Czarnuszka znana też pod łacińską nazwą Nigella sativa L. to roślina, o walorach której dowiedzieliśmy się od mieszkańców Egiptu. To właśnie oni zwykli byli mawiać, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci, a choć wspomniana deklaracja brzmiała co najmniej zaskakująco, sceptyczni Europejczycy zyskiwali coraz więcej szans na to, aby przekonać się, że nie była wcale wypowiadana bez powodu. Legendy mówią o tym, że jednym z jej pierwszych entuzjastów był sam faraon Tutenchamon, który wierzył w jej cudowne właściwości do tego stopnia, że nie pozwalał służącym pojawiać się w swoim otoczeniu bez przynajmniej jednej buteleczki leczniczego oleju. Nie mniej zachwycone jej właściwościami były jednak również najpiękniejsze Egipcjanki, o których pamiętamy pomimo upływu wieków. Zarówno Kleopatra, jak i Nefretete lubiły, podobno, wykorzystywać olej z czarnuszki do tego, aby tuszować niedostatki urody i, jeśli wierzyć kronikarzom, robiły to całkiem udanie. Nasionka nie mają intensywnego zapachu, choć gdy się je rozetrze wydzielają aromat przypominający oregano. Czarnuszka stosowana jest w Indiach i na Bliskim Wschodzie jako przyprawa, a w Europie czasami wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. Jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, szczególnie jako dodatek do łagodnych duszonych potraw z jagnięciny, takich jak korma (rodzaj curry na bazie jogurtu i przypraw). Doskonale współgra również z warzywami i potrawami dhal (indyjskie zupy), jest także częstym dodatkiem sosów czatnej. Nasionami posypuje się przed pieczeniem chleb naan (płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego).
Składniki na ok 10 sztCzas przygotowania: 1 h chłodzenie + 15 min pieczenie
ciasto
250 g maki pszennej
1 jajo
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
Farsz
2 jedyne gruszki
200 g gorgonzoli
1 roztrzepane jajko
2 łyżki ziaren czarnuszki
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka,
rozcierając je palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę wody lub mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Ciasto owinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę
3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i kwadratową formą np. szklanką, wykrawamy kwadraty ok 4/4 cm
Przygotowanie:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka,
rozcierając je palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę wody lub mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Ciasto owinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę
3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i kwadratową formą np. szklanką, wykrawamy kwadraty ok 4/4 cm
2. Gorgonzole drobno kruszymy, gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grube wiórki, łączymy ser z gruszkami
4. Na środku każdego kwadratu nakładany łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim, można go trochę bardziej rozwałkować żeby był trochę większy do tego na który nałożyliśmy farsz, delikatnie przekładamy go i sklejamy brzegi, nie naciskajcie środka poduszeczki bo farsz wyjdzie bokami
5. Gotowe poduszeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami czarnuszki
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, poduszeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wystawiany do pieca na ok 20 min, powinny się lekko zezlocić
Komentarze