Cake pops, czyli ciasto na patyczkach rozsławione przez Bakarellę, która wydała nawet książkę poświęconą tym cudeńkom na patyczkach, zawojowały kulinarną blogosferę już ponad dwa lata temu. Obecnie są nawet bardziej modne od babeczek cupcakes. Do ich przygotowania potrzebujemy dowolnego ciasta babkowego, jogurtowego, piaskowego może być jasne lub czekoladowe. Upieczone ciasto wystarczy połączyć z kremem, uformować kuleczki i nabić na patyczki, reszta do tuż tylko kwestia Waszej wyobraźni i kreatywności, można zanurzać je w czekoladzie lub tzw. Candy melts, np. firmy Wilton to polewa podobna w konsystencji do czekolady, w postaci kolorowych, dużych groszków. Jednak ze względu na wysoką gęstość polewy należy do jej rozpuszczenia używać łyżki tłuszczu roślinnego. Pop cakes sprawią dużo radości Waszym dzieciom i staną się główną kulinarną atrakcją na przyjęciu urodzinowym.
Składniki na ok 20 sztCzas przygotowania: 60 min + 40 min pieczenie
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki mleka
Krem
120 g serka mascarpone
70 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
Polewa
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
dowolne kolorowe posypki lub M&M
Dodatkowo
20 szt patyczków do lizaków
kawałek styropianu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować.
3. Do masy maślano - jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników
4. Małą keksówkę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto.
5. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
6. Ciasto zmiksować blenderem na drobniutkie okruchy
7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce łączymy z serkiem mascarpone
8. Krem dodajemy do okruchów ciasta, tworzymy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na ok 15 minut
9. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i dokładnie formujemy małe kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów wstawiamy do zamrażalnika na ok 15 minut
10. Rozpuszczamy 50 g gorzkiej czekolady, wyjmujemy popsy z zamrażalnika, każdy patyczek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i wtykamy w kulkę mniej więcej do połowy, po raz kolejny popsy wkładamy do zamrażalnika na 15 minut
11. Rozpuszczamy obydwa rodzaje czekolady, białą i mleczną, przygotowujemy wybraną posypkę
12. Każdego popsa zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, następnie czekamy aż nadmiar czekolady zupełnie ścieknie, można lekko postukać w przegub dłoni, w której trzymamy popsa, nie potrząsajcie samym popsem bo może spaść z patyczka, następnie obsypujemy dowolnie posypkami
13. Gotowe popsy wtykamy patyczkiem w kawałek styropianu żeby zastygły, przechowujemy w lodówce do momentu podania
Doskonała alternatywa dla dziecięcego ciasta!



Komentarze