Cebularze to najsłynniejszy przysmak z Lublina, którego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Dziś cebularze są znane w Europie i ich sława dorównuje oscypkom. Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika, wywodzą się z kuchni żydowskiej. Ich historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Być może wypiekała je królowi Esterka, kazimierska kochanka króla. Z domowego przysmaku w XIX wieku stały się „przebojem” żydowskim piekarni na Starym Mieście w Lublinie i Wieniawie.
Składniki na ok 10-12 szt
500 g maki pszennej
12 g suchych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
50 ml maślanki
60 g roztopionego tłuszczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko
2 pory
1. Ciasto - suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, na sam koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie gdyż okazała się być nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale również doskonale sprawdza się w przygotowaniu wytrawnych wypieków. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i gładkie, formujemy kulę, przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5 godziny
2. Nadzienie - pora siekamy w cieniutkie plasterki, jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a następnie w drobną kosteczkę.
– Ja jadłem przed wojną cebularze, to cebularz był taki duży i on był tutaj podziurawiony w środku. Podziurawiony chyba nożem, posypany tą cebulą. Ale w tym miejscu, gdzie był podziurawiony, on w ogóle nie wyrastał i był cienki i chrupiący, a tylko obrzeże było wyrośnięte. Jak się takiego cebularza posmarowało masełkiem to pycha – wspomina Waldemar Greszta. (Teatr NN, Historie mówione). Moje drożdżówki są wariacja na temat klasycznych cebularzy, cebulę zastąpiłam porami, które doskonale komponują się z podsmażonym boczkiem i kwaskowatym jabłkiem, jeśli podajcie do nich kubek gorącego, esencjonalnego barszczu to otrzymacie doskonała przekąskę.
Składniki na ok 10-12 szt
Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 25 min pieczenie
Ciasto
500 g maki pszennej
12 g suchych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
50 ml maślanki
60 g roztopionego tłuszczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko
Nadzienie
2 pory
2 jabłka
200 g wędzonego boczku
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda jabłko i cebulka
garść startego sera cheddar
Sól, pieprz
2 łyżki ziarenek czarnuszki
Przygotowanie:
1. Ciasto - suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, na sam koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie gdyż okazała się być nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale również doskonale sprawdza się w przygotowaniu wytrawnych wypieków. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i gładkie, formujemy kulę, przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5 godziny
2. Nadzienie - pora siekamy w cieniutkie plasterki, jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a następnie w drobną kosteczkę.
3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda podsmażamy na nim pora, kiedy zmięknie dodajemy pokrojone jabłko, odprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy ok 4 minuty, na osobnej, suchej patelni do zrumienienia podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, łączyły boczek z porami i jabłkami
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na ok 10-12 równych części, forujemy zgrabne bułeczki i odkładamy na blaszce oprószonej mąką na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką
4. W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki robimy mocne wgłębienie do którego nakładamy ok 2 łyżki nadzienia, wierzch posypujemy odrobiną starego sera
5. Ciasto wokół nadzienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
7. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut
8. Studzimy bułeczki na kratce
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na ok 10-12 równych części, forujemy zgrabne bułeczki i odkładamy na blaszce oprószonej mąką na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką
4. W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki robimy mocne wgłębienie do którego nakładamy ok 2 łyżki nadzienia, wierzch posypujemy odrobiną starego sera
5. Ciasto wokół nadzienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
7. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut
8. Studzimy bułeczki na kratce
W sam raz na śniadanie do szkoły lub pracy!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Komentarze