Przejdź do głównej zawartości

Rolada kokosowa

Mnie ta staromodna rolada kojarzy się z herbatką u babci w zimowe styczniowe popołudnie....w domu panuje chłód, przytulam się więc plecami do kaflowego pieca, odsuwam gęsto utkaną firanę i spoglądam przez okno. Ponad dachami kamienic pokrytymi zmrożoną papą w oddali wznosi się wieża kościoła, za którą właśnie zachodzi słońce. Ognisto czerwone słońce ociepla mroźny klimat, bardzo lubię ten moment dnia. Z kuchni dobiega mnie dźwięk niepokojącego się czajnika z wrzącą wodą, kieruję więc swe kroki w kierunku ogromnej kuchni. Babcia krząta się w okół stołu, na którym paruje świeżo zaparzona herbata. Odsuwam biały drewniany taboret i siadam przyglądając się jak babcia pieczołowicie obsypuje orzechową roladę cukrem pudrem....w hołdzie wszystkim babciom i ich umiejętnościom kulinarnym, mnie 21 stycznia już nie będzie dane skosztować rolady babci....jednak wspomnienie o nich tego dnia będzie żywe i słodkie....







Składniki
Biszkopt


40 g maki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
3 jaja
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Krem


500 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
3/4 szklanki podprażonych wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka Malibu












Dodatkowo


1 świeży kokos
cukier puder do posypania




Przygotowanie:



1. Biszkopt - składniki powinny mieć temperaturę pokojową, białka oddzielamy od żółtek
2. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, cały czas ubijamy
3. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby piana nam nie opadła
4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
5. Prostokątną blachę o wymiarach ok 43/28 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 12 minut
6. Przygotowujemy  czystą ściereczkę i odsypujemy ją cukrem, kiedy biszkopt się upiecze przekładamy go na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, zostawiamy do ostygnięcia
7. Krem - składanki kremu powinny być schłodzone, wszystkie składniki miksujemy mikserem na wolnych obrotach, jedynie do momentu ich połączenia, na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które uprzednio podprażyliśmy lekko na suchej patelni
8. Ostudzony biszkopt odwijamy ze ściereczki, na wierzchu rozprowadzamy krem: najwięcej nakładamy na brzegu który zwijamy do środka, najmniej na brzegu który ma zetknąć się z wierzchem rolady, zwijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy zwinięciem do dołu, schłodzić ok 4 godziny w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować płatkami kokosa
9. Płatki kokosowe - aby przygotować płatki, wbijamy śrubokręt w trzy ciemne plamki na szczycie, zlewamy w ten sposób mleko kokosowe, następnie tępą stroną noża uderzamy kilka razy w skorupę aby ją roztrzaskać, za pomocą noża staramy się oderwać od skorupy jak największe kawałki kokosa, następnie obieraczką do warzyw zeskrobujemy płatki kokosowe. Niewykorzystane płatki należy zużyć w ciągu 3 dni lub wysuszyć w suszarce do warzyw, wtedy można je dłużej przechowywać w słoiku.

Staromodna rolada w kokosowym wydaniu! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Smakowicie wygląda! Porywam kawałeczek :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler