W wielkim świątecznym szaleństwie podsyłam Wam przepis na wilgotnego, drożdżowego makowca bo przecież polskie Święta nie udadzą się jeśli zabraknie go na stole. Tajemnicze czarne drobinki zamknięta w drożdżowym cieście z bakaliami i korzennymi przyprawami, to doskonały towarzysz kompotu z suszu i miodowo-korzennych pierników. Polecam i lecę dalej :)
o śr. 26 cm
50 g świeżych drożdży
szklanka cukru
szklanka mleka
500 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
100 g masła + do smarowania formy
50 g rodzynek
20 ml rumu
szklanka mleka
6 łyżek masła
200 g miodu
300 g mielonego maku
100 g mielonych migdałów
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków
cukier puder lub lukier
1. Ciasto - drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozprowadzamy ciepłym mlekiem i mieszamy z taką ilością mąki żeby powstałą nam konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia, powinno się spienić i podwoić objętość (ok 15 minut)
2. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem, masło topimy i studzimy
3. Kiedy rozczyn drożdżowy wyrósł, dolewamy go do jajek, dosypujemy pozostałą mąkę i szczyptę soli i mieszamy aż powstaną pęcherzyki, tłuszcz stopniowo dodajemy do ciasta, wyrabiamy
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
5. Nadzienie - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut
6. Mleko, miód i masło zagotowujemy, dodajemy przemielony mak, migdały, cynamon, goździki i rodzynki z rumem, mieszamy i zdejmujemy z ognia, studzimy
7. Ciasto przekładamy na mocno oproszoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt 45/45 cm, w czasie formowania podsypujemy mąką, na środek przekładamy masę makową, rozprowadzamy pozostawiając z każdej strony ok 1 cm wolnej przestrzeni, zwijamy w rulon i przekładamy do natłuszczonej tortownicy, tworząc wieniec
8. Ciasto odstawiamy na ok 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy makowiec ok 1 godziny, do tzw suchego patyczka
9. Ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem ( rozprowadzamy cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, ok 5 łyżek cukru + 3 łyżki soku + 2 łyżki wody)
Składniki na tortownice
o śr. 26 cm
Czas przygotowania 30 min + 1 h wyrastanie + 1 h pieczenie
Ciasto
50 g świeżych drożdży
szklanka cukru
szklanka mleka
500 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
100 g masła + do smarowania formy
Nadzienie
50 g rodzynek
20 ml rumu
szklanka mleka
6 łyżek masła
200 g miodu
300 g mielonego maku
100 g mielonych migdałów
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Dodatkowo
cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
1. Ciasto - drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozprowadzamy ciepłym mlekiem i mieszamy z taką ilością mąki żeby powstałą nam konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia, powinno się spienić i podwoić objętość (ok 15 minut)
2. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem, masło topimy i studzimy
3. Kiedy rozczyn drożdżowy wyrósł, dolewamy go do jajek, dosypujemy pozostałą mąkę i szczyptę soli i mieszamy aż powstaną pęcherzyki, tłuszcz stopniowo dodajemy do ciasta, wyrabiamy
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
5. Nadzienie - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut
6. Mleko, miód i masło zagotowujemy, dodajemy przemielony mak, migdały, cynamon, goździki i rodzynki z rumem, mieszamy i zdejmujemy z ognia, studzimy
7. Ciasto przekładamy na mocno oproszoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt 45/45 cm, w czasie formowania podsypujemy mąką, na środek przekładamy masę makową, rozprowadzamy pozostawiając z każdej strony ok 1 cm wolnej przestrzeni, zwijamy w rulon i przekładamy do natłuszczonej tortownicy, tworząc wieniec
8. Ciasto odstawiamy na ok 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy makowiec ok 1 godziny, do tzw suchego patyczka
9. Ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem ( rozprowadzamy cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, ok 5 łyżek cukru + 3 łyżki soku + 2 łyżki wody)
Polskie Święta nie będą wystarczająco udane jeśli na stole nie pojawi się tajemniczy makowiec nadziany bakaliami !



Komentarze