Jesienią w mojej kuchni często gotuję zupy, pasują mi doskonale do mrocznego klimatu nawiedzającego nas coraz częściej dzięki pogodzie. Ciężkie chmury, zimny wiatr i kapiący na głowę deszcz, może złagodzić jedyni talerz gorącej, aromatycznej zupy. Dziś polecam tę na bazie białego wina, w której ziemniaki, pory i cebula stworzyły aksamitny krem, łagodzący wszelkie smutki.
Składniki na 6 porcji
2 duże ziemniaki
2 duże pory (tylko biała część)
2 średnie cebule
50 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina*
300 ml warzywnego bulionu
300 ml mleka
sól, pieprz
*alkohol zawarty w winie odparuje podczas gotowania, zupę mogą jeść dzieci
2 cebule
kawałek masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, pora myjemy i kroimy w cienkie talarki, cebule siekamy w kosteczkę
2. W dużym garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, wrzucamy pora i cebulę, podsmażamy aż warzywa zmiękną, nie powinny się zrumienić
3. Dolewamy bulion i wino, wrzucamy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną, ok 15 minut
4. Zupę miksujemy na krem razem z mlekiem, doprawiamy do smaku
5. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, na patelni rozpuszczamy masło i smażymy krążki cebuli aż staną się brązowe, często mieszamy
6. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonymi talarkami cebuli i posiekanym szczypiorkiem
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min
2 duże ziemniaki
2 duże pory (tylko biała część)
2 średnie cebule
50 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina*
300 ml warzywnego bulionu
300 ml mleka
sól, pieprz
*alkohol zawarty w winie odparuje podczas gotowania, zupę mogą jeść dzieci
Dodatkowo
2 cebule
kawałek masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, pora myjemy i kroimy w cienkie talarki, cebule siekamy w kosteczkę
2. W dużym garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, wrzucamy pora i cebulę, podsmażamy aż warzywa zmiękną, nie powinny się zrumienić
3. Dolewamy bulion i wino, wrzucamy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną, ok 15 minut
4. Zupę miksujemy na krem razem z mlekiem, doprawiamy do smaku
5. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, na patelni rozpuszczamy masło i smażymy krążki cebuli aż staną się brązowe, często mieszamy
6. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonymi talarkami cebuli i posiekanym szczypiorkiem
Kremowa połączenie porów i ziemniaków z lekką nutką wina!



Komentarze
Smacznego!