Przejdź do głównej zawartości

Kotlety wieprzowe w sosie camembert

Powrót z zimowych ferii rozpoczęłam leniwym porankiem, do czasu kiedy nie wybudził mnie dźwięk domofonu. Zrywam się na równe nogi i biegnąc bosymi stopami po zimnych stopniach mijam się ze zniecierpliwionym psem. Otwieram drzwi i odbieram kilka listów od sympatycznej listonoszki, kiedy już chce zamknąć drzwi, po moich gołych stopach przebiega pies i już po chwili znika w wysokich trawach. Rozcinając koperty, włączam ekspres do kawy, zaczyna znajomo syczeć. Po chwili odbieram kubek gorącej latte i wracam na górę, otulam ramiona grubym kocem, otwieram szeroko okno dachowe i wychylam głowę w kierunku ogrodu. Słońce opiera swe promienie na moich policzkach, po nagich gałązkach starej brzozy przeskakują rudziki, ćwierkając wesoło, zamykam oczy i napełniam płuca świeżym powietrzem, prawie wiosennych powietrzem..... Tez marzy Wam się wiosna?


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min


4 duże kotlety schabowe
1 łyżka masła
75 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 30%
3-4 gałązki tymianku
250 g sera camembert
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz

Do podania


pure ziemniaczane z mascarpone
zielona fasolka























Przygotowanie:



1. Kotlety schabowe, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy dłonią, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
2. Gotujemy ziemniaki, do ugotowanych ziemniaków dodajcie 2 łyżki masła i 2 łyżki serka mascarpone, pure zyska wtedy kremową konsystencję
3. Zieloną fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku, po ugotowaniu szybko hartujemy w zimnej wodzie żeby zachować kolor
4. Kotlety smażymy na maśle, temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie przypalić masła, usmażone kotlety przekładamy do ciepłego piekarnika
5. Na patelnie ze smażenia mięsa wlewamy wino, zagotowujemy, zeskrobujemy z patelni wszystkie drobinki ze smażenia mięsa
6. Do wina dodajemy śmietankę, listki tymianku, za pomocą noża z sera zeskrobujemy skórkę, kroimy go w kawałki i dodajemy na patelnię, dokładamy musztardę, mieszając zagotowujemy, sos trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści
7. Kotlety podajemy z sosem, pure ziemniaczanym i fasolką



Klasyczne wieprzowe kotlety w serowej odsłonie! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Marta pisze…
Wyglądają baaaaaaardzo apetycznie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.