Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i kremem chałwowym

Czasem potrzebujemy poczuć się jak Boginie, zwłaszcza w czasie Świąt Bożego Narodzenia, raduj się więc Świecie bo Domowa Bogini powraca, by nieść radość, coś czego naprawdę pragniemy o tej porze roku. Piekąc świąteczne ciasteczka z żurawiną, blachę przesłodkich pierniczków, mocno nadziany keks, czekoladowy piernik z powidłami, a może wilgotnego makowca w kruchym cieście, pewnie nie zbawisz Świata, ale Ty i Twoi bliscy poczujecie błogość Świąt - takich jakie każdy chciałby przeżywać - w cieple płonących drew w kominku, miękko podających płatkach śniegu i pełnej harmonii. Jeśli nawet idealne Święta pozostaną jedynie marzeniem, albo złudzeniem, wypieki, niezaprzeczalnie wypełniają tę lukę między fantazją a rzeczywistością, Jadalne ozdoby choinkowe, czy rozpływający się w ustach kawałek piernika, podany przyjaciołom, którzy właśnie wpadają na podwieczorek - to wszystko składa się na atmosferę Świąt, jakie chcielibyśmy przeżywać, kiedy Świat ogarnia przedświąteczne szaleństwo. Niech zapach świątecznych wypieków wypełni Wasze domy  i przynosi radość - jeśli nie całemu Światu to przynajmniej Wam, bo Święta, tak jak dobroć, mają swój początek w domu.






Składniki na tortownicę o śr. 26 cm
Czas przygotowania: 40 min + 35 min pieczenie


Biszkopt




7 jaj
200 g cukru
150 g mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki dowolnego likieru kawowego (ja używam, ten najlepszy - mojej teściowej ;)
1/3 szklanki mocnej kawy












Przełożenie



250 g konfitury wiśniowej
250 g serka mascaropne
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
60 ml mocnego espresso
100 g waniliowej chałwy


Polewa



200 ml śmietany 36%
150 g gorzkiej czekolady
posypka czekoladowa do dekoracji




Przygotowanie:




1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dno tortownicy wykładamy krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia
2. Biała ubijamy na wolnych obrotach miksera, aż lekko się spienią, następnie dodajemy po łyżce cukier, zwiększając jednocześnie obroty miksera, ubijamy aż piana stanie się sztywna i błyszcząca, następnie dolewamy po jednym żółtku, na samym końcu dosypujemy przesianą mąkę z przyprawą piernikową i kakao,robimy to partiami, po dosypaniu mąki mieszamy delikatnie szpatułką, w cieście nie mogą pozostać ślady mąki
3. Ciasto wylewamy na przygotowaną uprzednio tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka
4. Krem - 250 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę, mieszamy do połączenia się w jednolitą masę, żelatyną namaczamy w 2 łyżkach wody, odstawiamy aż napęcznieje
5. Zaparzamy mocne espresso, stawiamy garnuszek na gaz, dokładamy do kawy namoczoną żelatynę, nie gotując, podgrzewamy aż żelatyna zupełnie się rozpuści, wstawiamy do garnka z zimną wodą i schładzamy, kiedy będzie zimna, ale nie tężejąca wlewamy ją do masy serowo-śmietanowej, mieszamy
6. Nasączenie - Likier kawowy mieszamy z 1/3 szklanki mocnej kawy
7. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, przekrawamy go na 3 blaty, dolny blat układamy na kratce, nasączamy 1/3 ilości mieszanki, następnie smarujemy 1/2 ilości konfitury wiśniowej, nakładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go z wierzchu, smarujemy pozostałą konfiturą i masą serowo-śmietanową, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy pozostałą mieszanką
8. Ciasto wstawiamy do lodówki
9. Polewa - śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy połamana w kostkę czekoladę, mieszamy aż do powstania błyszczącej polewy, odstawiamy do wystudzenia, ciasto dekorujemy polewą, rozsmarowując ja szerokim nożem na wierzchu i bokach, wstawiamy do lodówki, dekorujemy posypką czekoladową dopiero po ok 20 minutach chłodzenia ciasta z polewą w lodówce, najlepiej zrobić to nożem, przyciskając w ten sposób posypkę do boków ciasta, ciasto chłodzimy w lodówce ok 8 godzin


Czekolada doprawiona przyprawami korzennymi, aksamitny krem mascarpone z drobinkami chałwy i lekko kwaskowate wiśnie - nadają temu ciastu iście świątecznego smaku!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wygląda kusząco...
Unknown pisze…
Piękny, dekadencki tort. :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję Wam! rzeczywiście dekadencki, mocno czekoladowy z bogatym w smaku kremem.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.