Przejdź do głównej zawartości

Tort ananasowo-orzechowy

Ten tort przygotowałam na  okoliczność niewielkiej rodzinnej uroczystość i u niektórych osób wywołał on dziecięce wspomnienia...moja siostra jako dziecko uwielbiała kiedy zamiast babki, pieczonej co sobotę prze tatę, wychodził zakalec....wtedy to było święto! Ciasto jest bardzo wilgotne i gęste, a poprzez zawartość bananów i oleju bardzo sycące, zachęcam....a jakie skojarzenia w Was wzbudzi?







Składniki na 2 tortownicę o śr 26 cm
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie


Ciasto


300 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
4 jajka żółtka oddzielnie od białek
4 i 1/2 łyżki mleka
150 g świeżego ananasa
3 dojrzałe banany
450 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
150 g siekanych orzechów pekan lub włoskich















Krem


225 g masła
180 g cukru pudru
700 g serka philadelphia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii


Przygotowanie:


1. Ciasto - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć
2. W osobnym naczyniu mieszamy rózgą kuchenną olej, cukier, mleko oraz żółtka
3. Banany i obrane kawałki świeżego ananasa miksujemy blenderem na mus, dodajemy do mieszanki z olejem, mieszamy
4. Dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy szpatułką
5. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy, na sam koniec dodajemy cynamon i 100 g posiekanych orzechów
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dwie formy do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy  papierem do pieczenia, tylko dno, dzielimy masę na dwie części i wlewamy do przygotowanych tortownic, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 min, do tzw suchego patyczka
7. Po upieczeniu blaty studzimy
8. Krem - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.         
9. Montaż tortu -  Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić pozostałymi posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Wyjąć z niej minimum 30 minut przed podaniem.  

*gdybyście chcieli żeby tort miał brzeg, tak jak na zdjęciu uzyjcie dwóch różnej wilkości tortownic np 26 i 23 cm


Wilgotne ciasto o orzechowo-owocowym smaku z chrupiącymi orzechami!           









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Ubóstwiam takie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.