Czasem potrzebujemy poczuć się jak Boginie, zwłaszcza w czasie Świąt Bożego Narodzenia, raduj się więc Świecie bo Domowa Bogini powraca, by nieść radość, coś czego naprawdę pragniemy o tej porze roku. Piekąc świąteczne ciasteczka z żurawiną, blachę przesłodkich pierniczków, mocno nadziany keks, czekoladowy piernik z powidłami, a może wilgotnego makowca w kruchym cieście, pewnie nie zbawisz Świata, ale Ty i Twoi bliscy poczujecie błogość Świąt - takich jakie każdy chciałby przeżywać - w cieple płonących drew w kominku, miękko podających płatkach śniegu i pełnej harmonii. Jeśli nawet idealne Święta pozostaną jedynie marzeniem, albo złudzeniem, wypieki, niezaprzeczalnie wypełniają tę lukę między fantazją a rzeczywistością, Jadalne ozdoby choinkowe, czy rozpływający się w ustach kawałek piernika, podany przyjaciołom, którzy właśnie wpadają na podwieczorek - to wszystko składa się na atmosferę Świąt, jakie chcielibyśmy przeżywać, kiedy Świat ogarnia przedświąteczne szaleństwo. Niech zapach świątecznych wypieków wypełni Wasze domy i przynosi radość - jeśli nie całemu Światu to przynajmniej Wam, bo Święta, tak jak dobroć, mają swój początek w domu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm
7 jaj
200 g cukru
150 g mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki dowolnego likieru kawowego (ja używam, ten najlepszy - mojej teściowej ;)
1/3 szklanki mocnej kawy
250 g konfitury wiśniowej
250 g serka mascaropne
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
60 ml mocnego espresso
100 g waniliowej chałwy
200 ml śmietany 36%
150 g gorzkiej czekolady
posypka czekoladowa do dekoracji
1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dno tortownicy wykładamy krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia
2. Biała ubijamy na wolnych obrotach miksera, aż lekko się spienią, następnie dodajemy po łyżce cukier, zwiększając jednocześnie obroty miksera, ubijamy aż piana stanie się sztywna i błyszcząca, następnie dolewamy po jednym żółtku, na samym końcu dosypujemy przesianą mąkę z przyprawą piernikową i kakao,robimy to partiami, po dosypaniu mąki mieszamy delikatnie szpatułką, w cieście nie mogą pozostać ślady mąki
3. Ciasto wylewamy na przygotowaną uprzednio tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka
4. Krem - 250 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę, mieszamy do połączenia się w jednolitą masę, żelatyną namaczamy w 2 łyżkach wody, odstawiamy aż napęcznieje
5. Zaparzamy mocne espresso, stawiamy garnuszek na gaz, dokładamy do kawy namoczoną żelatynę, nie gotując, podgrzewamy aż żelatyna zupełnie się rozpuści, wstawiamy do garnka z zimną wodą i schładzamy, kiedy będzie zimna, ale nie tężejąca wlewamy ją do masy serowo-śmietanowej, mieszamy
6. Nasączenie - Likier kawowy mieszamy z 1/3 szklanki mocnej kawy
7. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, przekrawamy go na 3 blaty, dolny blat układamy na kratce, nasączamy 1/3 ilości mieszanki, następnie smarujemy 1/2 ilości konfitury wiśniowej, nakładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go z wierzchu, smarujemy pozostałą konfiturą i masą serowo-śmietanową, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy pozostałą mieszanką
8. Ciasto wstawiamy do lodówki
9. Polewa - śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy połamana w kostkę czekoladę, mieszamy aż do powstania błyszczącej polewy, odstawiamy do wystudzenia, ciasto dekorujemy polewą, rozsmarowując ja szerokim nożem na wierzchu i bokach, wstawiamy do lodówki, dekorujemy posypką czekoladową dopiero po ok 20 minutach chłodzenia ciasta z polewą w lodówce, najlepiej zrobić to nożem, przyciskając w ten sposób posypkę do boków ciasta, ciasto chłodzimy w lodówce ok 8 godzin
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm
Czas przygotowania: 40 min + 35 min pieczenie
Biszkopt
7 jaj
200 g cukru
150 g mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki dowolnego likieru kawowego (ja używam, ten najlepszy - mojej teściowej ;)
1/3 szklanki mocnej kawy
Przełożenie
250 g konfitury wiśniowej
250 g serka mascaropne
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
60 ml mocnego espresso
100 g waniliowej chałwy
Polewa
200 ml śmietany 36%
150 g gorzkiej czekolady
posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dno tortownicy wykładamy krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia
2. Biała ubijamy na wolnych obrotach miksera, aż lekko się spienią, następnie dodajemy po łyżce cukier, zwiększając jednocześnie obroty miksera, ubijamy aż piana stanie się sztywna i błyszcząca, następnie dolewamy po jednym żółtku, na samym końcu dosypujemy przesianą mąkę z przyprawą piernikową i kakao,robimy to partiami, po dosypaniu mąki mieszamy delikatnie szpatułką, w cieście nie mogą pozostać ślady mąki
3. Ciasto wylewamy na przygotowaną uprzednio tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka
4. Krem - 250 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę, mieszamy do połączenia się w jednolitą masę, żelatyną namaczamy w 2 łyżkach wody, odstawiamy aż napęcznieje
5. Zaparzamy mocne espresso, stawiamy garnuszek na gaz, dokładamy do kawy namoczoną żelatynę, nie gotując, podgrzewamy aż żelatyna zupełnie się rozpuści, wstawiamy do garnka z zimną wodą i schładzamy, kiedy będzie zimna, ale nie tężejąca wlewamy ją do masy serowo-śmietanowej, mieszamy
6. Nasączenie - Likier kawowy mieszamy z 1/3 szklanki mocnej kawy
7. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, przekrawamy go na 3 blaty, dolny blat układamy na kratce, nasączamy 1/3 ilości mieszanki, następnie smarujemy 1/2 ilości konfitury wiśniowej, nakładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go z wierzchu, smarujemy pozostałą konfiturą i masą serowo-śmietanową, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy pozostałą mieszanką
8. Ciasto wstawiamy do lodówki
9. Polewa - śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy połamana w kostkę czekoladę, mieszamy aż do powstania błyszczącej polewy, odstawiamy do wystudzenia, ciasto dekorujemy polewą, rozsmarowując ja szerokim nożem na wierzchu i bokach, wstawiamy do lodówki, dekorujemy posypką czekoladową dopiero po ok 20 minutach chłodzenia ciasta z polewą w lodówce, najlepiej zrobić to nożem, przyciskając w ten sposób posypkę do boków ciasta, ciasto chłodzimy w lodówce ok 8 godzin
Czekolada doprawiona przyprawami korzennymi, aksamitny krem mascarpone z drobinkami chałwy i lekko kwaskowate wiśnie - nadają temu ciastu iście świątecznego smaku!



Komentarze