Przejdź do głównej zawartości

Kartoflanka z boczkiem i pesto

Kiedy nie czuję już palców u rąk i nóg, postanawiam ogrzać się w cieple góralskiego "Zapiecka". Otwierając drzwi doznaje przyjemnego uczucia kiedy ciepłe powietrze łechce moje zmarznięte policzki. Wybieram stolik w zupełnym zaciszu, w rogu sali, tuż przy kominku. Zamawiam herbatę z musem malinowym i przyglądam się malowidłom na szybie, które poprzedniej nocy namalował tutaj mistrz zimowego pejzażu. Po krótkiej i od początku skazanej na przegrana, walce z pokusa łakomstwa zamawiam miskę rozgrzewającej zupy. Pomimo świadomości ukrytych w niej niezliczonej ilości kalorii, nie zostawiam nawet odrobiny świeżego, chrupiącego chleba podanego do miski grochówki na wędzonych żeberkach i szyszkach sosnowych...
Inspiracja program Z.U.P.A, przepis zmodyfikowany





Składniki na ok 5-6 porcji
Czas przygotowania: 25 min 


1 kg ziemniaków
200 g boczku
1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek






















Pesto


natka pietruszki
2 garście pestek dyni
2 garście startego parmezanu
70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielka kostkę
2. Cebule obierany i siekamy w kosteczkę, również czosnek
3. W szerokim rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na średnim ogniu, aż warzywa lekko się zrumienią, następnie zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków
4. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, podsmażamy na suchej patelni pokrojony w kosteczkę boczek
5. Pesto - do malaksera wrzucamy natkę pietruszki, bez jej twardych łodyżek, pestki dyni, starty parmezan i oliwę, miksujemy całość do uzyskania pasty
6. Kiedy ziemniaki zmiękły, miksujemy zupę na krem, dolewamy śmietankę, ewentualnie bulion jeśli zupa jest dla nas za gęsta, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dorzucamy podsmażony boczek oraz pesto, mieszamy


Polska kartoflanka z z ożywczym pesto z pietruszki! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler