Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z marchwi

Rozpoczęliśmy 2014 rok, niech on będzie dla Was kochani dobry. Dla każdego to będzie oznaczać coś innego, każdy z nas ma przecież swoje plany na te nowe 12 miesięcy. Ja życzę Wam realizacji tych planów i ziszczenia najskrytszych marze, niech każdy dzień wypełnia się słońcem i życzliwością napotkanych osób, w Waszej codzienności niech nigdy nie zabraknie radości i szczęścia, a Wasze domy niech przesiąkną zapachem dobrego jedzenia, no i oczywiście nie zapomnijcie o zabraniu pod pachę dobrego humoru ;) Pozdrawiam Wszystkich, a dziś zapraszam na krem marchwiowy z lekko przenikającą już nutką Świąt.




Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina


600 g marchewki
200 g ziemniaków
100 g masła
1 l bulionu
1/2 szklanki kremówki
starta skórka z jednej pomarańczy
sól, pieprz, cukier
kilka gałązek tymianku
100 g uprażonych płatków migdałowych







\





Przygotowanie:


1. Marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok 30 minut
2. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni
3. Kiedy ziemniaki i marchew są ugotowane blendujemy całość na krem, dolewamy śmietankę i startą skórkę z pomarańczy
4. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem,
5. Zupę dekorujemy uprażonymi płatkami i listkami tymianku

Aksamitny krem z marchwi z nutką pomarańczy!  








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.