Przejdź do głównej zawartości

Udziec z jelenia z ziemniakami hasselback i buraczkami

Uwielbiam ciche poranki w towarzystwie gorącej, świeżo zaparzonej kawy, rzadko się zdarzają ale kiedy dopada mnie ta przyjemność to spijam każdą chwilę niczym piankę z wierzchu mojej Latte. Dziś ogród, po raz pierwszy chyba tej zimy, zastygł w bezruchu, grudzień nie może być dumny z siebie, oszczędzając nam zimowej aury, a raczej racząc nas jesiennymi klimatami. Jak zwykle zapomniałam okryć rośliny na zimę, zastanawiam się czy ten delikatny mróz im zaszkodzi. Przyglądając się niezagospodarowanym leśnym terenom na wprost mojego tarasu dostrzegam stado saren przemykające niczym cienie w wysokiej, lekko oszronionej trawie. W lesie to niby nic dziwnego, a jednak, takie zdarzenia zawsze wzbudzają mój, dziecięcy wręcz zachwyt. Ech, pora obudzić resztę domowników i przystąpić do pracy dnia codziennego.....a na dziś życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej, a nadchodzący Nowy Rok niech przyniesie Wam same słoneczne dni, spełnione marzenia i plany, niech wypełni się kolorami tęczy i pełnią smaku...może smaku sukcesu! 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 2-3 h marynowanie +  60 min

Marynata


250-300 ml wina czerwonego wytrawnego
50 ml octu balsamicznego
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała cebula
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka cząbru
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy


















Sos


2 szalotki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku w łupinie (lekko rozgnieciony)
1 gałązka rozmarynu
200 ml czerwonego wytrawnego wina
liść laurowy, 

ziele angielskie
cukier muscovado, 
pieprz czarny i sól – do smaku 
30 g zimnego masła do zagęszczenia (opcjonalnie)




Buraczki


4 małe buraki
sól
3 łyżki stopionego, klarowanego masła
1 gałązka świeżego tymianku
cukier, 
sól, 
pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy

1 kg ziemniaków
sól gruboziarnista
tymianek
ok 1 kg udźca z jelenia
pieprz
oliwa z oliwek 



Przygotowanie:



1. Udziec - myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, cebulę kroimy w paski, czosnek drobniutko siekamy, wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i zalewamy nią mięso, odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godzin
2. Ziemniaki - obieramy, układamy na łyżce i nacinamy w cienkie plasterki, nie przecinamy ziemniaka do końca, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą gruboziarnistą i tymiankiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 40 minut 
3. Buraki - myjemy i gotujemy do miękkości, odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy, kroimy w kostkę. W sporym garnku rozgrzać sklarowane masło i podsmażyć w nim buraki dodając tymianek. Doprawić cukrem, solą, pieprzem, miodem i sokiem z pomarańczy. Odstawiamy
4. Udziec - osuszyć posolić i doprawić pieprzem, smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor ze wszystkich stron, przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod folią aluminiową przez ok 15 minut 
5. Sos Szalotki posiekać, zarumienić na tłuszczu ze smażenia mięsa . Dodać czosnek i zioła, zalać winem i odparować do 100 ml, doprawić cukrem, solą i pieprzem i -  jeżeli sos nie ma odpowiednio gęstej konsystencji, zagęścić dodając zimne, pokrojone w kostkę masło,  przy tym mieszając energicznie trzepaczką. Nie gotować.
6. Udziec kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem i podajemy z ziemniakami hasselback* i buraczkami 

*Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Przyprawione i pieczone w piecu, ziemniaki tak przyrządzone są kruche na zewnątrz, a miękkie i delikatne wewnątrz.



Wykwintny obiad pachnący lasem!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.