Przejdź do głównej zawartości

Zupa tajska

Tajowie przybyli na ziemie, które dzisiaj zajmują , z południkowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetycko brzmiące nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek) zwany też Miastem Aniołów - Krung Thep. Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorodnych wpływów, począwszy od chińskich, co jest zrozumiałe ze względu na historyczne i kulturowe powiązania tych krajów, po arabskie i hinduskie. To właśnie o tamtejszych kupców Tajowie przejęli sposób wykorzystywania suszonych przypraw - kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej, goździków czy kurkumy. Kuchnia tajska jest uważana za jedna z najciekawszych, być może przyczynił się do tego fakt przywiezienia przez Portugalczyków na Wschód, ostrej papryczki chilli pochodzącej z Peru. Łącząc ją finezyjnie z innymi składnikami, Tajowie stworzyli jedyne w swoim rodzaju dania, o wydawałoby się czasami, wykluczających się smakach. Wpływy kuchni hinduskiej uwidaczniają się najbardziej jeśli porównamy różnorodne pikantne pasty, tak chętnie stosowane w Tajlandii, oraz masale - sypkie mieszanki przypraw z południowych Indii. W obu kuchniach niezmiennie dominują trzy składniki : mleko kokosowe, chilli i kolendra. Gotowanie to przyjemność, wynikająca także z odkrywania nowych smaków i aromatów - zapraszam zatem na iście tajską zupę.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min




6 podudzi kurczaka
1 por
3 czerwone papryki
1 mała papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru ok 1 cm
puszka mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej pasy curry
1,5 l bulionu z kurczaka
sok z 1/2 limonki
pęczek kolendry
3 łyżki sproszkowanego curry
3 suszone liście kafiru (opcjonalnie)
sól
oliwa z oliwek


















Przygotowanie:


1. Kawałki kurczaka myjemy i gotujemy w bulionie ok 40 minut, na średnim ogniu, dorzucamy liście kafiru, jeśli ich używamy, mięso powinno się rozpadać, kiedy na wierzchu zaczną pojawiać się szumowiny zbieramy je łyżką cedzakową
2. Papryki przekrawany na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, chilli przekrawamy na pół, wyłuskujemy nasiona i siekamy drobniutko
3. Jasną część pora siekamy w cieniuteńkie plasterki
4. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach
5. W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy imbir, pora, chilli i paprykę, warzywa powinny zmięknąć, dodajemy czerwoną pastę curry, chwile podsmażamy
6. Ugotowane mięso wyjmujemy z bulionu, obieramy z kości, chrząstek i skóry, rwiemy mięso na kawałeczki
7. Do bulionu dodajemy podsmażone warzywa i kawałki kurczaka, dolewamy mleko kokosowe i całość doprawiamy curry, solą i sokiem z limonki, usuwamy liście kafiru
8. Podajemy z posiekaną kolendrą i dowolnym pieczywem

Bardzo rozgrzewająca zupa! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Maggie pisze…
Bardzo ciekawy wpis, lubie dowiedziec sie czegos nowego. A zupa na pewno pyszna!
Maggie pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.
słodki kompromis pisze…
cała przyjemność po mojej stronie ;)zupa przepyszna!
Agata Broncel pisze…
Wygląda smakowicie :) ale mi smaka narobiłaś...
Nashelly pisze…
Mmm, uwielbiam takie tajskie smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
słodki kompromis pisze…
Bardzo Wszystkim Wam dziękuję za komentarze, cieszy mnie niezmiernie fakt że zupa przypadła Wam do gustu! Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler