Przejdź do głównej zawartości

Ciastek z melasą i żurawiną

W czasie Świąt odnajdujemy w sobie niekończące się pokłady dziecięcej radości i naiwności. Cieszą nas ozdoby choinkowe, dekorowanie maleńkich ciasteczek, które przed Wigilią pieczołowicie zawieszamy na gałązkach pachnącej lasem jodle. Już od dobrych kilu tygodni nasze myśli krążą tylko wokół tematu Świąt, a co mnie cieszy najbardziej, to kuchenne przygotowania, o ile nie znoszę świątecznych porządków i zakupów, zwłaszcza te ostatnie wyprowadzają mnie z równowagi, to na szczęście odnajduję ją szybko w mojej pachnącej piernikami kuchni. Dziś z mojego piekarnika wyłoniła się brygada małych ludzików z ogromnym generałem na czele, dzielnie poddali się zbiorowemu lukrowaniu, choć niektórzy się łamali ;)








Składniki na 6 małych i jednego dużego ciastka
Czas przygotowania 20 min





150 g masła
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki melasy
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 garści suszonej żurawiny












Przygotowanie:




1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, odłożyć.
2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać miód i melasę, zmiksować 
3. Do zmiksowanej masy wsypać przesiane suche składniki, dokładnie wymieszać szpatułką, dolewając stopniowo mleko. Ciasto powinno być gładkie, a składniki dobrze połączone. Na sam koniec dodać suszoną żurawinę i wymieszać.
4.Ciasto przelać do foremek, jeśli nie posiadacie foremek w kształcie ciastka, można użyć foremek na muffinki napełniając je do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.


"O nie! Tylko nie moje lukrowane guziczki!"







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magda pisze…
wow! Pan Ciastek zachwyca!
Marta pisze…
śliczne fotki i Ciastki i ten śnieg, lovely, u mnie Ciastki piernikowe jak masz chętkę odwiedzić :) pozdrawiam
Agata Broncel pisze…
Ale bym zjadła takiego ciastka :) do tego gorące kakao... mmmm :)
- spoonstories- pisze…
Must be very delicious.Ingredients are very good!Thank U!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler