Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty piernikami pachnące!

 Warsztaty kulinarno-fotograficzne w Warszawie pod patronatem firmy fotograficznej Olympus i producenta artykułów dekoracyjnych i spożywczych Dr Oetker, odbyły się w studio kulinarnym CookUp. Czas start - przygotowania do świątecznych pierniczków ruszyły.





















 Kinga przygotowuje dla nas mieszankę przypraw, w skład której wchodzą - cynamon, kardamon, czarny pieprz, goździki i....curry...też mnie to zdziwiło, ale tylko przez chwilę, przecież to doskonała mieszanka przypraw do słodko-wytrawnych wypieków jakim są pieniki.
Podstawa naszych wypieków właśnie mozolnie stygnie, co daje nam możliwość prowadzenia pogaduch nad garnkiem ;)


 Wałkujemy, wałkujemy, wycinamy, wycinamy i.....no proszę pierwszy Pan Ciastek właśnie ląduje na blaszce...
 No to może jeszcze trochę wałkowania i wycinania, celem uzyskania najładniejszych kształtów....
No całkiem ładne nam wyszły....jeszcze żeby tylko dały się jakoś udekorować......


Bo pieką się pięknie....niczym złote maleńkie poduszeczki wypełnione korzennym aromatem....


No i po upieczeniu.....


 Dobra pora brać się za najtrudniejszą dla mnie część....dekorowanie pierniczków, nie przepadam za tymi kolorowymi posypkami i klejącymi lukrami, wole oddać to w rączki moich dzieci, ale tym razem muszę stanąć sama na wysokości zadania.....obawiam się efektów......
 Niektórzy nie mogli się powstrzymać...
Teraz merytoryczna część, o jakże ważna dla mnie.....chłonę każde słowo...





poczucie humoru dopisywało wszystkim bez wyjątku...


Tarnowskie Góry rządzą, dwie kulinarne bloggerki, z tej małej, urokliwej mieścinki, w końcu się spotkały, mam nadzieję, że znajomość zaowocuje kiedyś wspólnym gotowaniem....


I oto pierniczki, to nie jedyne gwiazdy warsztatów...


A dla grzecznych Mikołaj przewidział prezenty.....
























Bardzo Wszystkim dziękuję za miłe spotkanie,  Kindze Paruzel za uśmiech i ciekawe rady, Kubie Kaźmierczykowi za ważne merytoryczne informacje, organizatorom za prezenty i organizację ciekawych warsztatów, a WAM moi drodzy za oddane głosy i wspieranie mnie w moich działaniach. Pozdrawiam Was ciepło!



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler