Przejdź do głównej zawartości

Chleb z czarnuszką

Pieczenie chleba w domu uzależnia, nawet kalkulując pewne niedoskonałości domowej piekarni, zachęcam Was do pieczenia różnego rodzaju pieczywa w zaciszu Waszych kuchni, gdyby nie udało się wyprodukować w domowych piekarnikach cudownego chleba, nigdy bym Was do tego nie namawiała, ale jest zgoła inaczej - domowej roboty chleby są doskonałe i pełne miłości!




Składniki
Czas przygotowania: 1 1/2 h wyrastanie + 20 min pieczenie



500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
300 ml ciepłej wody
2 łyżki czarnuszki*

*można zastąpić czarnym sezamem




















Przygotowanie:


1. W dużej misce łączymy mąkę, sól i drożdże, robimy wgłębienie
2. Do dzbanka dodajemy jogurt, oliwę i dopełniamy wodą do objętości 350 ml, wlewamy do mąki
3. Mieszamy dłońmi lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, aż powstanie miękkie, jędrne ciasto , można dodać jeszcze trochę wody
5. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę
6. Uderzamy pięścią w ciasto i odkładamy na 10 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
8. Ciasto rozwałkowujemy na owalny placek, obsypujemy łyżką czarnuszki, kroimy wzdłuż na 4 pasy, każdy zwijamy wokół własnej osi, następnie zwijamy wszystkie 4 razem, końce zwijamy do wewnątrz, tworząc koło, obsypujemy resztą czarnuszki i ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut, niech wyrośnie
9. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut

Domowa piekarnia czynna całą dobę! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olka pisze…
Bardzo lubię pieczywo z czarnuszką, więc przepis dla mnie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler