Przejdź do głównej zawartości

Kartoflanka z boczkiem i pesto

Kiedy nie czuję już palców u rąk i nóg, postanawiam ogrzać się w cieple góralskiego "Zapiecka". Otwierając drzwi doznaje przyjemnego uczucia kiedy ciepłe powietrze łechce moje zmarznięte policzki. Wybieram stolik w zupełnym zaciszu, w rogu sali, tuż przy kominku. Zamawiam herbatę z musem malinowym i przyglądam się malowidłom na szybie, które poprzedniej nocy namalował tutaj mistrz zimowego pejzażu. Po krótkiej i od początku skazanej na przegrana, walce z pokusa łakomstwa zamawiam miskę rozgrzewającej zupy. Pomimo świadomości ukrytych w niej niezliczonej ilości kalorii, nie zostawiam nawet odrobiny świeżego, chrupiącego chleba podanego do miski grochówki na wędzonych żeberkach i szyszkach sosnowych...
Inspiracja program Z.U.P.A, przepis zmodyfikowany





Składniki na ok 5-6 porcji
Czas przygotowania: 25 min 


1 kg ziemniaków
200 g boczku
1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek






















Pesto


natka pietruszki
2 garście pestek dyni
2 garście startego parmezanu
70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielka kostkę
2. Cebule obierany i siekamy w kosteczkę, również czosnek
3. W szerokim rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na średnim ogniu, aż warzywa lekko się zrumienią, następnie zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków
4. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, podsmażamy na suchej patelni pokrojony w kosteczkę boczek
5. Pesto - do malaksera wrzucamy natkę pietruszki, bez jej twardych łodyżek, pestki dyni, starty parmezan i oliwę, miksujemy całość do uzyskania pasty
6. Kiedy ziemniaki zmiękły, miksujemy zupę na krem, dolewamy śmietankę, ewentualnie bulion jeśli zupa jest dla nas za gęsta, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dorzucamy podsmażony boczek oraz pesto, mieszamy


Polska kartoflanka z z ożywczym pesto z pietruszki! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi