Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti bolognese

Początkowo makaron był spożywany tylko wśród pewnych społeczności zamieszkujących dany obszar, po czym rozprzestrzenił się na cały świat. Makaron ma swoje początki w Chinach, gdzie do dziś jest bardzo popularny, choć w krajach azjatyckich nazywa się go kluskami. Wiele źródeł podaje, iż to Marco Polo sprowadził makaron do Włoch z podróży po Azji w 1292 roku. Jednak historia makaronu we Włoszech sięga czasów starożytnych Rzymian, którzy zawdzięczali go bogom. Powszechna legenda głosi, iż makaron został wynaleziony przez greckiego boga ognia, Hefajstosa, (u Rzymian – Wulkan). W klasycznej literaturze brak jest jednak jakichkolwiek wzmianek na ten temat .Makaron był niewątpliwie znany zarówno antycznym Grekom jak i Rzymianom. Specyficznym rodzajem makaronu były szerokie kluski, nazywane przez Greków „laganon”. Prawdopodobnie był to makaron podobny do współczesnej lasagne. Warto wspomnieć, że makaron ten nie był przygotowywany jak dzisiejsza lasagna, tylko był przypiekany na gorących kamieniach, bądź w piecach. Obecnie podobny proces wykorzystuje się przy produkcji pizzy. Początkowo makaron wytwarzano przez wygniatanie ciasta z semoliny stopami. Pracownik zatrudniony przy produkcji makaronu siedział na długiej ławce i stopami mieszał i wygniatał ciasto. Król Neapolu - Ferdynand II, wynajął znanego ówcześnie inżyniera (Cesara Spadaccini'ego) aby udoskonalić tę procedurę. Nowy sposób polegał na dodaniu gotującej się wody do świeżo zmielonej mąki, a wyrabianie ciasta stopami zastąpiono maszyną z wykonaną z brązu, która doskonale naśladowała pracę wykonywaną przez człowieka. Pewnego dnia w korycie do wyrabiania makaronu znaleziono zwłoki św. Szczepana, w którym go pochowano. Z tego powodu św. Szczepan jest dziś uznawany za patrona producentów makaronu. 





Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 40 min


300 g makaronu spaghetti
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól, pieprz
100 g świeżo starego parmezanu
Oliwa z oliwek
























Przygotowanie


1. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę, seler w drobne plasterki
2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem, czekamy aż się zeszkli, dosypujemy cukier i karmelizujemy chwile, aż do zrumienienia się cebuli
3. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 20-30 minut, mieszając co jakiś czas
4. Na patelni podgrzewamy 1 łyżek oliwy, wrzucamy mieloną wołowinę, podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś czas, doprawiamy mięso solą i pieprzem, wrzucamy podsmażone mięso i gotujemy je w sosie do miękkości, sos doprawiamy oregano, solą, pieprzem i octem balsamicznym,
5.  Zagotowujemy duży garnek z osoloną wodą, wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy 6 minut
7. Makaron odcedzamy, do sosu dodajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu, mieszamy, polewamy makaron porcją sosu i oprószamy startym na tarce parmezanem

Włoki klasyk kochany nie tylko prze dzieci!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.