Historia kremu Nutella to pełna pasji opowieść o niepowtarzalnym produkcie, który powstał z zamiłowania do jakości i starannie wyselekcjonowanych składników. W okresie po drugiej wojnie światowej pojawiają się trudności z zaopatrzeniem się w kakao. Pietro Ferrero, cukiernik z włoskiego Piemontu, wymyśla produkt o nazwie „Giandujot” (jak jedna ze słynnych, lokalnych postaci karnawałowych): jest to blok czekoladowy z dużą ilością cukru i orzechów laskowych, które obficie rosną w tym regionie Włoch, i z mniejszą ilością kakao. Blok można kroić na plastry i jeść z kromką chleba – jak słodką kanapkę. Pietro Ferrero jest człowiekiem kreatywnym, ciągle szukającym sposobu na udoskonalenie swoich receptur. Powstaje pomysł, by blok czekoladowy zmienić w łatwą do smarowania na chlebie masę orzechowo-kakaową o nazwie SuperCrema, którą już tylko krok dzieli od kremu Nutella. Syn Pietro, Michele Ferrero, krok za krokiem podąża śladami intuicji swojego ojca. Receptura kremu SuperCrema stopniowo się zmienia, i tak właśnie powstaje Nutella, której nazwa jest oryginalnym połączeniem angielskiego słowa „nut" (orzech) i włoskiej zdrabniającej końcówki „-ella" o pozytywnym wydźwięku. W latach 60-tych Nutella zdobywa Europę. Niemcy i Francuzi zakochują się w kremie sprzedawanym w słoikach o oryginalnym, niepowtarzalnym wyglądzie. Po podboju Starego Kontynentu, Nutella dociera również do Australii, a niedaleko Sydney powstaje nowa fabryka. Kilka lat później, w Stanach Zjednoczonych również rusza produkcja kremu Nutella - która w krótkim czasie zostaje zaliczona do grupy prestiżowych marek europejskich szeroko uznanych na amerykańskim rynku. W 1993 roku Nutella wkracza na polski rynek. Bardzo szybko rośnie liczba Polaków urzeczonych jej niepowtarzalnym smakiem
Składniki na ok 35 szt
1 i 1/3 szklanki mąki razowej
120 g masła o temperaturze pokojowej
120 g Nutelli
2/3 szklanki brązowego miałkiego cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka siekanych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1. W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia
2. W osobnym naczyniu ucieramy mikserem miękkie masło i nutellę na lekki, puszysty krem
3. Jeśli nie posiadamy miałkiego, brązowego cukru mielimy go w młynku do kawy, dosypujemy stopniowo cukier do maślanej masy, dodajemy jajko i ekstrakt wanilii, ucieramy
4. Dosypujemy suche składniki
5. Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie, w miarę możliwości, obieramy z ciemnych łusek i siekamy, dorzucamy do masy
6. Z masy formujemy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha laskowego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut
Składniki na ok 35 szt
Czas przygotowania: 35 min
1 i 1/3 szklanki mąki razowej
120 g masła o temperaturze pokojowej
120 g Nutelli
2/3 szklanki brązowego miałkiego cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka siekanych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia
2. W osobnym naczyniu ucieramy mikserem miękkie masło i nutellę na lekki, puszysty krem
3. Jeśli nie posiadamy miałkiego, brązowego cukru mielimy go w młynku do kawy, dosypujemy stopniowo cukier do maślanej masy, dodajemy jajko i ekstrakt wanilii, ucieramy
4. Dosypujemy suche składniki
5. Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie, w miarę możliwości, obieramy z ciemnych łusek i siekamy, dorzucamy do masy
6. Z masy formujemy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha laskowego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut
Orzechowo-razowe ciasteczka dla maluchów i dorosłych!



Komentarze