Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki faszerowane kasztanami i żurawiną z pieczonymi jabłkami

Z czym Wam kojarzą się kasztany: z Francją? ze słynną kwestią z serialu "Stawka większa niż życie" iż "Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ?, z dekadencją? Kasztany były początkowo głównie jedzeniem wieśniaków, którym pogardzali arystokraci. W wieku XVI zaczynają się pojawiać wzmianki o arystokratach, którzy importowali kasztany i chętnie widzieli je na swoich wystawnych ucztach. Za szczególnie wykwintne uznawano duże i słodkie kasztany, tzw. marrons glances – kasztany karmelizowane. Miąższ kasztana zanurzano na dwa dni w syropie z dodatkiem wanilii, a następnie polewano bardziej esencjonalnym syropem cukrowym. Tak przygotowane kasztany były ekskluzywną przekąską. Owoce kasztana jadalnego są bogate w skrobia, spożywane są po uprzednim uprażeniu lub ugotowaniu. Przyrządza się z nich słodkie lub pikantne pure, oraz używa do rozmaitych farszów. W niektórych regionach Szwajcarii i we Włoszech kasztany są mielone na mączkę. Francuzi rozróżniają dwa rodzaje kasztanów jadalnych: chataigne – po prostu jadalne kasztany, po rozłupaniu skorupki mogą znaleźć się w niej kilka części (między nimi mogą znajdować się twarde osnówki). Wydaje mi się, że takie kasztany są często sprzedawane w Polsce. Właśnie takie kasztany najczęściej pieczone są na ulicach. Marron – cenione szczególnie za słodycz i delikatność. Marron ma pojedynczy orzech, zaś kiedy się go rozłupie jest bardzo łagodny w smaku. Marrons są używane między innymi do wyrobu słodyczy, kremu kasztanowego.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min


2 większe polędwiczki wieprzowe
100 g upieczonych i obranych kasztanów jadalnych
300 ml konfitury żurawinowej
garść natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe
100 ml wina porto
1 łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
4 jabłka
120 g sera camembert




















Przygotowanie:



1. Polędwiczki obieramy dokładnie z wszystkich białych błonek, rozkrawamy polędwiczki wzdłuż, jednak nie do końca, rozbijamy mięso dłonią żeby powstał w miarę równej grubości płat, nacieramy mięso sola i pieprzem
2. Aby przygotować kasztany, należy naciąć ich skorupkę w obłej części, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut, następnie obrać z łupinek. Wybierajcie kasztany zgrabne, bez przebarwień, uszkodzeń i dziurek, niezbyt lekkie bo będą wysuszone. Po upieczeniu i obraniu kasztany drobno siekamy lub mielimy w malakserze
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z jabłek odcinamy wierzch, środek lekko wydrążamy, uważamy żeby nie przebić dna jabłka, do środka wkładamy pokrojony w kosteczkę ser, a na wierzch żurawinę, przykrywamy odciętym wierzchem jabłka i pieczemy ok 30-40 min
4. Do posiekanych kasztanów dodajemy ok 3 łyżki konfitury żurawinowej, posiekaną garść natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na mięsie i zwijamy ciasno w rulon, polędwiczki związujemy sznurkiem w kilku miejscach żeby nie rozpadły się w trakcie obsmażania
5. Na patelni roztapiamy 2 łyżki Smakowitej Pajdy i obsmażamy na smalczyku polędwiczki na złoty kolor ze wszystkich stron. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ dzięki zawartości ziół, obsmażone na niej mięso, jak również sos, zyskały ziołowy posmak. Mięso przekładamy do żaroodpornej formy, przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10-15 minut
6. Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszczu wlewania wino, zagotowujemy, za pomocą drewnianej łopatki zeskrobujemy z dna wszystkie drabinki, dodajemy 2 łyżki konfitury żurawinowej i szczyptę imbiru, na koniec aby zagęścić sos dodajemy 1 łyżkę masła, mieszany do powstania aksamitnej konsystencji i odstawiamy z ognia
7. Mięso kroimy w grube plastry, podajemy z jabłkami i sosem żurawinowym

Twardy kasztan do zgryzienia warty zachodu!








Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Polędwiczki wyglądają tak smacznie.
Dziekuję za udział w konkursie. :)

Pozdrawiam:)
słodki kompromis pisze…
Cała przyjemność po mojej stronie ;)
Nashelly pisze…
Pyszne danie, uwielbiam takie eleganckie zestawienia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.