Przejdź do głównej zawartości

Cake pops

Cake pops, czyli ciasto na patyczkach rozsławione przez Bakarellę, która wydała nawet książkę poświęconą tym cudeńkom na patyczkachzawojowały kulinarną blogosferę już ponad dwa lata temu. Obecnie są nawet bardziej modne od  babeczek cupcakes. Do ich przygotowania potrzebujemy dowolnego ciasta babkowego, jogurtowego, piaskowego może być jasne lub czekoladowe. Upieczone ciasto wystarczy połączyć z kremem, uformować kuleczki i nabić na patyczki, reszta do tuż tylko kwestia Waszej wyobraźni i kreatywności, można zanurzać je w czekoladzie lub tzw. Candy melts, np. firmy Wilton to polewa podobna w konsystencji do czekolady, w postaci kolorowych, dużych groszków. Jednak ze względu na wysoką gęstość polewy należy do jej rozpuszczenia używać łyżki tłuszczu roślinnego. Pop cakes sprawią dużo radości Waszym dzieciom i staną się główną kulinarną atrakcją na przyjęciu urodzinowym. 






Składniki na ok 20 sztCzas przygotowania: 60 min + 40 min pieczenie

Ciasto



1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki mleka


Krem


120 g serka mascarpone
70 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady











Polewa


100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
dowolne kolorowe posypki lub M&M


Dodatkowo


20 szt patyczków do lizaków
kawałek styropianu





Przygotowanie:



1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. 
3. Do masy maślano - jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników
4. Małą keksówkę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto.
5. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
6. Ciasto zmiksować blenderem na drobniutkie okruchy
7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce łączymy z serkiem mascarpone
8. Krem dodajemy do okruchów ciasta, tworzymy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na ok 15 minut
9.  Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i dokładnie formujemy małe kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów wstawiamy do zamrażalnika na ok 15 minut
10. Rozpuszczamy 50 g gorzkiej czekolady, wyjmujemy popsy z zamrażalnika, każdy patyczek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i wtykamy w kulkę mniej więcej do połowy, po raz kolejny popsy wkładamy do zamrażalnika na 15 minut
11. Rozpuszczamy obydwa rodzaje czekolady, białą i mleczną, przygotowujemy wybraną posypkę
12. Każdego popsa zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, następnie czekamy aż nadmiar czekolady zupełnie ścieknie, można lekko postukać w przegub dłoni, w której trzymamy popsa, nie potrząsajcie samym popsem bo może spaść z patyczka, następnie obsypujemy dowolnie posypkami
13. Gotowe popsy wtykamy patyczkiem w kawałek styropianu żeby zastygły, przechowujemy w lodówce do momentu podania

Doskonała alternatywa dla dziecięcego ciasta! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler