Przejdź do głównej zawartości

Zupa ziemniaczano-porowa

Jesienią w mojej kuchni często gotuję zupy, pasują mi doskonale do mrocznego klimatu nawiedzającego nas coraz częściej dzięki pogodzie. Ciężkie chmury, zimny wiatr i kapiący na głowę deszcz, może złagodzić jedyni talerz gorącej, aromatycznej zupy. Dziś polecam tę na bazie białego wina, w której ziemniaki, pory i cebula stworzyły aksamitny krem, łagodzący wszelkie smutki.






Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min



2 duże ziemniaki
2 duże pory (tylko biała część)
2 średnie cebule
50 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina*
300 ml warzywnego bulionu
300 ml mleka
sól, pieprz





















*alkohol zawarty w winie odparuje podczas gotowania, zupę mogą jeść dzieci


Dodatkowo


2 cebule
kawałek masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek


Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, pora myjemy i kroimy w cienkie talarki, cebule siekamy w kosteczkę
2. W dużym garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, wrzucamy pora i cebulę, podsmażamy aż warzywa zmiękną, nie powinny się zrumienić
3. Dolewamy bulion i wino, wrzucamy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną, ok 15 minut
4. Zupę miksujemy na krem razem z mlekiem, doprawiamy do smaku
5. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, na patelni rozpuszczamy masło i smażymy krążki cebuli aż staną się brązowe, często mieszamy
6. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonymi talarkami cebuli i posiekanym szczypiorkiem

Kremowa połączenie porów i ziemniaków z lekką nutką wina!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Maria Muszyńska pisze…
Musi być dobra na jesienne dni !
Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler