Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z pieczonej papryki

Olśniewającą karierę papryka zawdzięcza swojej jędrności, soczystości i bogactwie w witaminę C. Papryka odniosła niebywały sukces, gdyż w niedługim czasie awansowała ona od niezbyt częstego gościa do jednego z najpopularniejszych warzyw. Papryki przywiezione zostały do Europy przez Hiszpanów i traktowane były początkowo jako rośliny ozdobne, dopiero w XIX w odkryto, że jest to roślina jadalna, ale prawdziwy sukces odniosła dopiero wtedy kiedy udało się wyhodować odmiany nieostre. W przeciwieństwie do kształtu barwa papryki jest oznaką stopnia dojrzałości, a nie cechą charakterystyczna odmiany. Zielone strąki są niedojrzałe, natomiast czerwone i żółte oznaczają, że owoce dojrzewały na roślinie. Ja wybrałam te krwisto czerwone i przygotowałam z nich aromatyczną i zdrową zupę, kosztujcie, zwłaszcza, jesienno-zimową porą.






























Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 1 h pieczenie + 20 min



4 duże czerwone papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii i tymianku (łącznie)
oliwa z oliwek


Do podania


kilka kromek razowego pieczywa



Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, papryki myjemy i układamy w całości w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i wstawiamy, bez przykrycia, do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę
2. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, możemy również wrzucić je do worka i zamknąć, chodzi o to żeby łatwiej odeszły nam skórki
3. Po kilku minutach obieramy papryki ze skórek i gniazd nasiennych, miąższ odkładamy do miski
4. Cebulę siekamy, w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy cebulę, kiedy zmięknie dokładamy paprykę, mieszając podsmażamy chwilę, dolewamy bulion i zagotowujemy, dolewamy pomidory z puszki i gotujemy całość na średnim ogniu ok 10 minut
5. Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, śmietankę mieszamy z 1 łyżka mąki (jeśli jej używamy), dolewamy do zupy i zagotowujemy ponownie
6. Grzanki razowe - chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i podsmażamy chwilkę aż stanie się chrupiący
7. Zupę podajemy z grzankami, udekorowaną świeżymi ziołami i kleksem śmietany (jeśli lubicie)

Wędzona słodka papryka podkręca smak tej świeżej - pieczonej!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Great recipe!Thank U so much for sharing ^^
Maggie pisze…
Uwielbiam papryke w kazdej postaci, taka zupka musi cudownie rozgrzewac...

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi