Przejdź do głównej zawartości

Makowiec drożdżowy

W wielkim świątecznym szaleństwie podsyłam Wam przepis na wilgotnego, drożdżowego makowca bo przecież polskie Święta nie udadzą się jeśli zabraknie go na stole. Tajemnicze czarne drobinki zamknięta w drożdżowym cieście z bakaliami i korzennymi przyprawami, to doskonały towarzysz kompotu z suszu i miodowo-korzennych pierników. Polecam i lecę dalej :)





Składniki na tortownice

 o śr. 26 cm
Czas przygotowania 30 min + 1 h wyrastanie + 1 h pieczenie

Ciasto


50 g świeżych drożdży
szklanka cukru
szklanka mleka
500 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
100 g masła + do smarowania formy



















Nadzienie



50 g rodzynek
20 ml rumu
szklanka mleka
6 łyżek masła
200 g miodu
300 g mielonego maku
100 g mielonych migdałów
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków


Dodatkowo


cukier puder lub lukier



Przygotowanie:



1. Ciasto - drożdże rozcieramy  z 1 łyżką cukru, rozprowadzamy ciepłym mlekiem i mieszamy z taką ilością mąki żeby powstałą nam konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia, powinno się spienić i podwoić objętość (ok 15 minut)
2. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem, masło topimy i studzimy
3. Kiedy rozczyn drożdżowy wyrósł, dolewamy go do jajek, dosypujemy pozostałą mąkę i szczyptę soli i mieszamy aż powstaną pęcherzyki, tłuszcz stopniowo dodajemy do ciasta, wyrabiamy
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
5. Nadzienie - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut
6. Mleko, miód i masło zagotowujemy, dodajemy przemielony mak, migdały, cynamon, goździki i rodzynki z rumem, mieszamy i zdejmujemy z ognia, studzimy
7. Ciasto przekładamy na mocno oproszoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt 45/45 cm, w czasie formowania podsypujemy mąką, na środek przekładamy masę makową, rozprowadzamy pozostawiając z każdej strony ok 1 cm wolnej przestrzeni, zwijamy w rulon i przekładamy do natłuszczonej tortownicy, tworząc wieniec
8. Ciasto odstawiamy na ok 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy makowiec ok 1 godziny, do tzw suchego patyczka
9. Ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem ( rozprowadzamy cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, ok 5 łyżek cukru + 3 łyżki soku + 2 łyżki wody)

Polskie Święta nie będą wystarczająco udane jeśli na stole nie pojawi się tajemniczy makowiec nadziany bakaliami ! 






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.