Olśniewającą karierę papryka zawdzięcza swojej jędrności, soczystości i bogactwie w witaminę C. Papryka odniosła niebywały sukces, gdyż w niedługim czasie awansowała ona od niezbyt częstego gościa do jednego z najpopularniejszych warzyw. Papryki przywiezione zostały do Europy przez Hiszpanów i traktowane były początkowo jako rośliny ozdobne, dopiero w XIX w odkryto, że jest to roślina jadalna, ale prawdziwy sukces odniosła dopiero wtedy kiedy udało się wyhodować odmiany nieostre. W przeciwieństwie do kształtu barwa papryki jest oznaką stopnia dojrzałości, a nie cechą charakterystyczna odmiany. Zielone strąki są niedojrzałe, natomiast czerwone i żółte oznaczają, że owoce dojrzewały na roślinie. Ja wybrałam te krwisto czerwone i przygotowałam z nich aromatyczną i zdrową zupę, kosztujcie, zwłaszcza, jesienno-zimową porą.
Składniki na 5-6 porcji
4 duże czerwone papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii i tymianku (łącznie)
oliwa z oliwek
kilka kromek razowego pieczywa
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, papryki myjemy i układamy w całości w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i wstawiamy, bez przykrycia, do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę
2. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, możemy również wrzucić je do worka i zamknąć, chodzi o to żeby łatwiej odeszły nam skórki
3. Po kilku minutach obieramy papryki ze skórek i gniazd nasiennych, miąższ odkładamy do miski
4. Cebulę siekamy, w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy cebulę, kiedy zmięknie dokładamy paprykę, mieszając podsmażamy chwilę, dolewamy bulion i zagotowujemy, dolewamy pomidory z puszki i gotujemy całość na średnim ogniu ok 10 minut
5. Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, śmietankę mieszamy z 1 łyżka mąki (jeśli jej używamy), dolewamy do zupy i zagotowujemy ponownie
6. Grzanki razowe - chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i podsmażamy chwilkę aż stanie się chrupiący
7. Zupę podajemy z grzankami, udekorowaną świeżymi ziołami i kleksem śmietany (jeśli lubicie)
Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 1 h pieczenie + 20 min
4 duże czerwone papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii i tymianku (łącznie)
oliwa z oliwek
Do podania
kilka kromek razowego pieczywa
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, papryki myjemy i układamy w całości w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i wstawiamy, bez przykrycia, do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę
2. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, możemy również wrzucić je do worka i zamknąć, chodzi o to żeby łatwiej odeszły nam skórki
3. Po kilku minutach obieramy papryki ze skórek i gniazd nasiennych, miąższ odkładamy do miski
4. Cebulę siekamy, w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy cebulę, kiedy zmięknie dokładamy paprykę, mieszając podsmażamy chwilę, dolewamy bulion i zagotowujemy, dolewamy pomidory z puszki i gotujemy całość na średnim ogniu ok 10 minut
5. Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, śmietankę mieszamy z 1 łyżka mąki (jeśli jej używamy), dolewamy do zupy i zagotowujemy ponownie
6. Grzanki razowe - chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i podsmażamy chwilkę aż stanie się chrupiący
7. Zupę podajemy z grzankami, udekorowaną świeżymi ziołami i kleksem śmietany (jeśli lubicie)
Wędzona słodka papryka podkręca smak tej świeżej - pieczonej!



Komentarze