Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi

Historia kremu Nutella to pełna pasji opowieść o niepowtarzalnym produkcie, który powstał z zamiłowania do jakości i starannie wyselekcjonowanych składników. W okresie po drugiej wojnie światowej pojawiają się trudności z zaopatrzeniem się w kakao. Pietro Ferrero, cukiernik z włoskiego Piemontu, wymyśla produkt o nazwie „Giandujot” (jak jedna ze słynnych, lokalnych postaci karnawałowych): jest to blok czekoladowy z dużą ilością cukru i orzechów laskowych, które obficie rosną w tym regionie Włoch, i z mniejszą ilością kakao. Blok można kroić na plastry i jeść  z kromką chleba – jak słodką kanapkę. Pietro Ferrero jest człowiekiem kreatywnym, ciągle szukającym sposobu na udoskonalenie swoich receptur. Powstaje pomysł, by blok czekoladowy zmienić w łatwą do smarowania na chlebie masę orzechowo-kakaową o nazwie SuperCrema, którą już tylko krok dzieli od kremu Nutella. Syn Pietro, Michele Ferrero, krok za krokiem podąża śladami intuicji swojego ojca. Receptura kremu SuperCrema stopniowo się zmienia, i tak właśnie powstaje  Nutella, której nazwa jest oryginalnym połączeniem angielskiego słowa „nut" (orzech) i włoskiej zdrabniającej końcówki „-ella" o pozytywnym wydźwięku. W latach 60-tych Nutella zdobywa Europę. Niemcy i Francuzi zakochują się w kremie sprzedawanym w słoikach o oryginalnym, niepowtarzalnym wyglądzie. Po podboju Starego Kontynentu, Nutella dociera również do Australii, a niedaleko Sydney powstaje nowa fabryka. Kilka lat później, w Stanach Zjednoczonych również rusza produkcja kremu Nutella - która w krótkim czasie zostaje zaliczona do grupy prestiżowych marek europejskich szeroko uznanych na amerykańskim rynku. W 1993 roku Nutella wkracza na polski rynek. Bardzo szybko rośnie liczba Polaków urzeczonych jej niepowtarzalnym smakiem




Składniki na ok 35 szt
Czas przygotowania: 35 min


1 i 1/3 szklanki mąki razowej
120 g masła o temperaturze pokojowej
120 g Nutelli
2/3 szklanki brązowego miałkiego cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka siekanych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli






















Przygotowanie:


1. W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia
2. W osobnym naczyniu ucieramy mikserem miękkie masło i nutellę na lekki, puszysty krem
3. Jeśli nie posiadamy miałkiego, brązowego cukru mielimy go w młynku do kawy, dosypujemy stopniowo cukier do maślanej masy, dodajemy jajko i ekstrakt wanilii, ucieramy
4. Dosypujemy suche składniki
5. Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie, w miarę możliwości, obieramy z ciemnych łusek i siekamy, dorzucamy do masy
6. Z masy formujemy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha laskowego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut


Orzechowo-razowe ciasteczka dla maluchów i dorosłych!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler