Powrót z zimowych ferii rozpoczęłam leniwym porankiem, do czasu kiedy nie wybudził mnie dźwięk domofonu. Zrywam się na równe nogi i biegnąc bosymi stopami po zimnych stopniach mijam się ze zniecierpliwionym psem. Otwieram drzwi i odbieram kilka listów od sympatycznej listonoszki, kiedy już chce zamknąć drzwi, po moich gołych stopach przebiega pies i już po chwili znika w wysokich trawach. Rozcinając koperty, włączam ekspres do kawy, zaczyna znajomo syczeć. Po chwili odbieram kubek gorącej latte i wracam na górę, otulam ramiona grubym kocem, otwieram szeroko okno dachowe i wychylam głowę w kierunku ogrodu. Słońce opiera swe promienie na moich policzkach, po nagich gałązkach starej brzozy przeskakują rudziki, ćwierkając wesoło, zamykam oczy i napełniam płuca świeżym powietrzem, prawie wiosennych powietrzem..... Tez marzy Wam się wiosna?
Składniki na 4 porcje
4 duże kotlety schabowe
1 łyżka masła
75 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 30%
3-4 gałązki tymianku
250 g sera camembert
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz
pure ziemniaczane z mascarpone
zielona fasolka
1. Kotlety schabowe, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy dłonią, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
2. Gotujemy ziemniaki, do ugotowanych ziemniaków dodajcie 2 łyżki masła i 2 łyżki serka mascarpone, pure zyska wtedy kremową konsystencję
3. Zieloną fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku, po ugotowaniu szybko hartujemy w zimnej wodzie żeby zachować kolor
4. Kotlety smażymy na maśle, temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie przypalić masła, usmażone kotlety przekładamy do ciepłego piekarnika
5. Na patelnie ze smażenia mięsa wlewamy wino, zagotowujemy, zeskrobujemy z patelni wszystkie drobinki ze smażenia mięsa
6. Do wina dodajemy śmietankę, listki tymianku, za pomocą noża z sera zeskrobujemy skórkę, kroimy go w kawałki i dodajemy na patelnię, dokładamy musztardę, mieszając zagotowujemy, sos trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści
7. Kotlety podajemy z sosem, pure ziemniaczanym i fasolką
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min
4 duże kotlety schabowe
1 łyżka masła
75 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 30%
3-4 gałązki tymianku
250 g sera camembert
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz
Do podania
pure ziemniaczane z mascarpone
zielona fasolka
Przygotowanie:
1. Kotlety schabowe, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy dłonią, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
2. Gotujemy ziemniaki, do ugotowanych ziemniaków dodajcie 2 łyżki masła i 2 łyżki serka mascarpone, pure zyska wtedy kremową konsystencję
3. Zieloną fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku, po ugotowaniu szybko hartujemy w zimnej wodzie żeby zachować kolor
4. Kotlety smażymy na maśle, temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie przypalić masła, usmażone kotlety przekładamy do ciepłego piekarnika
5. Na patelnie ze smażenia mięsa wlewamy wino, zagotowujemy, zeskrobujemy z patelni wszystkie drobinki ze smażenia mięsa
6. Do wina dodajemy śmietankę, listki tymianku, za pomocą noża z sera zeskrobujemy skórkę, kroimy go w kawałki i dodajemy na patelnię, dokładamy musztardę, mieszając zagotowujemy, sos trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści
7. Kotlety podajemy z sosem, pure ziemniaczanym i fasolką
Klasyczne wieprzowe kotlety w serowej odsłonie!



Komentarze