Początkowo
makaron był spożywany tylko wśród pewnych społeczności
zamieszkujących dany obszar, po czym rozprzestrzenił się na cały
świat. Makaron ma swoje początki w Chinach, gdzie do dziś jest
bardzo popularny, choć w krajach azjatyckich nazywa się go
kluskami. Wiele źródeł podaje, iż to Marco Polo sprowadził
makaron do Włoch z podróży po Azji w 1292 roku. Jednak historia
makaronu we Włoszech sięga czasów starożytnych Rzymian, którzy
zawdzięczali go bogom. Powszechna legenda głosi, iż makaron został
wynaleziony przez greckiego boga ognia, Hefajstosa, (u Rzymian –
Wulkan). W klasycznej literaturze brak jest jednak jakichkolwiek
wzmianek na ten temat .Makaron był niewątpliwie znany zarówno
antycznym Grekom jak i Rzymianom. Specyficznym rodzajem makaronu były
szerokie kluski, nazywane przez Greków „laganon”. Prawdopodobnie
był to makaron podobny do współczesnej lasagne. Warto wspomnieć,
że makaron ten nie był przygotowywany jak dzisiejsza lasagna, tylko
był przypiekany na gorących kamieniach, bądź w piecach. Obecnie
podobny proces wykorzystuje się przy produkcji pizzy. Początkowo
makaron wytwarzano przez wygniatanie ciasta z semoliny stopami.
Pracownik zatrudniony przy produkcji makaronu siedział na długiej
ławce i stopami mieszał i wygniatał ciasto. Król Neapolu -
Ferdynand II, wynajął znanego ówcześnie inżyniera (Cesara
Spadaccini'ego) aby udoskonalić tę procedurę. Nowy sposób polegał
na dodaniu gotującej się wody do świeżo zmielonej mąki, a
wyrabianie ciasta stopami zastąpiono maszyną z wykonaną z brązu,
która doskonale naśladowała pracę wykonywaną przez człowieka. Pewnego dnia w korycie do wyrabiania makaronu znaleziono zwłoki św. Szczepana, w którym go pochowano. Z tego powodu św. Szczepan jest dziś uznawany za patrona producentów makaronu.
Początkowo
makaron był spożywany tylko wśród pewnych społeczności
zamieszkujących dany obszar, po czym rozprzestrzenił się na cały
świat. Makaron ma swoje początki w Chinach, gdzie do dziś jest
bardzo popularny, choć w krajach azjatyckich nazywa się go
kluskami. Wiele źródeł podaje, iż to Marco Polo sprowadził
makaron do Włoch z podróży po Azji w 1292 roku. Jednak historia
makaronu we Włoszech sięga czasów starożytnych Rzymian, którzy
zawdzięczali go bogom. Powszechna legenda głosi, iż makaron został
wynaleziony przez greckiego boga ognia, Hefajstosa, (u Rzymian –
Wulkan). W klasycznej literaturze brak jest jednak jakichkolwiek
wzmianek na ten temat .Makaron był niewątpliwie znany zarówno
antycznym Grekom jak i Rzymianom. Specyficznym rodzajem makaronu były
szerokie kluski, nazywane przez Greków „laganon”. Prawdopodobnie
był to makaron podobny do współczesnej lasagne. Warto wspomnieć,
że makaron ten nie był przygotowywany jak dzisiejsza lasagna, tylko
był przypiekany na gorących kamieniach, bądź w piecach. Obecnie
podobny proces wykorzystuje się przy produkcji pizzy. Początkowo
makaron wytwarzano przez wygniatanie ciasta z semoliny stopami.
Pracownik zatrudniony przy produkcji makaronu siedział na długiej
ławce i stopami mieszał i wygniatał ciasto. Król Neapolu -
Ferdynand II, wynajął znanego ówcześnie inżyniera (Cesara
Spadaccini'ego) aby udoskonalić tę procedurę. Nowy sposób polegał
na dodaniu gotującej się wody do świeżo zmielonej mąki, a
wyrabianie ciasta stopami zastąpiono maszyną z wykonaną z brązu,
która doskonale naśladowała pracę wykonywaną przez człowieka. Pewnego dnia w korycie do wyrabiania makaronu znaleziono zwłoki św. Szczepana, w którym go pochowano. Z tego powodu św. Szczepan jest dziś uznawany za patrona producentów makaronu.
Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 40 min
300 g makaronu spaghetti
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól, pieprz
100 g świeżo starego parmezanu
Oliwa z oliwek
Przygotowanie
1. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę, seler w drobne plasterki
2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem, czekamy aż się zeszkli, dosypujemy cukier i karmelizujemy chwile, aż do zrumienienia się cebuli
3. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 20-30 minut, mieszając co jakiś czas
4. Na patelni podgrzewamy 1 łyżek oliwy, wrzucamy mieloną wołowinę, podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś czas, doprawiamy mięso solą i pieprzem, wrzucamy podsmażone mięso i gotujemy je w sosie do miękkości, sos doprawiamy oregano, solą, pieprzem i octem balsamicznym,
5. Zagotowujemy duży garnek z osoloną wodą, wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy 6 minut
7. Makaron odcedzamy, do sosu dodajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu, mieszamy, polewamy makaron porcją sosu i oprószamy startym na tarce parmezanem
5. Zagotowujemy duży garnek z osoloną wodą, wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy 6 minut
7. Makaron odcedzamy, do sosu dodajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu, mieszamy, polewamy makaron porcją sosu i oprószamy startym na tarce parmezanem
Włoki klasyk kochany nie tylko prze dzieci!


Komentarze