Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem kapuściano-serowa z chilli

Rutyna dnia codziennego daje poczucie bezpieczeństwa, ale czasem całkowicie pochłania moja kreatywność, wszystko staje się takie przewidywalne. Sięgając jednak do biblioteczki po ulubione książki kulinarne budzę w sobie prawdziwego odkrywce i poszukuje ciekawych smaków. Wertując gazetę w towarzystwie owocowej herbaty , natknęłam się na ciekawe połączenie składników, które  na pierwszy rzut oka wydawać mogłoby się dość ekstrawaganckie, a że ja uwielbiam takie dzikie wyzwania, to zupa zagościła na moim stole. Aaaaaa, uwaga parzy! to bardzo rozgrzewająca zupa dla wszystkich zmarzluchów i fanów chilli.































Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 40 min


1/2 główki włoskiej kapusty
1 cebula
250 g ziemniaków
200 ml kremówki
100 g startego parmezanu
1 papryczka chilli
kilka kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
pęczek koperku



Przygotowanie
:


1. Z kapusty wykrawamy kłąb i siekamy drobniutko
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
3. W szerokim rondlu, podgrzać 2 łyżki masła, dodać kapustę i cebule, dusimy ok 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość ok 1 litrem wody, warzywa powinny być przykryte, całość gotujemy pod przykryciem ok 15 minut
4. Zupę zmiksować, dodać starty na tarce ser, dolać śmietankę, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia
5. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, solimy
6. Zupę podajemy z grzankami, pokrojonym w krążki chilli, oraz posiekanym koperkiem



Serowo-pikantna zupa ze złotymi grzankami!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.