Przejdź do głównej zawartości

Kotlety wieprzowe w sosie camembert

Powrót z zimowych ferii rozpoczęłam leniwym porankiem, do czasu kiedy nie wybudził mnie dźwięk domofonu. Zrywam się na równe nogi i biegnąc bosymi stopami po zimnych stopniach mijam się ze zniecierpliwionym psem. Otwieram drzwi i odbieram kilka listów od sympatycznej listonoszki, kiedy już chce zamknąć drzwi, po moich gołych stopach przebiega pies i już po chwili znika w wysokich trawach. Rozcinając koperty, włączam ekspres do kawy, zaczyna znajomo syczeć. Po chwili odbieram kubek gorącej latte i wracam na górę, otulam ramiona grubym kocem, otwieram szeroko okno dachowe i wychylam głowę w kierunku ogrodu. Słońce opiera swe promienie na moich policzkach, po nagich gałązkach starej brzozy przeskakują rudziki, ćwierkając wesoło, zamykam oczy i napełniam płuca świeżym powietrzem, prawie wiosennych powietrzem..... Tez marzy Wam się wiosna?


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min


4 duże kotlety schabowe
1 łyżka masła
75 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 30%
3-4 gałązki tymianku
250 g sera camembert
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz

Do podania


pure ziemniaczane z mascarpone
zielona fasolka























Przygotowanie:



1. Kotlety schabowe, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy dłonią, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
2. Gotujemy ziemniaki, do ugotowanych ziemniaków dodajcie 2 łyżki masła i 2 łyżki serka mascarpone, pure zyska wtedy kremową konsystencję
3. Zieloną fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku, po ugotowaniu szybko hartujemy w zimnej wodzie żeby zachować kolor
4. Kotlety smażymy na maśle, temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie przypalić masła, usmażone kotlety przekładamy do ciepłego piekarnika
5. Na patelnie ze smażenia mięsa wlewamy wino, zagotowujemy, zeskrobujemy z patelni wszystkie drobinki ze smażenia mięsa
6. Do wina dodajemy śmietankę, listki tymianku, za pomocą noża z sera zeskrobujemy skórkę, kroimy go w kawałki i dodajemy na patelnię, dokładamy musztardę, mieszając zagotowujemy, sos trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści
7. Kotlety podajemy z sosem, pure ziemniaczanym i fasolką



Klasyczne wieprzowe kotlety w serowej odsłonie! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

tu-tusia pisze…
Wyglądają baaaaaaardzo apetycznie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler