięsie i zwijamy ciasno w rulon, polędwiczki związujemy sznurkiem w kilku miejscach żeby nie rozpadły się w trakcie obsmażania
5. Na patelni roztapiamy 2 łyżki Smakowitej Pajdy i obsmażamy na smalczyku polędwiczki na złoty kolor ze wszystkich stron. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ dzięki zawartości ziół, obsmażone na niej mięso, jak również sos, zyskały ziołowy posmak. Mięso przekładamy do żaroodpornej formy, przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10-15 minut
6. Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszczu wlewania wino, zagotowujemy, za pomocą drewnianej łopatki zeskrobujemy z dna wszystkie drabinki, dodajemy 2 łyżki konfitury żurawinowej i szczyptę imbiru, na koniec aby zagęścić sos dodajemy 1 łyżkę masła, mieszany do powstania aksamitnej konsystencji i odstawiamy z ognia
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min
2 większe polędwiczki wieprzowe
100 g upieczonych i obranych kasztanów jadalnych
300 ml konfitury żurawinowej
garść natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe
100 ml wina porto
1 łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
4 jabłka
120 g sera camembert
Przygotowanie:
1. Polędwiczki obieramy dokładnie z wszystkich białych błonek, rozkrawamy polędwiczki wzdłuż, jednak nie do końca, rozbijamy mięso dłonią żeby powstał w miarę równej grubości płat, nacieramy mięso sola i pieprzem
2. Aby przygotować kasztany, należy naciąć ich skorupkę w obłej części, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut, następnie obrać z łupinek. Wybierajcie kasztany zgrabne, bez przebarwień, uszkodzeń i dziurek, niezbyt lekkie bo będą wysuszone. Po upieczeniu i obraniu kasztany drobno siekamy lub mielimy w malakserze
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z jabłek odcinamy wierzch, środek lekko wydrążamy, uważamy żeby nie przebić dna jabłka, do środka wkładamy pokrojony w kosteczkę ser, a na wierzch żurawinę, przykrywamy odciętym wierzchem jabłka i pieczemy ok 30-40 min
4. Do posiekanych kasztanów dodajemy ok 3 łyżki konfitury żurawinowej, posiekaną garść natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na mięsie i zwijamy ciasno w rulon, polędwiczki związujemy sznurkiem w kilku miejscach żeby nie rozpadły się w trakcie obsmażania
5. Na patelni roztapiamy 2 łyżki Smakowitej Pajdy i obsmażamy na smalczyku polędwiczki na złoty kolor ze wszystkich stron. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ dzięki zawartości ziół, obsmażone na niej mięso, jak również sos, zyskały ziołowy posmak. Mięso przekładamy do żaroodpornej formy, przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10-15 minut
6. Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszczu wlewania wino, zagotowujemy, za pomocą drewnianej łopatki zeskrobujemy z dna wszystkie drabinki, dodajemy 2 łyżki konfitury żurawinowej i szczyptę imbiru, na koniec aby zagęścić sos dodajemy 1 łyżkę masła, mieszany do powstania aksamitnej konsystencji i odstawiamy z ognia
7. Mięso kroimy w grube plastry, podajemy z jabłkami i sosem żurawinowym
Komentarze
Dziekuję za udział w konkursie. :)
Pozdrawiam:)