Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty piernikami pachnące!

 Warsztaty kulinarno-fotograficzne w Warszawie pod patronatem firmy fotograficznej Olympus i producenta artykułów dekoracyjnych i spożywczych Dr Oetker, odbyły się w studio kulinarnym CookUp. Czas start - przygotowania do świątecznych pierniczków ruszyły.





















 Kinga przygotowuje dla nas mieszankę przypraw, w skład której wchodzą - cynamon, kardamon, czarny pieprz, goździki i....curry...też mnie to zdziwiło, ale tylko przez chwilę, przecież to doskonała mieszanka przypraw do słodko-wytrawnych wypieków jakim są pieniki.
Podstawa naszych wypieków właśnie mozolnie stygnie, co daje nam możliwość prowadzenia pogaduch nad garnkiem ;)


 Wałkujemy, wałkujemy, wycinamy, wycinamy i.....no proszę pierwszy Pan Ciastek właśnie ląduje na blaszce...
 No to może jeszcze trochę wałkowania i wycinania, celem uzyskania najładniejszych kształtów....
No całkiem ładne nam wyszły....jeszcze żeby tylko dały się jakoś udekorować......


Bo pieką się pięknie....niczym złote maleńkie poduszeczki wypełnione korzennym aromatem....


No i po upieczeniu.....


 Dobra pora brać się za najtrudniejszą dla mnie część....dekorowanie pierniczków, nie przepadam za tymi kolorowymi posypkami i klejącymi lukrami, wole oddać to w rączki moich dzieci, ale tym razem muszę stanąć sama na wysokości zadania.....obawiam się efektów......
 Niektórzy nie mogli się powstrzymać...
Teraz merytoryczna część, o jakże ważna dla mnie.....chłonę każde słowo...





poczucie humoru dopisywało wszystkim bez wyjątku...


Tarnowskie Góry rządzą, dwie kulinarne bloggerki, z tej małej, urokliwej mieścinki, w końcu się spotkały, mam nadzieję, że znajomość zaowocuje kiedyś wspólnym gotowaniem....


I oto pierniczki, to nie jedyne gwiazdy warsztatów...


A dla grzecznych Mikołaj przewidział prezenty.....
























Bardzo Wszystkim dziękuję za miłe spotkanie,  Kindze Paruzel za uśmiech i ciekawe rady, Kubie Kaźmierczykowi za ważne merytoryczne informacje, organizatorom za prezenty i organizację ciekawych warsztatów, a WAM moi drodzy za oddane głosy i wspieranie mnie w moich działaniach. Pozdrawiam Was ciepło!



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.