Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z porami, jabłkami i boczkiem

Cebularze to najsłynniejszy przysmak z Lublina, którego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Dziś cebularze są znane w Europie i ich sława dorównuje oscypkom. Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika, wywodzą się z kuchni żydowskiej. Ich historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Być może wypiekała je królowi Esterka, kazimierska kochanka króla. Z domowego przysmaku w XIX wieku stały się „przebojem” żydowskim piekarni na Starym Mieście w Lublinie i Wieniawie.
Ja jadłem przed wojną cebularze, to cebularz był taki duży i on był tutaj podziurawiony w środku. Podziurawiony chyba nożem, posypany tą cebulą. Ale w tym miejscu, gdzie był podziurawiony, on w ogóle nie wyrastał i był cienki i chrupiący, a tylko obrzeże było wyrośnięte. Jak się takiego cebularza posmarowało masełkiem to pycha – wspomina Waldemar Greszta. (Teatr NN, Historie mówione). Moje drożdżówki są wariacja na temat klasycznych cebularzy, cebulę zastąpiłam porami, które doskonale komponują się z podsmażonym boczkiem i kwaskowatym jabłkiem, jeśli podajcie do nich kubek gorącego, esencjonalnego barszczu to otrzymacie doskonała przekąskę. 





Składniki na ok 10-12 szt
Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 25 min pieczenie

Ciasto


500 g maki pszennej
12 g suchych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
50 ml maślanki
60 g roztopionego tłuszczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko




















Nadzienie


2 pory
2 jabłka
200 g wędzonego boczku
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
garść startego sera cheddar
Sól, pieprz
2 łyżki ziarenek czarnuszki




Przygotowanie:



1. Ciasto - suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, na sam koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie gdyż okazała się być nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale również doskonale sprawdza się w przygotowaniu wytrawnych wypieków. Ciasto wyrabiamy  aż stanie się elastyczne i gładkie, formujemy kulę, przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5 godziny
2. Nadzienie - pora siekamy w cieniutkie plasterki, jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a następnie w drobną kosteczkę. 
3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda podsmażamy na nim pora, kiedy zmięknie dodajemy pokrojone jabłko, odprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy ok 4 minuty, na osobnej, suchej patelni do zrumienienia podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, łączyły boczek z porami i jabłkami
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na ok 10-12 równych części, forujemy zgrabne bułeczki i odkładamy na blaszce oprószonej mąką  na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką
4. W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki robimy mocne wgłębienie do którego nakładamy ok 2 łyżki nadzienia, wierzch posypujemy odrobiną starego sera
5. Ciasto wokół nadzienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
7. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut
8. Studzimy bułeczki na kratce

W sam raz na śniadanie do szkoły lub pracy! 











Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Ciekawe bułeczki. Muszą być pyszne!:)
słodki kompromis pisze…
Proszę się częstować ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler