Przejdź do głównej zawartości

Bożonarodzeniowy wieniec pomarańczowy

Dla mnie Święta Bożego Narodzenia są magicznym czasem, kiedy byłam dzieckiem czekałam na nie cały rok, a ich atmosferę wyczuwałam już od początku grudnia. Dziś muszę mocno pracować, żeby dać ponieść się tej tajemniczej atmosferze, nieustanny bieg za czymś, czego i tak nie do końca nie uda nam się doścignąć, wciąż przecież nam za miało, sprawia, że zapominamy o tym co najważniejsze i w konsekwencji małe, tajemnicze rzeczy umykają nam niczym topniejące na ziemni płatki śniegu. Mnie to dzieci przypominają, że warto dostrzegać drobiazgi, bo w nich tkwi tajemnica...tajemnica Świąt Bożego Narodzenia, czy i Wy widzicie w mojej dzisiejszej propozycji świątecznej coś magicznego....?





Składniki na tortownicę z kominem 

o pojemności ok 2,3 l

Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie




250 g masła o temperaturze pokojowej
4 jaja o temperaturze pokojowej
szklanka cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
otarta skórka z 1 pomarańczy
180 ml soku ze świeżo wyciskanej pomarańczy
szczypta soli
ok 1/4 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego (Wilton lub Oetker)
ok 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego












Lukier


1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego, najlepiej świeżego
kolorowa posypka  (ja użyłam marki Wilton)


Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, tortownicę z kominem smarujemy masłem
2. W misce miksera ucieramy masło, na koniec dosypujemy partiami cukier, masa powinna być jasno kremowa i puszysta, dodajemy jajka, po jedyny, miksując za każdym razem ok 1 minuty
3. Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy do osobnej miski
4. Skórkę z pomarańczy dokładnie myjemy następnie ścieramy wprost do ciasta, do szklanki wyciskamy sok
5. Do masy maślanej dosypujemy mąkę na zmianę z sokiem z pomarańczy, robimy to na zmianę w trzech turach, mieszamy powoli, jedynie do połączenia się składników
6. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną pozostawiamy białą, dwie pozostałe barwimy na zielono i czerwono, mieszamy, dodając barwnik stopniowo, aż uzyskamy pożądany kolor, barwniki mają różną wydajność
7. Masy wylewamy na zmianę o przygotowanej tortownicy, na końcu zataczamy szpatułką kilka okrężnych ruchów w cieście, żeby kolory lekko się przenikały, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę, pieczemy do tzw suchego patyczka, studzimy na kratce
8. Lukier - cukier puder rozprowadzamy z 3 łyżkami soku, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze soku, jeśli za rzadki trochę cukru
9. Wystudzony wieniec dekorujemy lukrem i posypką


Aromat pomarańczy i bajkowa kolorystyka nadają ciastu wyjątkowego klimatu - ciasto niczym ze snu wyjęte!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

- spoonstories- pisze…
Christmas are the best season of the year! I feel like a child again.So I agree with you totaly^^
Your cake is beautufull! Foul of colors.
słodki kompromis pisze…
thank you so much!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler