Przejdź do głównej zawartości

Udziec indyczy faszerowany suszonymi śliwkami i camembertem

Szukam w pośpiechu czegoś czym mogłabym zeskrobać grubą warstwę szronu na przedniej szybie samochodu, w czeluściach torby znajduje jedynie kartę magnetyczną do klubu sportowego, używam jej z zapałem, ale udaje mi się wyskrobać jedynie niewielka przestrzeń, bynajmniej niewystarczającą do podróżowania. Z tylnej kanapy samochodu zaczynają dobiegać mnie odgłosy znudzenia i zmarznięcia dwójki dzieciaków. A dopiero co chwaliłam zimę za jej przychylność, a tu masz, taki mróz. Szczęśliwa, że temperatura w samochodzie zaczyna osiągać przyzwoity poziom, doznaję niemiłego uczucia odkrycia, że...   zamarzła również brama wyjazdowa, będę musiała ruszyć ją siłą swoich mięśni, a to nie lada zadanie, kiedy ledwo co uporałam się z bramą, w samochodzie wybucha płacz, że w domu została....Fela...ulubiony mis bez którego przecież podróż nie może się odbyć............takich oto poranków mam pod dostatkiem ;)




Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 20 min + 12 h marynowanie + 60 min pieczenie



1 kg udźca z indyka
4 -5 plastrów sera camembert
garść suszony śliwek
1 łyżka siekanych orzechów włoskich
2 łyżki klarowanego masła
gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek



















Sałatka


1 czerwona papryka
1/4 białej kapusty
1 duża marchewka
garść świeżej kolendry
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:


1. Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozkrawamy tak  żeby powstał nam płat
2. W moździerzu ucieramy 1 łyżeczkę gruboziarnistej soli, 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 2 ząbki czosnku i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, powstałą pastą nacieramy mięso ze wszystkich stron, wkładamy mięso na 12 godzin do lodówki
3. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 15 minut
4. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, na środku układamy namoczone i odsączone śliwki, 4 plasterki sera camembert i drobno posiekane orzechy włoskie, zwijamy udziec ciasno, obwiązujemy dokładnie sznurkiem do mięsa
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, na dość silnym ogniu podsmażamy na nim udziec na złoto ze wszystkich stron, następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, co jakiś czas podlewamy mięso powstałym na dnie naczynia sosem, gdyby było go za mało, można podlać odrobina wody
7. Sałatka - białą kapustę obieramy z wierzchni liści, siekamy bardzo drobno w paseczki, marchewką obieramy, a następnie za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy długie wąskie paski, paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i siekamy w wąskie paseczki
8. 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżka octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem gotowym sosem polewamy warzywa, odstawiamy na ok 30 minut żeby warzywa się przegryzły z sosem, przed podaniem posypujemy sałatkę grubo siekaną świeżą kolendrą
9. Upieczony udziec pozbywamy nici, następnie kroimy w grube plastry i podajemy na sałacie


Lekko azjatycka sałatka doskonale równoważy słodki farsz mięsa!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler