Przejdź do głównej zawartości

Babeczki mince pies

Pewien Francuz wykrzyknął kiedyś "Ce que j'adore dans la cuisine anglaise, ce sont vos petits mince-pi" czyli " to za co uwielbiam kuchnię angielską, to te małe (babeczki) mince pies". Trudno mu się dziwić, te maleństwa skradły już serce niejednego łakomczucha. Ciężki, bogaty w składzie i smaku farsz nadaj babeczkom typowego dla tej okoliczności charakteru. Ja robię babeczki wielkości jednego kęsa, wtedy doznajemy prawdziwego odkrycia intenswyności farszu i kruchego ciasta, lekko aromatyzowanego pomarańczami. Jeśli macie więc ochotę na mieszankę zapachową w postaci masła, pomarańczy, przypraw korzennych i bakalii, to mince pies doskonale spełnią te oczekiwania.








Składniki na 36 szt
Czas przygotowania: 60 min + 15 min pieczenie



Ciasto


240 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli




















Nadzienie


60 ml wina porto
75 g brązowego cukru
300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
75 g koryntek*
75 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
drobno otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
25 ml brandy
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*ciemne, drobne, bezpestkowe rodzynki

Przygotowanie:



1. Ciasto - do miski miksera wysypujemy mąkę i pokruszone zimne masło, mieszamy krótka aż masło obtoczy się w mące, wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut
2. Sok z pomarańczy mieszamy z solą, wstawiamy do lodówki, powinien być zimny
3. Nadzienie - podczas gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie, w dużym rondlu podgrzewamy wino z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dorzucamy świeżą żurawinę, chwilę gotujemy
4. Dorzucamy rodzynki, koryntki, suszoną żurawinę, przyprawy oraz skórkę i sok z pomarańczy, gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i wchłoną większość płynu, rozcieramy trochę żurawinę, zdejmujemy rondel z ognia, lekko studzimy, dolewamy brandy i ekstrakt waniliowy, dodajemy miód i ucieramy aż powstanie pasta
5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i dolewamy sok, mieszamy krótko do połączenia się składników, formujemy dłońmi dysk, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
7. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy, wałkujemy dość cienko, ale bez przesady, wykrawamy krążki, wkładamy do natłuszczony foremek na mini babeczki, wylepiamy dokładnie, nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło w trakcie pieczenia, wypełniamy babeczkę 1 łyżeczką masy żurawinowej, na wierzchu układamy małą gwiazdkę, wyciętą z ciasta za pomocą foremki
8. Babeczki pieczemy od 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, delikatnie wyjmujemy po upieczeniu z foremek i studzimy na kratce, przed podaniem można udekorować cukrem pudrem


Klasyczne Bożonarodzeniowe smaki zamknięte w kruchym, złotym cieście! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Jedzmy-zdrowo.pl pisze…
Nie dość, że wyglądają zabójczo to jeszcze na pewno smakują znakomicie. Ja jestem zachwycona :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję! ;) tak rzeczywiście są genialne! Polecam i pozdrawiam!
Justyna Żak pisze…
świetnie wyglądają:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.