Kolejna jednogarnkowa propozycja jesienno-zimowej kolacji. Żeliwne kociołki zawieszone nad płonącym ogniskiem przywołują na myśl zimowe klimaty, jednak zapach suszonych podgrzybków, z wydobytego ze spiżarni słoika, bardziej pasuje do jesiennej aury panującej za oknem. Uwielbiam takie dania, gdzie czas działa cuda w naszym piekarniku, jest to porównywalne z pieczeniem chleba, kiedy to wstawiamy do piekarnika niezidentyfikowaną bladą masę, a po dłuższej chwili wyjmujemy pachnące, rumiane i chrupiące cudo. Podobnie sprawa ma się z gulaszami, tym razem jednak zapach chleba będzie się komponował doskonale z kawałkami dzika i warzywami, w winno-grzybowym sosie.
Składniki na 4-6 porcji
500 g szynki z dzika
4 szalotki
2 duże marchewki
200 ml czerwonego wytrawnego wina
40 g suszonych grzybów
300 ml bulionu warzywnego
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki dżemu figowego*
sól, pieprz
*opcjonalnie, zalecam jednak poszukać, ostatecznie można zastąpić morelowym
1. Mięso wyjemy i kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, każdy kawałek obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar
2. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez ok 10 minut
3. W garnku z szerokim dnem rozpuszczamy masło i obsmażamy kawałki mięsa, do zrumienienia z każdej strony
4. Marchewki obieramy i kroimy w grubsze plastry, szalotki w piórka, warzywa dodajemy do podsmażonego mięsa i smażymy całość ok 3 minuty
4. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, mięso i warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy grzyby wraz z zalewą, wino i bulion, mięso i warzywa powinno być całkowicie zakryte, na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i tymianku i wstawiamy naczynie do piekarnika na ok 1 1/2 - 2 godzin, aż mięso będzie zupełnie miękkie
5. Na sam koniec wyjmujemy gałązki i doprawiamy gulasz solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki dżemu
Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 min +1 1/2-2 h duszenie
500 g szynki z dzika
4 szalotki
2 duże marchewki
200 ml czerwonego wytrawnego wina
40 g suszonych grzybów
300 ml bulionu warzywnego
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki dżemu figowego*
sól, pieprz
*opcjonalnie, zalecam jednak poszukać, ostatecznie można zastąpić morelowym
Przygotowanie:
1. Mięso wyjemy i kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, każdy kawałek obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar
2. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez ok 10 minut
3. W garnku z szerokim dnem rozpuszczamy masło i obsmażamy kawałki mięsa, do zrumienienia z każdej strony
4. Marchewki obieramy i kroimy w grubsze plastry, szalotki w piórka, warzywa dodajemy do podsmażonego mięsa i smażymy całość ok 3 minuty
4. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, mięso i warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy grzyby wraz z zalewą, wino i bulion, mięso i warzywa powinno być całkowicie zakryte, na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i tymianku i wstawiamy naczynie do piekarnika na ok 1 1/2 - 2 godzin, aż mięso będzie zupełnie miękkie
5. Na sam koniec wyjmujemy gałązki i doprawiamy gulasz solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki dżemu
Podajemy z chrupiącym pieczywem!



Komentarze