Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z marchwi

Rozpoczęliśmy 2014 rok, niech on będzie dla Was kochani dobry. Dla każdego to będzie oznaczać coś innego, każdy z nas ma przecież swoje plany na te nowe 12 miesięcy. Ja życzę Wam realizacji tych planów i ziszczenia najskrytszych marze, niech każdy dzień wypełnia się słońcem i życzliwością napotkanych osób, w Waszej codzienności niech nigdy nie zabraknie radości i szczęścia, a Wasze domy niech przesiąkną zapachem dobrego jedzenia, no i oczywiście nie zapomnijcie o zabraniu pod pachę dobrego humoru ;) Pozdrawiam Wszystkich, a dziś zapraszam na krem marchwiowy z lekko przenikającą już nutką Świąt.




Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina


600 g marchewki
200 g ziemniaków
100 g masła
1 l bulionu
1/2 szklanki kremówki
starta skórka z jednej pomarańczy
sól, pieprz, cukier
kilka gałązek tymianku
100 g uprażonych płatków migdałowych







\





Przygotowanie:


1. Marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok 30 minut
2. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni
3. Kiedy ziemniaki i marchew są ugotowane blendujemy całość na krem, dolewamy śmietankę i startą skórkę z pomarańczy
4. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem,
5. Zupę dekorujemy uprażonymi płatkami i listkami tymianku

Aksamitny krem z marchwi z nutką pomarańczy!  








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.