Przejdź do głównej zawartości

Zupa ziemniaczano-porowa

Jesienią w mojej kuchni często gotuję zupy, pasują mi doskonale do mrocznego klimatu nawiedzającego nas coraz częściej dzięki pogodzie. Ciężkie chmury, zimny wiatr i kapiący na głowę deszcz, może złagodzić jedyni talerz gorącej, aromatycznej zupy. Dziś polecam tę na bazie białego wina, w której ziemniaki, pory i cebula stworzyły aksamitny krem, łagodzący wszelkie smutki.






Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min



2 duże ziemniaki
2 duże pory (tylko biała część)
2 średnie cebule
50 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina*
300 ml warzywnego bulionu
300 ml mleka
sól, pieprz





















*alkohol zawarty w winie odparuje podczas gotowania, zupę mogą jeść dzieci


Dodatkowo


2 cebule
kawałek masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek


Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, pora myjemy i kroimy w cienkie talarki, cebule siekamy w kosteczkę
2. W dużym garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, wrzucamy pora i cebulę, podsmażamy aż warzywa zmiękną, nie powinny się zrumienić
3. Dolewamy bulion i wino, wrzucamy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną, ok 15 minut
4. Zupę miksujemy na krem razem z mlekiem, doprawiamy do smaku
5. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, na patelni rozpuszczamy masło i smażymy krążki cebuli aż staną się brązowe, często mieszamy
6. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonymi talarkami cebuli i posiekanym szczypiorkiem

Kremowa połączenie porów i ziemniaków z lekką nutką wina!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Musi być dobra na jesienne dni !
Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.