Przejdź do głównej zawartości

Cake pops

Cake pops, czyli ciasto na patyczkach rozsławione przez Bakarellę, która wydała nawet książkę poświęconą tym cudeńkom na patyczkachzawojowały kulinarną blogosferę już ponad dwa lata temu. Obecnie są nawet bardziej modne od  babeczek cupcakes. Do ich przygotowania potrzebujemy dowolnego ciasta babkowego, jogurtowego, piaskowego może być jasne lub czekoladowe. Upieczone ciasto wystarczy połączyć z kremem, uformować kuleczki i nabić na patyczki, reszta do tuż tylko kwestia Waszej wyobraźni i kreatywności, można zanurzać je w czekoladzie lub tzw. Candy melts, np. firmy Wilton to polewa podobna w konsystencji do czekolady, w postaci kolorowych, dużych groszków. Jednak ze względu na wysoką gęstość polewy należy do jej rozpuszczenia używać łyżki tłuszczu roślinnego. Pop cakes sprawią dużo radości Waszym dzieciom i staną się główną kulinarną atrakcją na przyjęciu urodzinowym. 






Składniki na ok 20 sztCzas przygotowania: 60 min + 40 min pieczenie

Ciasto



1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki mleka


Krem


120 g serka mascarpone
70 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady











Polewa


100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
dowolne kolorowe posypki lub M&M


Dodatkowo


20 szt patyczków do lizaków
kawałek styropianu





Przygotowanie:



1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. 
3. Do masy maślano - jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników
4. Małą keksówkę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto.
5. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
6. Ciasto zmiksować blenderem na drobniutkie okruchy
7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce łączymy z serkiem mascarpone
8. Krem dodajemy do okruchów ciasta, tworzymy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na ok 15 minut
9.  Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i dokładnie formujemy małe kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów wstawiamy do zamrażalnika na ok 15 minut
10. Rozpuszczamy 50 g gorzkiej czekolady, wyjmujemy popsy z zamrażalnika, każdy patyczek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i wtykamy w kulkę mniej więcej do połowy, po raz kolejny popsy wkładamy do zamrażalnika na 15 minut
11. Rozpuszczamy obydwa rodzaje czekolady, białą i mleczną, przygotowujemy wybraną posypkę
12. Każdego popsa zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, następnie czekamy aż nadmiar czekolady zupełnie ścieknie, można lekko postukać w przegub dłoni, w której trzymamy popsa, nie potrząsajcie samym popsem bo może spaść z patyczka, następnie obsypujemy dowolnie posypkami
13. Gotowe popsy wtykamy patyczkiem w kawałek styropianu żeby zastygły, przechowujemy w lodówce do momentu podania

Doskonała alternatywa dla dziecięcego ciasta! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.