Kiedy nie czuję już palców u rąk i nóg, postanawiam ogrzać się w cieple góralskiego "Zapiecka". Otwierając drzwi doznaje przyjemnego uczucia kiedy ciepłe powietrze łechce moje zmarznięte policzki. Wybieram stolik w zupełnym zaciszu, w rogu sali, tuż przy kominku. Zamawiam herbatę z musem malinowym i przyglądam się malowidłom na szybie, które poprzedniej nocy namalował tutaj mistrz zimowego pejzażu. Po krótkiej i od początku skazanej na przegrana, walce z pokusa łakomstwa zamawiam miskę rozgrzewającej zupy. Pomimo świadomości ukrytych w niej niezliczonej ilości kalorii, nie zostawiam nawet odrobiny świeżego, chrupiącego chleba podanego do miski grochówki na wędzonych żeberkach i szyszkach sosnowych...
Inspiracja program Z.U.P.A, przepis zmodyfikowany
Składniki na ok 5-6 porcji
1 kg ziemniaków
200 g boczku
1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
2 garście pestek dyni
2 garście startego parmezanu
70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielka kostkę
2. Cebule obierany i siekamy w kosteczkę, również czosnek
3. W szerokim rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na średnim ogniu, aż warzywa lekko się zrumienią, następnie zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków
4. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, podsmażamy na suchej patelni pokrojony w kosteczkę boczek
5. Pesto - do malaksera wrzucamy natkę pietruszki, bez jej twardych łodyżek, pestki dyni, starty parmezan i oliwę, miksujemy całość do uzyskania pasty
6. Kiedy ziemniaki zmiękły, miksujemy zupę na krem, dolewamy śmietankę, ewentualnie bulion jeśli zupa jest dla nas za gęsta, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dorzucamy podsmażony boczek oraz pesto, mieszamy
Inspiracja program Z.U.P.A, przepis zmodyfikowany
Składniki na ok 5-6 porcji
Czas przygotowania: 25 min
1 kg ziemniaków
200 g boczku
1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Pesto
natka pietruszki
2 garście pestek dyni
2 garście startego parmezanu
70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielka kostkę
2. Cebule obierany i siekamy w kosteczkę, również czosnek
3. W szerokim rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na średnim ogniu, aż warzywa lekko się zrumienią, następnie zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków
4. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, podsmażamy na suchej patelni pokrojony w kosteczkę boczek
5. Pesto - do malaksera wrzucamy natkę pietruszki, bez jej twardych łodyżek, pestki dyni, starty parmezan i oliwę, miksujemy całość do uzyskania pasty
6. Kiedy ziemniaki zmiękły, miksujemy zupę na krem, dolewamy śmietankę, ewentualnie bulion jeśli zupa jest dla nas za gęsta, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dorzucamy podsmażony boczek oraz pesto, mieszamy
Polska kartoflanka z z ożywczym pesto z pietruszki!



Komentarze