Pieczenie chleba w domu uzależnia, nawet kalkulując pewne niedoskonałości domowej piekarni, zachęcam Was do pieczenia różnego rodzaju pieczywa w zaciszu Waszych kuchni, gdyby nie udało się wyprodukować w domowych piekarnikach cudownego chleba, nigdy bym Was do tego nie namawiała, ale jest zgoła inaczej - domowej roboty chleby są doskonałe i pełne miłości!
Składniki
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
300 ml ciepłej wody
2 łyżki czarnuszki*
*można zastąpić czarnym sezamem
1. W dużej misce łączymy mąkę, sól i drożdże, robimy wgłębienie
2. Do dzbanka dodajemy jogurt, oliwę i dopełniamy wodą do objętości 350 ml, wlewamy do mąki
3. Mieszamy dłońmi lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, aż powstanie miękkie, jędrne ciasto , można dodać jeszcze trochę wody
5. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę
6. Uderzamy pięścią w ciasto i odkładamy na 10 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
8. Ciasto rozwałkowujemy na owalny placek, obsypujemy łyżką czarnuszki, kroimy wzdłuż na 4 pasy, każdy zwijamy wokół własnej osi, następnie zwijamy wszystkie 4 razem, końce zwijamy do wewnątrz, tworząc koło, obsypujemy resztą czarnuszki i ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut, niech wyrośnie
9. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
Składniki
Czas przygotowania: 1 1/2 h wyrastanie + 20 min pieczenie
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
300 ml ciepłej wody
2 łyżki czarnuszki*
*można zastąpić czarnym sezamem
Przygotowanie:
1. W dużej misce łączymy mąkę, sól i drożdże, robimy wgłębienie
2. Do dzbanka dodajemy jogurt, oliwę i dopełniamy wodą do objętości 350 ml, wlewamy do mąki
3. Mieszamy dłońmi lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, aż powstanie miękkie, jędrne ciasto , można dodać jeszcze trochę wody
5. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę
6. Uderzamy pięścią w ciasto i odkładamy na 10 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
8. Ciasto rozwałkowujemy na owalny placek, obsypujemy łyżką czarnuszki, kroimy wzdłuż na 4 pasy, każdy zwijamy wokół własnej osi, następnie zwijamy wszystkie 4 razem, końce zwijamy do wewnątrz, tworząc koło, obsypujemy resztą czarnuszki i ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut, niech wyrośnie
9. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
Domowa piekarnia czynna całą dobę!



Komentarze