Przejdź do głównej zawartości

Chleb z czarnuszką

Pieczenie chleba w domu uzależnia, nawet kalkulując pewne niedoskonałości domowej piekarni, zachęcam Was do pieczenia różnego rodzaju pieczywa w zaciszu Waszych kuchni, gdyby nie udało się wyprodukować w domowych piekarnikach cudownego chleba, nigdy bym Was do tego nie namawiała, ale jest zgoła inaczej - domowej roboty chleby są doskonałe i pełne miłości!




Składniki
Czas przygotowania: 1 1/2 h wyrastanie + 20 min pieczenie



500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
300 ml ciepłej wody
2 łyżki czarnuszki*

*można zastąpić czarnym sezamem




















Przygotowanie:


1. W dużej misce łączymy mąkę, sól i drożdże, robimy wgłębienie
2. Do dzbanka dodajemy jogurt, oliwę i dopełniamy wodą do objętości 350 ml, wlewamy do mąki
3. Mieszamy dłońmi lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, aż powstanie miękkie, jędrne ciasto , można dodać jeszcze trochę wody
5. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę
6. Uderzamy pięścią w ciasto i odkładamy na 10 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
8. Ciasto rozwałkowujemy na owalny placek, obsypujemy łyżką czarnuszki, kroimy wzdłuż na 4 pasy, każdy zwijamy wokół własnej osi, następnie zwijamy wszystkie 4 razem, końce zwijamy do wewnątrz, tworząc koło, obsypujemy resztą czarnuszki i ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut, niech wyrośnie
9. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut

Domowa piekarnia czynna całą dobę! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olka pisze…
Bardzo lubię pieczywo z czarnuszką, więc przepis dla mnie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi