Przejdź do głównej zawartości

Pstrąg w soli z duszonymi porami

Z Queenstown do Breaksea Sound można dostać się jedynie helikopterem - ten zapierający dech w piersiach godzinny lot po zwykle pochmurnym niebie dziś wyjątkowo przebiega w okolicznościach kryształowo niebieskiego nieba i morza gładkiego niczym szkło. Breaksea to najbardziej deszczowa kraina na ziemi, często szaleją tutaj dzikie sztormy nadciągające znad Antarktydy. W tym jednym z najdzikszych regionów Nowej Zelandii, nie ma dróg, to teren całkowicie nieskalany ludzkim działaniem, piękny w swojej surowości. W dłoni dzierżymy mapę z oznaczonymi prze naszego kapitana łowiskami, w dole podziwiamy wesoło baraszkujące delfiny, które płynąc przed dziobem łodzi wyczyniają skomplikowany taniec i czerpią radość z samego faktu popisów. Ech, w naszym rozpędzonym Świecie wspaniale jest odnaleźć chwilę kiedy wszystko płynie powoli, swoim naturalnym rytmem.





Składniki na 2-4 porcji
Czas przygotowania: 15 min + 25 min pieczenie




2 wypatroszone pstrągi
2 kg gruboziarnistej soli
2 cytryny
wiązka świeżego tymianku
pieprz
4 pory
garść posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 wytrawnego białego wina

















Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
2. Pstrągi myjemy, osuszamy, do środka wkładamy po trzy plasterki cytryny i wiązkę tymianku, doprawiamy pieprzem w środku i na zewnątrz
3. Sól wsypujemy do miski, dodajemy ok 1/2 szklanki wody, mieszamy dłońmi aż powstanie mokry, ale nadal sypki śnieg
4. Na blachę, na której zmieszczą się pstrągi, wysypujemy 1/2 ilości soli, układamy na niej pstrągi, przykrywamy dokładnie drugą częścią soli, ryba musi być całkowicie zakryta, dociskamy sól do ryby
5. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut, w tym czasie sól utworzy twardą skorupkę, a mięso będzie upieczone, a co najważniejsze idealnie soczyste
6. Kiedy pstrągi się pieką, przygotowujemy pory, odcinamy tylko białe i delikatnie zielone części, dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki
7. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony, dolewamy bulion i wino, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy gałązkę tymianku, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok 20 minut, po wbiciu ostrza noża pory powinny być miękkie
8. Orzechy laskowe podprażamy kilka minut na suchej patelni, następnie ucieramy je w moździerzu ze szczypta soli gruboziarnistej, powinny pozostać w kawałkach, nie ucierajcie orzechów na zbyt drobne okruchy, posypujemy nimi pory po uduszeniu
9. Wyjmujemy blachę z pstrągami, za pomocą łyżki, stukając nią w zastygniętą sól, oczyszczamy rybę z zewnętrznej warstwy soli, delikatnie zdejmujemy skórę i łyżką delikatnie oddzielamy mięso od ości, ryby podajemy na stół na blaszce w której się piekły, nie przekładajcie ryb na inny talerz, rozpadną się, a mięso będzie wtedy narażone na kontakt z dużą ilością soli
10. Nie martwcie się o to, że ryba będzie za słona, pieczenie w tej formie pozwoli zachować wszystkie soki rybiego mięsa, będzie niebywale soczyste, trzeba tylko uważać przy oczyszczaniu ryby z soli po upieczeniu

Soczysty pstrąg o aromacie tymianku i duszone w winie pory! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.