Kiedy nasze domy wypełnia grupa przyjaciół, w radiu szemrze muzyka, a w koło słychać dźwięk wznoszonych toastów, warto zadbać o małe przekąski, które szybko nasycą gości. W wykonaniu tego zadania najlepiej sprawdzą się sałatki, idealne będą te warzywne z dodatkiem pikantnego majonezu. Ich skład zależy jedynie od naszej kulinarnej fantazji. Moja propozycja, składnikami nawiązuje do czasu Świąt, gdyż kryje w sobie intensywne w smaku śledzie i łagodne buraki, najlepiej smakuje popijana zimnym białym winem i przegryzana czarnym pumperniklem.
Składniki 4-6 porcji
6 filetów matiasy
2 twarde, winne jabłka
6 jajek ugotowanych na twardo
2 średniej wielkości ugotowane buraki
2 małe cebule
1 łyżka musztardy Dijon
6 łyżek majonezu
sól, pieprz
koperek
1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy, chwilę studzimy i obieramy ze skórki (użyjcie do tego jednorazowych rękawiczek), następnie kroimy w kostkę
2. Matiasy kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki
3. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy w kostkę
4. Jabłka przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę razem ze skórką
5. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę
6. Wszystkie składniki dodajemy do miseczki z matiasami
7. Majonez mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa z rybą, wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, można na całą noc,
8. Dekorujemy posiekanym koperkiem, podajemy z pumperniklem
Składniki 4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 2 h chłodzenie
6 filetów matiasy
2 twarde, winne jabłka
6 jajek ugotowanych na twardo
2 średniej wielkości ugotowane buraki
2 małe cebule
1 łyżka musztardy Dijon
6 łyżek majonezu
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy, chwilę studzimy i obieramy ze skórki (użyjcie do tego jednorazowych rękawiczek), następnie kroimy w kostkę
2. Matiasy kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki
3. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy w kostkę
4. Jabłka przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę razem ze skórką
5. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę
6. Wszystkie składniki dodajemy do miseczki z matiasami
7. Majonez mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa z rybą, wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, można na całą noc,
8. Dekorujemy posiekanym koperkiem, podajemy z pumperniklem
Doskonała na karnawałowe domówki!



Komentarze