Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z ricottą, mascarpone i śliwkami w rumie

Naleśniki wywodzą się z kuchni francuskiej, crêpe to rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej podawanego z nadzieniem. Dodatek sera ricotta i mascarpone robią z francuskich crêpe, włoskie crespelle. Włoskie nadzienie tworzą - ricotta czyli miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych oraz  mascarpone, produkowanym w Lombardiimający wygląd gęstego kremu, o miękkiej konsystencji i kolorze od białego do kremowego oraz słodkim, śmietankowym smaku przypominający trochę masło. Tak czy inaczej, crêpe czy crespelle, te delikatne paczuszki wypełnione nadzieniem o aromacie cytryny i wanilii, stanowić będą doskonały podwieczorek lub deser. Owocowe konfetti, które nakładam na naleśniki pobrzmiewa echem owocowy dodatków do serników w stylu retro, a co więcej wzmocniony alkoholowym akcentem smak owoców przełamuje słodycz nadzienia. 




Składniki na 8 szt

Czas przygotowania: 20 min + 20 zapiekanie

Ciasto


100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 roztrzepane jaja
1 łyżka stopionego masła 
300 ml pełnotłustego mleka
1 łyżka miękkiego masła



Nadzienie



250 g serka ricotta
250 g serka mascarpone
1 jajo
50 g drobnego cukru
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego










Śliwki



500 g świeżych śliwek*
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rumu


* w sezonie śliwki można zastąpić truskawkami



Przygotowanie:




1. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy z niezbyt duże kawałki, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem, odstawiamy, niech się macerują, im dłużej tym lepiej
2. Ciasto naleśnikowe - mieszamy w misce mąkę, sól i cukier, robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jaja, stopione i przestudzone masło oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
3. Nadzienie - obydwa serki mieszamy mikserem kuchennym aby się napowietrzyły, dodajemy jajko, cukier, ekstrakt i otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, mieszamy do połączenie się składników
4. Naleśniki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem, smażymy na lekko złoty kolor, odkładamy naleśniki na talerz
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia, smarujemy masłem
6. Na środku każdego naleśnika rozsmarowujemy porcję sera (ok filiżanki do espresso), składamy boki do wewnątrz tworząc kopertę, naleśniki układamy na natłuszczonej blaszce i zapiekamy ok 20 minut, aż lekko napuchną
7. Podajemy ze śliwkami w rumie


Najdelikatniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek jedliście!  








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Natalie pisze…
Jakie cieniutkie :) Uwielbiam takie !
słodki kompromis pisze…
tak, ja też takie lubię, cienkie i delikatne!
Agata Broncel pisze…
Ale bym teraz zjadła takiego naleśnika :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler