Przejdź do głównej zawartości

Udziec z jelenia z ziemniakami hasselback i buraczkami

Uwielbiam ciche poranki w towarzystwie gorącej, świeżo zaparzonej kawy, rzadko się zdarzają ale kiedy dopada mnie ta przyjemność to spijam każdą chwilę niczym piankę z wierzchu mojej Latte. Dziś ogród, po raz pierwszy chyba tej zimy, zastygł w bezruchu, grudzień nie może być dumny z siebie, oszczędzając nam zimowej aury, a raczej racząc nas jesiennymi klimatami. Jak zwykle zapomniałam okryć rośliny na zimę, zastanawiam się czy ten delikatny mróz im zaszkodzi. Przyglądając się niezagospodarowanym leśnym terenom na wprost mojego tarasu dostrzegam stado saren przemykające niczym cienie w wysokiej, lekko oszronionej trawie. W lesie to niby nic dziwnego, a jednak, takie zdarzenia zawsze wzbudzają mój, dziecięcy wręcz zachwyt. Ech, pora obudzić resztę domowników i przystąpić do pracy dnia codziennego.....a na dziś życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej, a nadchodzący Nowy Rok niech przyniesie Wam same słoneczne dni, spełnione marzenia i plany, niech wypełni się kolorami tęczy i pełnią smaku...może smaku sukcesu! 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 2-3 h marynowanie +  60 min

Marynata


250-300 ml wina czerwonego wytrawnego
50 ml octu balsamicznego
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała cebula
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka cząbru
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy


















Sos


2 szalotki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku w łupinie (lekko rozgnieciony)
1 gałązka rozmarynu
200 ml czerwonego wytrawnego wina
liść laurowy, 

ziele angielskie
cukier muscovado, 
pieprz czarny i sól – do smaku 
30 g zimnego masła do zagęszczenia (opcjonalnie)




Buraczki


4 małe buraki
sól
3 łyżki stopionego, klarowanego masła
1 gałązka świeżego tymianku
cukier, 
sól, 
pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy

1 kg ziemniaków
sól gruboziarnista
tymianek
ok 1 kg udźca z jelenia
pieprz
oliwa z oliwek 



Przygotowanie:



1. Udziec - myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, cebulę kroimy w paski, czosnek drobniutko siekamy, wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i zalewamy nią mięso, odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godzin
2. Ziemniaki - obieramy, układamy na łyżce i nacinamy w cienkie plasterki, nie przecinamy ziemniaka do końca, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą gruboziarnistą i tymiankiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 40 minut 
3. Buraki - myjemy i gotujemy do miękkości, odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy, kroimy w kostkę. W sporym garnku rozgrzać sklarowane masło i podsmażyć w nim buraki dodając tymianek. Doprawić cukrem, solą, pieprzem, miodem i sokiem z pomarańczy. Odstawiamy
4. Udziec - osuszyć posolić i doprawić pieprzem, smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor ze wszystkich stron, przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod folią aluminiową przez ok 15 minut 
5. Sos Szalotki posiekać, zarumienić na tłuszczu ze smażenia mięsa . Dodać czosnek i zioła, zalać winem i odparować do 100 ml, doprawić cukrem, solą i pieprzem i -  jeżeli sos nie ma odpowiednio gęstej konsystencji, zagęścić dodając zimne, pokrojone w kostkę masło,  przy tym mieszając energicznie trzepaczką. Nie gotować.
6. Udziec kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem i podajemy z ziemniakami hasselback* i buraczkami 

*Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Przyprawione i pieczone w piecu, ziemniaki tak przyrządzone są kruche na zewnątrz, a miękkie i delikatne wewnątrz.



Wykwintny obiad pachnący lasem!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler