Przejdź do głównej zawartości

Rolada kokosowa

Mnie ta staromodna rolada kojarzy się z herbatką u babci w zimowe styczniowe popołudnie....w domu panuje chłód, przytulam się więc plecami do kaflowego pieca, odsuwam gęsto utkaną firanę i spoglądam przez okno. Ponad dachami kamienic pokrytymi zmrożoną papą w oddali wznosi się wieża kościoła, za którą właśnie zachodzi słońce. Ognisto czerwone słońce ociepla mroźny klimat, bardzo lubię ten moment dnia. Z kuchni dobiega mnie dźwięk niepokojącego się czajnika z wrzącą wodą, kieruję więc swe kroki w kierunku ogromnej kuchni. Babcia krząta się w okół stołu, na którym paruje świeżo zaparzona herbata. Odsuwam biały drewniany taboret i siadam przyglądając się jak babcia pieczołowicie obsypuje orzechową roladę cukrem pudrem....w hołdzie wszystkim babciom i ich umiejętnościom kulinarnym, mnie 21 stycznia już nie będzie dane skosztować rolady babci....jednak wspomnienie o nich tego dnia będzie żywe i słodkie....







Składniki
Biszkopt


40 g maki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
3 jaja
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Krem


500 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
3/4 szklanki podprażonych wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka Malibu












Dodatkowo


1 świeży kokos
cukier puder do posypania




Przygotowanie:



1. Biszkopt - składniki powinny mieć temperaturę pokojową, białka oddzielamy od żółtek
2. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, cały czas ubijamy
3. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby piana nam nie opadła
4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
5. Prostokątną blachę o wymiarach ok 43/28 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 12 minut
6. Przygotowujemy  czystą ściereczkę i odsypujemy ją cukrem, kiedy biszkopt się upiecze przekładamy go na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, zostawiamy do ostygnięcia
7. Krem - składanki kremu powinny być schłodzone, wszystkie składniki miksujemy mikserem na wolnych obrotach, jedynie do momentu ich połączenia, na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które uprzednio podprażyliśmy lekko na suchej patelni
8. Ostudzony biszkopt odwijamy ze ściereczki, na wierzchu rozprowadzamy krem: najwięcej nakładamy na brzegu który zwijamy do środka, najmniej na brzegu który ma zetknąć się z wierzchem rolady, zwijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy zwinięciem do dołu, schłodzić ok 4 godziny w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować płatkami kokosa
9. Płatki kokosowe - aby przygotować płatki, wbijamy śrubokręt w trzy ciemne plamki na szczycie, zlewamy w ten sposób mleko kokosowe, następnie tępą stroną noża uderzamy kilka razy w skorupę aby ją roztrzaskać, za pomocą noża staramy się oderwać od skorupy jak największe kawałki kokosa, następnie obieraczką do warzyw zeskrobujemy płatki kokosowe. Niewykorzystane płatki należy zużyć w ciągu 3 dni lub wysuszyć w suszarce do warzyw, wtedy można je dłużej przechowywać w słoiku.

Staromodna rolada w kokosowym wydaniu! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Smakowicie wygląda! Porywam kawałeczek :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.