Szukam w pośpiechu czegoś czym mogłabym zeskrobać grubą warstwę szronu na przedniej szybie samochodu, w czeluściach torby znajduje jedynie kartę magnetyczną do klubu sportowego, używam jej z zapałem, ale udaje mi się wyskrobać jedynie niewielka przestrzeń, bynajmniej niewystarczającą do podróżowania. Z tylnej kanapy samochodu zaczynają dobiegać mnie odgłosy znudzenia i zmarznięcia dwójki dzieciaków. A dopiero co chwaliłam zimę za jej przychylność, a tu masz, taki mróz. Szczęśliwa, że temperatura w samochodzie zaczyna osiągać przyzwoity poziom, doznaję niemiłego uczucia odkrycia, że... zamarzła również brama wyjazdowa, będę musiała ruszyć ją siłą swoich mięśni, a to nie lada zadanie, kiedy ledwo co uporałam się z bramą, w samochodzie wybucha płacz, że w domu została....Fela...ulubiony mis bez którego przecież podróż nie może się odbyć............takich oto poranków mam pod dostatkiem ;)
1 kg udźca z indyka
4 -5 plastrów sera camembert
garść suszony śliwek
1 łyżka siekanych orzechów włoskich
2 łyżki klarowanego masła
gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 czerwona papryka
1/4 białej kapusty
1 duża marchewka
garść świeżej kolendry
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1. Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozkrawamy tak żeby powstał nam płat
2. W moździerzu ucieramy 1 łyżeczkę gruboziarnistej soli, 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 2 ząbki czosnku i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, powstałą pastą nacieramy mięso ze wszystkich stron, wkładamy mięso na 12 godzin do lodówki
3. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 15 minut
4. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, na środku układamy namoczone i odsączone śliwki, 4 plasterki sera camembert i drobno posiekane orzechy włoskie, zwijamy udziec ciasno, obwiązujemy dokładnie sznurkiem do mięsa
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, na dość silnym ogniu podsmażamy na nim udziec na złoto ze wszystkich stron, następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, co jakiś czas podlewamy mięso powstałym na dnie naczynia sosem, gdyby było go za mało, można podlać odrobina wody
7. Sałatka - białą kapustę obieramy z wierzchni liści, siekamy bardzo drobno w paseczki, marchewką obieramy, a następnie za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy długie wąskie paski, paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i siekamy w wąskie paseczki
8. 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżka octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem gotowym sosem polewamy warzywa, odstawiamy na ok 30 minut żeby warzywa się przegryzły z sosem, przed podaniem posypujemy sałatkę grubo siekaną świeżą kolendrą
9. Upieczony udziec pozbywamy nici, następnie kroimy w grube plastry i podajemy na sałacie
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 20 min + 12 h marynowanie + 60 min pieczenie
1 kg udźca z indyka
4 -5 plastrów sera camembert
garść suszony śliwek
1 łyżka siekanych orzechów włoskich
2 łyżki klarowanego masła
gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sałatka
1 czerwona papryka
1/4 białej kapusty
1 duża marchewka
garść świeżej kolendry
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozkrawamy tak żeby powstał nam płat
2. W moździerzu ucieramy 1 łyżeczkę gruboziarnistej soli, 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 2 ząbki czosnku i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, powstałą pastą nacieramy mięso ze wszystkich stron, wkładamy mięso na 12 godzin do lodówki
3. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 15 minut
4. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, na środku układamy namoczone i odsączone śliwki, 4 plasterki sera camembert i drobno posiekane orzechy włoskie, zwijamy udziec ciasno, obwiązujemy dokładnie sznurkiem do mięsa
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, na dość silnym ogniu podsmażamy na nim udziec na złoto ze wszystkich stron, następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, co jakiś czas podlewamy mięso powstałym na dnie naczynia sosem, gdyby było go za mało, można podlać odrobina wody
7. Sałatka - białą kapustę obieramy z wierzchni liści, siekamy bardzo drobno w paseczki, marchewką obieramy, a następnie za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy długie wąskie paski, paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i siekamy w wąskie paseczki
8. 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżka octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem gotowym sosem polewamy warzywa, odstawiamy na ok 30 minut żeby warzywa się przegryzły z sosem, przed podaniem posypujemy sałatkę grubo siekaną świeżą kolendrą
9. Upieczony udziec pozbywamy nici, następnie kroimy w grube plastry i podajemy na sałacie
Lekko azjatycka sałatka doskonale równoważy słodki farsz mięsa!



Komentarze