Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem kapuściano-serowa z chilli

Rutyna dnia codziennego daje poczucie bezpieczeństwa, ale czasem całkowicie pochłania moja kreatywność, wszystko staje się takie przewidywalne. Sięgając jednak do biblioteczki po ulubione książki kulinarne budzę w sobie prawdziwego odkrywce i poszukuje ciekawych smaków. Wertując gazetę w towarzystwie owocowej herbaty , natknęłam się na ciekawe połączenie składników, które  na pierwszy rzut oka wydawać mogłoby się dość ekstrawaganckie, a że ja uwielbiam takie dzikie wyzwania, to zupa zagościła na moim stole. Aaaaaa, uwaga parzy! to bardzo rozgrzewająca zupa dla wszystkich zmarzluchów i fanów chilli.































Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 40 min


1/2 główki włoskiej kapusty
1 cebula
250 g ziemniaków
200 ml kremówki
100 g startego parmezanu
1 papryczka chilli
kilka kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
pęczek koperku



Przygotowanie
:


1. Z kapusty wykrawamy kłąb i siekamy drobniutko
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
3. W szerokim rondlu, podgrzać 2 łyżki masła, dodać kapustę i cebule, dusimy ok 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość ok 1 litrem wody, warzywa powinny być przykryte, całość gotujemy pod przykryciem ok 15 minut
4. Zupę zmiksować, dodać starty na tarce ser, dolać śmietankę, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia
5. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, solimy
6. Zupę podajemy z grzankami, pokrojonym w krążki chilli, oraz posiekanym koperkiem



Serowo-pikantna zupa ze złotymi grzankami!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.