Ten tort przygotowałam na okoliczność niewielkiej rodzinnej uroczystość i u niektórych osób wywołał on dziecięce wspomnienia...moja siostra jako dziecko uwielbiała kiedy zamiast babki, pieczonej co sobotę prze tatę, wychodził zakalec....wtedy to było święto! Ciasto jest bardzo wilgotne i gęste, a poprzez zawartość bananów i oleju bardzo sycące, zachęcam....a jakie skojarzenia w Was wzbudzi?
Składniki na 2 tortownicę o śr 26 cm
300 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
4 jajka żółtka oddzielnie od białek
4 i 1/2 łyżki mleka
150 g świeżego ananasa
3 dojrzałe banany
450 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
150 g siekanych orzechów pekan lub włoskich
225 g masła
180 g cukru pudru
700 g serka philadelphia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1. Ciasto - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć
2. W osobnym naczyniu mieszamy rózgą kuchenną olej, cukier, mleko oraz żółtka
3. Banany i obrane kawałki świeżego ananasa miksujemy blenderem na mus, dodajemy do mieszanki z olejem, mieszamy
4. Dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy szpatułką
5. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy, na sam koniec dodajemy cynamon i 100 g posiekanych orzechów
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dwie formy do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno, dzielimy masę na dwie części i wlewamy do przygotowanych tortownic, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 min, do tzw suchego patyczka
7. Po upieczeniu blaty studzimy
8. Krem - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
9. Montaż tortu - Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić pozostałymi posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Wyjąć z niej minimum 30 minut przed podaniem.
*gdybyście chcieli żeby tort miał brzeg, tak jak na zdjęciu uzyjcie dwóch różnej wilkości tortownic np 26 i 23 cm
Składniki na 2 tortownicę o śr 26 cm
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie
Ciasto
300 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
4 jajka żółtka oddzielnie od białek
4 i 1/2 łyżki mleka
150 g świeżego ananasa
3 dojrzałe banany
450 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
150 g siekanych orzechów pekan lub włoskich
Krem
225 g masła
180 g cukru pudru
700 g serka philadelphia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
1. Ciasto - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć
2. W osobnym naczyniu mieszamy rózgą kuchenną olej, cukier, mleko oraz żółtka
3. Banany i obrane kawałki świeżego ananasa miksujemy blenderem na mus, dodajemy do mieszanki z olejem, mieszamy
4. Dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy szpatułką
5. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy, na sam koniec dodajemy cynamon i 100 g posiekanych orzechów
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dwie formy do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno, dzielimy masę na dwie części i wlewamy do przygotowanych tortownic, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 min, do tzw suchego patyczka
7. Po upieczeniu blaty studzimy
8. Krem - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
9. Montaż tortu - Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić pozostałymi posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Wyjąć z niej minimum 30 minut przed podaniem.
*gdybyście chcieli żeby tort miał brzeg, tak jak na zdjęciu uzyjcie dwóch różnej wilkości tortownic np 26 i 23 cm
Wilgotne ciasto o orzechowo-owocowym smaku z chrupiącymi orzechami!



Komentarze