Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z pieczonej papryki

Olśniewającą karierę papryka zawdzięcza swojej jędrności, soczystości i bogactwie w witaminę C. Papryka odniosła niebywały sukces, gdyż w niedługim czasie awansowała ona od niezbyt częstego gościa do jednego z najpopularniejszych warzyw. Papryki przywiezione zostały do Europy przez Hiszpanów i traktowane były początkowo jako rośliny ozdobne, dopiero w XIX w odkryto, że jest to roślina jadalna, ale prawdziwy sukces odniosła dopiero wtedy kiedy udało się wyhodować odmiany nieostre. W przeciwieństwie do kształtu barwa papryki jest oznaką stopnia dojrzałości, a nie cechą charakterystyczna odmiany. Zielone strąki są niedojrzałe, natomiast czerwone i żółte oznaczają, że owoce dojrzewały na roślinie. Ja wybrałam te krwisto czerwone i przygotowałam z nich aromatyczną i zdrową zupę, kosztujcie, zwłaszcza, jesienno-zimową porą.






























Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 1 h pieczenie + 20 min



4 duże czerwone papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii i tymianku (łącznie)
oliwa z oliwek


Do podania


kilka kromek razowego pieczywa



Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, papryki myjemy i układamy w całości w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i wstawiamy, bez przykrycia, do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę
2. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, możemy również wrzucić je do worka i zamknąć, chodzi o to żeby łatwiej odeszły nam skórki
3. Po kilku minutach obieramy papryki ze skórek i gniazd nasiennych, miąższ odkładamy do miski
4. Cebulę siekamy, w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy cebulę, kiedy zmięknie dokładamy paprykę, mieszając podsmażamy chwilę, dolewamy bulion i zagotowujemy, dolewamy pomidory z puszki i gotujemy całość na średnim ogniu ok 10 minut
5. Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, śmietankę mieszamy z 1 łyżka mąki (jeśli jej używamy), dolewamy do zupy i zagotowujemy ponownie
6. Grzanki razowe - chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i podsmażamy chwilkę aż stanie się chrupiący
7. Zupę podajemy z grzankami, udekorowaną świeżymi ziołami i kleksem śmietany (jeśli lubicie)

Wędzona słodka papryka podkręca smak tej świeżej - pieczonej!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

- spoonstories- pisze…
Great recipe!Thank U so much for sharing ^^
Maggie pisze…
Uwielbiam papryke w kazdej postaci, taka zupka musi cudownie rozgrzewac...

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler