W czasie Świąt odnajdujemy w sobie niekończące się pokłady dziecięcej radości i naiwności. Cieszą nas ozdoby choinkowe, dekorowanie maleńkich ciasteczek, które przed Wigilią pieczołowicie zawieszamy na gałązkach pachnącej lasem jodle. Już od dobrych kilu tygodni nasze myśli krążą tylko wokół tematu Świąt, a co mnie cieszy najbardziej, to kuchenne przygotowania, o ile nie znoszę świątecznych porządków i zakupów, zwłaszcza te ostatnie wyprowadzają mnie z równowagi, to na szczęście odnajduję ją szybko w mojej pachnącej piernikami kuchni. Dziś z mojego piekarnika wyłoniła się brygada małych ludzików z ogromnym generałem na czele, dzielnie poddali się zbiorowemu lukrowaniu, choć niektórzy się łamali ;)
150 g masła
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki melasy
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 garści suszonej żurawiny
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, odłożyć.
2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać miód i melasę, zmiksować
3. Do zmiksowanej masy wsypać przesiane suche składniki, dokładnie wymieszać szpatułką, dolewając stopniowo mleko. Ciasto powinno być gładkie, a składniki dobrze połączone. Na sam koniec dodać suszoną żurawinę i wymieszać.
4.Ciasto przelać do foremek, jeśli nie posiadacie foremek w kształcie ciastka, można użyć foremek na muffinki napełniając je do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki na 6 małych i jednego dużego ciastka
Czas przygotowania 20 min
150 g masła
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki melasy
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 garści suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, odłożyć.
2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać miód i melasę, zmiksować
3. Do zmiksowanej masy wsypać przesiane suche składniki, dokładnie wymieszać szpatułką, dolewając stopniowo mleko. Ciasto powinno być gładkie, a składniki dobrze połączone. Na sam koniec dodać suszoną żurawinę i wymieszać.
4.Ciasto przelać do foremek, jeśli nie posiadacie foremek w kształcie ciastka, można użyć foremek na muffinki napełniając je do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
"O nie! Tylko nie moje lukrowane guziczki!"



Komentarze