Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z porami, jabłkami i boczkiem

Cebularze to najsłynniejszy przysmak z Lublina, którego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Dziś cebularze są znane w Europie i ich sława dorównuje oscypkom. Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika, wywodzą się z kuchni żydowskiej. Ich historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Być może wypiekała je królowi Esterka, kazimierska kochanka króla. Z domowego przysmaku w XIX wieku stały się „przebojem” żydowskim piekarni na Starym Mieście w Lublinie i Wieniawie.
Ja jadłem przed wojną cebularze, to cebularz był taki duży i on był tutaj podziurawiony w środku. Podziurawiony chyba nożem, posypany tą cebulą. Ale w tym miejscu, gdzie był podziurawiony, on w ogóle nie wyrastał i był cienki i chrupiący, a tylko obrzeże było wyrośnięte. Jak się takiego cebularza posmarowało masełkiem to pycha – wspomina Waldemar Greszta. (Teatr NN, Historie mówione). Moje drożdżówki są wariacja na temat klasycznych cebularzy, cebulę zastąpiłam porami, które doskonale komponują się z podsmażonym boczkiem i kwaskowatym jabłkiem, jeśli podajcie do nich kubek gorącego, esencjonalnego barszczu to otrzymacie doskonała przekąskę. 





Składniki na ok 10-12 szt
Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 25 min pieczenie

Ciasto


500 g maki pszennej
12 g suchych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
50 ml maślanki
60 g roztopionego tłuszczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko




















Nadzienie


2 pory
2 jabłka
200 g wędzonego boczku
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
garść startego sera cheddar
Sól, pieprz
2 łyżki ziarenek czarnuszki




Przygotowanie:



1. Ciasto - suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, na sam koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie gdyż okazała się być nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale również doskonale sprawdza się w przygotowaniu wytrawnych wypieków. Ciasto wyrabiamy  aż stanie się elastyczne i gładkie, formujemy kulę, przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5 godziny
2. Nadzienie - pora siekamy w cieniutkie plasterki, jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a następnie w drobną kosteczkę. 
3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda podsmażamy na nim pora, kiedy zmięknie dodajemy pokrojone jabłko, odprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy ok 4 minuty, na osobnej, suchej patelni do zrumienienia podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, łączyły boczek z porami i jabłkami
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na ok 10-12 równych części, forujemy zgrabne bułeczki i odkładamy na blaszce oprószonej mąką  na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką
4. W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki robimy mocne wgłębienie do którego nakładamy ok 2 łyżki nadzienia, wierzch posypujemy odrobiną starego sera
5. Ciasto wokół nadzienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
7. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut
8. Studzimy bułeczki na kratce

W sam raz na śniadanie do szkoły lub pracy! 











Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Ciekawe bułeczki. Muszą być pyszne!:)
słodki kompromis pisze…
Proszę się częstować ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.