Naleśniki wywodzą się z kuchni francuskiej, crêpe to rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej podawanego z nadzieniem. Dodatek sera ricotta i mascarpone robią z francuskich crêpe, włoskie crespelle. Włoskie nadzienie tworzą - ricotta czyli miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych oraz mascarpone, produkowanym w Lombardii, mający wygląd gęstego kremu, o miękkiej konsystencji i kolorze od białego do kremowego oraz słodkim, śmietankowym smaku przypominający trochę masło. Tak czy inaczej, crêpe czy crespelle, te delikatne paczuszki wypełnione nadzieniem o aromacie cytryny i wanilii, stanowić będą doskonały podwieczorek lub deser. Owocowe konfetti, które nakładam na naleśniki pobrzmiewa echem owocowy dodatków do serników w stylu retro, a co więcej wzmocniony alkoholowym akcentem smak owoców przełamuje słodycz nadzienia.
Czas przygotowania: 20 min + 20 zapiekanie
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 roztrzepane jaja
1 łyżka stopionego masła
300 ml pełnotłustego mleka
1 łyżka miękkiego masła
250 g serka ricotta
250 g serka mascarpone
1 jajo
50 g drobnego cukru
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500 g świeżych śliwek*
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rumu
* w sezonie śliwki można zastąpić truskawkami
1. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy z niezbyt duże kawałki, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem, odstawiamy, niech się macerują, im dłużej tym lepiej
2. Ciasto naleśnikowe - mieszamy w misce mąkę, sól i cukier, robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jaja, stopione i przestudzone masło oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
3. Nadzienie - obydwa serki mieszamy mikserem kuchennym aby się napowietrzyły, dodajemy jajko, cukier, ekstrakt i otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, mieszamy do połączenie się składników
4. Naleśniki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem, smażymy na lekko złoty kolor, odkładamy naleśniki na talerz
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia, smarujemy masłem
6. Na środku każdego naleśnika rozsmarowujemy porcję sera (ok filiżanki do espresso), składamy boki do wewnątrz tworząc kopertę, naleśniki układamy na natłuszczonej blaszce i zapiekamy ok 20 minut, aż lekko napuchną
7. Podajemy ze śliwkami w rumie
Najdelikatniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek jedliście!
Składniki na 8 szt
Czas przygotowania: 20 min + 20 zapiekanie
Ciasto
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 roztrzepane jaja
1 łyżka stopionego masła
300 ml pełnotłustego mleka
1 łyżka miękkiego masła
Nadzienie
250 g serka ricotta
250 g serka mascarpone
1 jajo
50 g drobnego cukru
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Śliwki
500 g świeżych śliwek*
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rumu
* w sezonie śliwki można zastąpić truskawkami
Przygotowanie:
1. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy z niezbyt duże kawałki, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem, odstawiamy, niech się macerują, im dłużej tym lepiej
2. Ciasto naleśnikowe - mieszamy w misce mąkę, sól i cukier, robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jaja, stopione i przestudzone masło oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
3. Nadzienie - obydwa serki mieszamy mikserem kuchennym aby się napowietrzyły, dodajemy jajko, cukier, ekstrakt i otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, mieszamy do połączenie się składników
4. Naleśniki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem, smażymy na lekko złoty kolor, odkładamy naleśniki na talerz
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia, smarujemy masłem
6. Na środku każdego naleśnika rozsmarowujemy porcję sera (ok filiżanki do espresso), składamy boki do wewnątrz tworząc kopertę, naleśniki układamy na natłuszczonej blaszce i zapiekamy ok 20 minut, aż lekko napuchną
7. Podajemy ze śliwkami w rumie
Najdelikatniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek jedliście!



Komentarze