Rutyna dnia codziennego daje poczucie bezpieczeństwa, ale czasem całkowicie pochłania moja kreatywność, wszystko staje się takie przewidywalne. Sięgając jednak do biblioteczki po ulubione książki kulinarne budzę w sobie prawdziwego odkrywce i poszukuje ciekawych smaków. Wertując gazetę w towarzystwie owocowej herbaty , natknęłam się na ciekawe połączenie składników, które na pierwszy rzut oka wydawać mogłoby się dość ekstrawaganckie, a że ja uwielbiam takie dzikie wyzwania, to zupa zagościła na moim stole. Aaaaaa, uwaga parzy! to bardzo rozgrzewająca zupa dla wszystkich zmarzluchów i fanów chilli.
Składniki na 4-6 porcji
1/2 główki włoskiej kapusty
1 cebula
250 g ziemniaków
200 ml kremówki
100 g startego parmezanu
1 papryczka chilli
kilka kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
pęczek koperku
1. Z kapusty wykrawamy kłąb i siekamy drobniutko
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
3. W szerokim rondlu, podgrzać 2 łyżki masła, dodać kapustę i cebule, dusimy ok 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość ok 1 litrem wody, warzywa powinny być przykryte, całość gotujemy pod przykryciem ok 15 minut
4. Zupę zmiksować, dodać starty na tarce ser, dolać śmietankę, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia
5. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, solimy
6. Zupę podajemy z grzankami, pokrojonym w krążki chilli, oraz posiekanym koperkiem
Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 40 min
1/2 główki włoskiej kapusty
1 cebula
250 g ziemniaków
200 ml kremówki
100 g startego parmezanu
1 papryczka chilli
kilka kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
1. Z kapusty wykrawamy kłąb i siekamy drobniutko
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
3. W szerokim rondlu, podgrzać 2 łyżki masła, dodać kapustę i cebule, dusimy ok 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość ok 1 litrem wody, warzywa powinny być przykryte, całość gotujemy pod przykryciem ok 15 minut
4. Zupę zmiksować, dodać starty na tarce ser, dolać śmietankę, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia
5. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, solimy
6. Zupę podajemy z grzankami, pokrojonym w krążki chilli, oraz posiekanym koperkiem
Serowo-pikantna zupa ze złotymi grzankami!



Komentarze