Przejdź do głównej zawartości

Tort ananasowo-orzechowy

Ten tort przygotowałam na  okoliczność niewielkiej rodzinnej uroczystość i u niektórych osób wywołał on dziecięce wspomnienia...moja siostra jako dziecko uwielbiała kiedy zamiast babki, pieczonej co sobotę prze tatę, wychodził zakalec....wtedy to było święto! Ciasto jest bardzo wilgotne i gęste, a poprzez zawartość bananów i oleju bardzo sycące, zachęcam....a jakie skojarzenia w Was wzbudzi?







Składniki na 2 tortownicę o śr 26 cm
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie


Ciasto


300 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
4 jajka żółtka oddzielnie od białek
4 i 1/2 łyżki mleka
150 g świeżego ananasa
3 dojrzałe banany
450 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
150 g siekanych orzechów pekan lub włoskich















Krem


225 g masła
180 g cukru pudru
700 g serka philadelphia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii


Przygotowanie:


1. Ciasto - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć
2. W osobnym naczyniu mieszamy rózgą kuchenną olej, cukier, mleko oraz żółtka
3. Banany i obrane kawałki świeżego ananasa miksujemy blenderem na mus, dodajemy do mieszanki z olejem, mieszamy
4. Dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy szpatułką
5. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy, na sam koniec dodajemy cynamon i 100 g posiekanych orzechów
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dwie formy do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy  papierem do pieczenia, tylko dno, dzielimy masę na dwie części i wlewamy do przygotowanych tortownic, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 min, do tzw suchego patyczka
7. Po upieczeniu blaty studzimy
8. Krem - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.         
9. Montaż tortu -  Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić pozostałymi posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Wyjąć z niej minimum 30 minut przed podaniem.  

*gdybyście chcieli żeby tort miał brzeg, tak jak na zdjęciu uzyjcie dwóch różnej wilkości tortownic np 26 i 23 cm


Wilgotne ciasto o orzechowo-owocowym smaku z chrupiącymi orzechami!           









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Ubóstwiam takie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.