Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki faszerowane kasztanami i żurawiną z pieczonymi jabłkami

Z czym Wam kojarzą się kasztany: z Francją? ze słynną kwestią z serialu "Stawka większa niż życie" iż "Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ?, z dekadencją? Kasztany były początkowo głównie jedzeniem wieśniaków, którym pogardzali arystokraci. W wieku XVI zaczynają się pojawiać wzmianki o arystokratach, którzy importowali kasztany i chętnie widzieli je na swoich wystawnych ucztach. Za szczególnie wykwintne uznawano duże i słodkie kasztany, tzw. marrons glances – kasztany karmelizowane. Miąższ kasztana zanurzano na dwa dni w syropie z dodatkiem wanilii, a następnie polewano bardziej esencjonalnym syropem cukrowym. Tak przygotowane kasztany były ekskluzywną przekąską. Owoce kasztana jadalnego są bogate w skrobia, spożywane są po uprzednim uprażeniu lub ugotowaniu. Przyrządza się z nich słodkie lub pikantne pure, oraz używa do rozmaitych farszów. W niektórych regionach Szwajcarii i we Włoszech kasztany są mielone na mączkę. Francuzi rozróżniają dwa rodzaje kasztanów jadalnych: chataigne – po prostu jadalne kasztany, po rozłupaniu skorupki mogą znaleźć się w niej kilka części (między nimi mogą znajdować się twarde osnówki). Wydaje mi się, że takie kasztany są często sprzedawane w Polsce. Właśnie takie kasztany najczęściej pieczone są na ulicach. Marron – cenione szczególnie za słodycz i delikatność. Marron ma pojedynczy orzech, zaś kiedy się go rozłupie jest bardzo łagodny w smaku. Marrons są używane między innymi do wyrobu słodyczy, kremu kasztanowego.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min


2 większe polędwiczki wieprzowe
100 g upieczonych i obranych kasztanów jadalnych
300 ml konfitury żurawinowej
garść natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe
100 ml wina porto
1 łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
4 jabłka
120 g sera camembert




















Przygotowanie:



1. Polędwiczki obieramy dokładnie z wszystkich białych błonek, rozkrawamy polędwiczki wzdłuż, jednak nie do końca, rozbijamy mięso dłonią żeby powstał w miarę równej grubości płat, nacieramy mięso sola i pieprzem
2. Aby przygotować kasztany, należy naciąć ich skorupkę w obłej części, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut, następnie obrać z łupinek. Wybierajcie kasztany zgrabne, bez przebarwień, uszkodzeń i dziurek, niezbyt lekkie bo będą wysuszone. Po upieczeniu i obraniu kasztany drobno siekamy lub mielimy w malakserze
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z jabłek odcinamy wierzch, środek lekko wydrążamy, uważamy żeby nie przebić dna jabłka, do środka wkładamy pokrojony w kosteczkę ser, a na wierzch żurawinę, przykrywamy odciętym wierzchem jabłka i pieczemy ok 30-40 min
4. Do posiekanych kasztanów dodajemy ok 3 łyżki konfitury żurawinowej, posiekaną garść natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na mięsie i zwijamy ciasno w rulon, polędwiczki związujemy sznurkiem w kilku miejscach żeby nie rozpadły się w trakcie obsmażania
5. Na patelni roztapiamy 2 łyżki Smakowitej Pajdy i obsmażamy na smalczyku polędwiczki na złoty kolor ze wszystkich stron. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ dzięki zawartości ziół, obsmażone na niej mięso, jak również sos, zyskały ziołowy posmak. Mięso przekładamy do żaroodpornej formy, przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10-15 minut
6. Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszczu wlewania wino, zagotowujemy, za pomocą drewnianej łopatki zeskrobujemy z dna wszystkie drabinki, dodajemy 2 łyżki konfitury żurawinowej i szczyptę imbiru, na koniec aby zagęścić sos dodajemy 1 łyżkę masła, mieszany do powstania aksamitnej konsystencji i odstawiamy z ognia
7. Mięso kroimy w grube plastry, podajemy z jabłkami i sosem żurawinowym

Twardy kasztan do zgryzienia warty zachodu!








Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Polędwiczki wyglądają tak smacznie.
Dziekuję za udział w konkursie. :)

Pozdrawiam:)
słodki kompromis pisze…
Cała przyjemność po mojej stronie ;)
Nashelly pisze…
Pyszne danie, uwielbiam takie eleganckie zestawienia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.