Rozpoczęliśmy 2014 rok, niech on będzie dla Was kochani dobry. Dla każdego to będzie oznaczać coś innego, każdy z nas ma przecież swoje plany na te nowe 12 miesięcy. Ja życzę Wam realizacji tych planów i ziszczenia najskrytszych marze, niech każdy dzień wypełnia się słońcem i życzliwością napotkanych osób, w Waszej codzienności niech nigdy nie zabraknie radości i szczęścia, a Wasze domy niech przesiąkną zapachem dobrego jedzenia, no i oczywiście nie zapomnijcie o zabraniu pod pachę dobrego humoru ;) Pozdrawiam Wszystkich, a dziś zapraszam na krem marchwiowy z lekko przenikającą już nutką Świąt.
Składniki na 6 porcji
600 g marchewki
200 g ziemniaków
100 g masła
1 l bulionu
1/2 szklanki kremówki
starta skórka z jednej pomarańczy
sól, pieprz, cukier
kilka gałązek tymianku
100 g uprażonych płatków migdałowych
1. Marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok 30 minut
2. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni
3. Kiedy ziemniaki i marchew są ugotowane blendujemy całość na krem, dolewamy śmietankę i startą skórkę z pomarańczy
4. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem,
5. Zupę dekorujemy uprażonymi płatkami i listkami tymianku
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina
600 g marchewki
200 g ziemniaków
100 g masła
1 l bulionu
1/2 szklanki kremówki
starta skórka z jednej pomarańczy
sól, pieprz, cukier
kilka gałązek tymianku
100 g uprażonych płatków migdałowych
\
Przygotowanie:
1. Marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok 30 minut
2. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni
3. Kiedy ziemniaki i marchew są ugotowane blendujemy całość na krem, dolewamy śmietankę i startą skórkę z pomarańczy
4. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem,
5. Zupę dekorujemy uprażonymi płatkami i listkami tymianku
Aksamitny krem z marchwi z nutką pomarańczy!



Komentarze