Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i kremem chałwowym

Czasem potrzebujemy poczuć się jak Boginie, zwłaszcza w czasie Świąt Bożego Narodzenia, raduj się więc Świecie bo Domowa Bogini powraca, by nieść radość, coś czego naprawdę pragniemy o tej porze roku. Piekąc świąteczne ciasteczka z żurawiną, blachę przesłodkich pierniczków, mocno nadziany keks, czekoladowy piernik z powidłami, a może wilgotnego makowca w kruchym cieście, pewnie nie zbawisz Świata, ale Ty i Twoi bliscy poczujecie błogość Świąt - takich jakie każdy chciałby przeżywać - w cieple płonących drew w kominku, miękko podających płatkach śniegu i pełnej harmonii. Jeśli nawet idealne Święta pozostaną jedynie marzeniem, albo złudzeniem, wypieki, niezaprzeczalnie wypełniają tę lukę między fantazją a rzeczywistością, Jadalne ozdoby choinkowe, czy rozpływający się w ustach kawałek piernika, podany przyjaciołom, którzy właśnie wpadają na podwieczorek - to wszystko składa się na atmosferę Świąt, jakie chcielibyśmy przeżywać, kiedy Świat ogarnia przedświąteczne szaleństwo. Niech zapach świątecznych wypieków wypełni Wasze domy  i przynosi radość - jeśli nie całemu Światu to przynajmniej Wam, bo Święta, tak jak dobroć, mają swój początek w domu.






Składniki na tortownicę o śr. 26 cm
Czas przygotowania: 40 min + 35 min pieczenie


Biszkopt




7 jaj
200 g cukru
150 g mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki dowolnego likieru kawowego (ja używam, ten najlepszy - mojej teściowej ;)
1/3 szklanki mocnej kawy












Przełożenie



250 g konfitury wiśniowej
250 g serka mascaropne
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
60 ml mocnego espresso
100 g waniliowej chałwy


Polewa



200 ml śmietany 36%
150 g gorzkiej czekolady
posypka czekoladowa do dekoracji




Przygotowanie:




1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dno tortownicy wykładamy krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia
2. Biała ubijamy na wolnych obrotach miksera, aż lekko się spienią, następnie dodajemy po łyżce cukier, zwiększając jednocześnie obroty miksera, ubijamy aż piana stanie się sztywna i błyszcząca, następnie dolewamy po jednym żółtku, na samym końcu dosypujemy przesianą mąkę z przyprawą piernikową i kakao,robimy to partiami, po dosypaniu mąki mieszamy delikatnie szpatułką, w cieście nie mogą pozostać ślady mąki
3. Ciasto wylewamy na przygotowaną uprzednio tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka
4. Krem - 250 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę, mieszamy do połączenia się w jednolitą masę, żelatyną namaczamy w 2 łyżkach wody, odstawiamy aż napęcznieje
5. Zaparzamy mocne espresso, stawiamy garnuszek na gaz, dokładamy do kawy namoczoną żelatynę, nie gotując, podgrzewamy aż żelatyna zupełnie się rozpuści, wstawiamy do garnka z zimną wodą i schładzamy, kiedy będzie zimna, ale nie tężejąca wlewamy ją do masy serowo-śmietanowej, mieszamy
6. Nasączenie - Likier kawowy mieszamy z 1/3 szklanki mocnej kawy
7. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, przekrawamy go na 3 blaty, dolny blat układamy na kratce, nasączamy 1/3 ilości mieszanki, następnie smarujemy 1/2 ilości konfitury wiśniowej, nakładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go z wierzchu, smarujemy pozostałą konfiturą i masą serowo-śmietanową, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy pozostałą mieszanką
8. Ciasto wstawiamy do lodówki
9. Polewa - śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy połamana w kostkę czekoladę, mieszamy aż do powstania błyszczącej polewy, odstawiamy do wystudzenia, ciasto dekorujemy polewą, rozsmarowując ja szerokim nożem na wierzchu i bokach, wstawiamy do lodówki, dekorujemy posypką czekoladową dopiero po ok 20 minutach chłodzenia ciasta z polewą w lodówce, najlepiej zrobić to nożem, przyciskając w ten sposób posypkę do boków ciasta, ciasto chłodzimy w lodówce ok 8 godzin


Czekolada doprawiona przyprawami korzennymi, aksamitny krem mascarpone z drobinkami chałwy i lekko kwaskowate wiśnie - nadają temu ciastu iście świątecznego smaku!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Wygląda kusząco...
Mateusz Magnuski pisze…
Piękny, dekadencki tort. :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję Wam! rzeczywiście dekadencki, mocno czekoladowy z bogatym w smaku kremem.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler