Przejdź do głównej zawartości

Udziec indyczy faszerowany suszonymi śliwkami i camembertem

Szukam w pośpiechu czegoś czym mogłabym zeskrobać grubą warstwę szronu na przedniej szybie samochodu, w czeluściach torby znajduje jedynie kartę magnetyczną do klubu sportowego, używam jej z zapałem, ale udaje mi się wyskrobać jedynie niewielka przestrzeń, bynajmniej niewystarczającą do podróżowania. Z tylnej kanapy samochodu zaczynają dobiegać mnie odgłosy znudzenia i zmarznięcia dwójki dzieciaków. A dopiero co chwaliłam zimę za jej przychylność, a tu masz, taki mróz. Szczęśliwa, że temperatura w samochodzie zaczyna osiągać przyzwoity poziom, doznaję niemiłego uczucia odkrycia, że...   zamarzła również brama wyjazdowa, będę musiała ruszyć ją siłą swoich mięśni, a to nie lada zadanie, kiedy ledwo co uporałam się z bramą, w samochodzie wybucha płacz, że w domu została....Fela...ulubiony mis bez którego przecież podróż nie może się odbyć............takich oto poranków mam pod dostatkiem ;)




Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 20 min + 12 h marynowanie + 60 min pieczenie



1 kg udźca z indyka
4 -5 plastrów sera camembert
garść suszony śliwek
1 łyżka siekanych orzechów włoskich
2 łyżki klarowanego masła
gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek



















Sałatka


1 czerwona papryka
1/4 białej kapusty
1 duża marchewka
garść świeżej kolendry
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:


1. Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozkrawamy tak  żeby powstał nam płat
2. W moździerzu ucieramy 1 łyżeczkę gruboziarnistej soli, 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 2 ząbki czosnku i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, powstałą pastą nacieramy mięso ze wszystkich stron, wkładamy mięso na 12 godzin do lodówki
3. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 15 minut
4. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, na środku układamy namoczone i odsączone śliwki, 4 plasterki sera camembert i drobno posiekane orzechy włoskie, zwijamy udziec ciasno, obwiązujemy dokładnie sznurkiem do mięsa
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, na dość silnym ogniu podsmażamy na nim udziec na złoto ze wszystkich stron, następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, co jakiś czas podlewamy mięso powstałym na dnie naczynia sosem, gdyby było go za mało, można podlać odrobina wody
7. Sałatka - białą kapustę obieramy z wierzchni liści, siekamy bardzo drobno w paseczki, marchewką obieramy, a następnie za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy długie wąskie paski, paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i siekamy w wąskie paseczki
8. 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżka octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem gotowym sosem polewamy warzywa, odstawiamy na ok 30 minut żeby warzywa się przegryzły z sosem, przed podaniem posypujemy sałatkę grubo siekaną świeżą kolendrą
9. Upieczony udziec pozbywamy nici, następnie kroimy w grube plastry i podajemy na sałacie


Lekko azjatycka sałatka doskonale równoważy słodki farsz mięsa!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi