Przejdź do głównej zawartości

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler







Składniki na ok 8 porcji

Czas przygotowania: zakwas kilka dni + 1 h + 1 h uszka


Zakwas z buraków


1 kg buraków
150 g razowego chleba
2 l wody źródlanej

























Barszcz


10 średniej wielkości buraków
1 szklanka zakwasu z buraków
2 kg jabłek najlepiej antonówek
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
2 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
3 goździki
4 cebule
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cukier puder
sok z 1 cytryny

Dodatkowo w wersji niepostnej


3 cebule
150 g słoniny


Uszka ok 55 szt


1 żółtko
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli
450 g pieczarek
1 cebula
garść wcześniej namoczonych suszonych podgrzybków
sól, pieprz



Przygotowanie



1. Zakwas - buraki kroimy w plastry wrzucamy do dużego słoika, dodajemy chleb w kawałkach i zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy ponakłuwanym papierem do pieczenia i pozostawiamy w temperaturze 18-20 stopni na kilka dni ok 3-5, kiedy jest kwaskowaty, odcedzamy i przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki, zakwasu wystarczy na ok 3 barszcze, zakwas można przechowywać kilka miesięcy, jeśli na wierzch nalejemy trochę oliwy to zakwas będzie jak świeży
2. Barszcz - buraki kroimy w plastry, im cieńsze tym lepiej, powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości, zalewamy buraki wodą na tyle żeby je zakryć, dodajemy przepołowione cebule, obrany czosnek, przyprawy, oraz 2 przepołowione jabłka, ze skórkami, beż gniazd nasiennych, dodajemy ocet dla zatrzymania koloru, gotujemy pod przykryciem całość ok 1 godziny na bardzo wolnym ogniu, barszcz ma jedynie mrugać, po tym czasie barszcz przecedzamy, dolewamy kwas buraczany, wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka, ze skórkami i odstawiamy barszcz na całą noc do lodówki.
3. Następnego dnia wyjmujemy jabłka i doprawimy barszcz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny, cukrem pudrem - przypraw dodajemy do smaku, jeśli nie gotujemy barszczu postnego siekamy cebulę i słoninę i smażymy aż słonina się wytopi, następnie dociskając łyżką przecedzamy tłuszcz przez sito wprost do barszczu,  zasada - nigdy nie gotujemy barszczu bo straci kolor i nigdy nie gotujemy mielonego pieprzu, barszcz należy wolno podgrzewać.
4. Uszka ciasto - mąkę, żółtko, szczyptę soli i wrzącą wodę zagniatamy na sprężystą kulę, ciasto powinno być elastyczne i gładkie, można to zrobić za pomocą miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta, dokańczamy jednak wyrabianie ręką, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania farszu
5. Uszka farsz - pieczarki, odsączone suszone grzyby (suszone grzyby należy zalać wodą i odstawić na całą noc) i cebulę siekamy malakserem na drobniuteńkie kawałki, przesmażamy całość na 2 łyżkach masła, cebula powinna zmięknąć i lekko się zezłocić, farsz przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy
6. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej stolnicy, bardzo cienko, im cieniej tym delikatniejsze będą uszka, resztę ciasta chowamy pod ściereczkę żeby nie wysychało, szklanką wykrawamy kółka, na każdy nakładamy ok 1/2 łyżeczki farszu, zlepiamy dobrze brzegi, następnie zwijamy uszko na palcu dociskając końcówki do siebie, gotowe uszka odkładamy na tacę i przykrywamy ściereczką, uszka gotujemy, partiami po 10-15 szt w osolonym wrzątku, po 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię


Intensywny kolor i bogaty smak barszczu na zakwasie ze delikatnymi grzybowymi uszkami! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Durszlak.pl

Komentarze

wedelka pisze…
U mnie dziś również barszcz z dodatkiem jabłek, ale też i soku z czarnej porzeczki :) Tyle, że nie na zakwasie :) Może w przysżłym roku skuszę się, aby go samodzielnie przygotować :)
- spoonstories- pisze…
Very impressive dish !
tu-tusia pisze…
Zapowiada się smacznie choć i tak najlepszy barszcz postny robi moja mama ;)
Angelika pisze…
Ale idealne, mam wrażenie, że każde jest takie samo.
Anna Petryna pisze…
wystarczy jeden wykrojnik i trochę wprawy, a uszka będą takie same!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).