Coś dla fanów prawdziwej słodkości! Ciasto skomponowane z różnych przepisów i połączone w jedną doskonałą całość. Cały spektakl tej niebiańskiej rozkoszy, rozpoczyna kruchy, mocno czekoladowy spód, spełnia role stelaża dla pół-płynnej masy, ale jednocześnie subtelnie równoważy jej słodycz. W roli pierwszoplanowej, występuje tutaj jednak masa kajmakowo-śmietankowa, która skrywa w sobie delikatnie chrupiące kawałeczki orzechów, karmelu i czekolady, nadają on ciekawej, niejednolitej struktury. Na samej górze zetkniemy się, niby z pozoru, z aktorem drugoplanowy - solony karmel, niby jedynie zwieńcza dzieło, a jednak bez tej odrobiny słodko-słonego bursztynowego kleksa, ciasto nie odniosłoby takiego sukcesu. Zapraszam na deser w iście teatralnym wykonaniu.
Składniki na formę o śr 24-26 cm
225 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
140 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka wody
1 puszka gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
70 g rozpuszczonej białej czekolady
2 batoniki snickers
300 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 baton snickers
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 36%
2 łyżki masła
ok 1/3 łyżeczki zmielonej gruboziarnistej soli
1. Ciasto - formę na tartę, najlepiej żeby była z ruchomym dnem, smarujemy masłem, w misce miksera mieszamy mąkę, sól, cukier, kakao, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż do powstania grubych okruchów, dodajemy jajko i łyżkę wody, zagniatamy dłońmi w celu utworzenia kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim formę na tartę, wylepiamy brzegi, resztki ciasta odcinamy, tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub grochem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 13 minut, studzimy
3. Masa - serek miksujemy z 400 g masy kajmakowej, dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę, batoniki siekamy w kawałki, niezbyt duże, dosypujemy do masy, mieszamy szpatułką, wykładamy masę na zupełnie zimnu spód ciasta w wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
4. Wierzch - śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, wykładamy na masę kajmakową, posypujemy posiekanym batonikiem snickers i polewamy solonym karmelem
5. Karmel - do rondelka z grubym dnem, wsypujemy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, dolewamy wodę (uwaga pryska), mieszamy aż cukier się znów rozpuści, dolewamy śmietankę, dodajemy masło i sól, gotujemy na średnim ogniu ok 5-8 minut aż sos zgęstnieje, przelewamy do dzbanuszka
Składniki na formę o śr 24-26 cm
Czas przygotowania: 30 min + 1 h + 12 h chłodzenie + 30 min pieczenie
Kruche ciasto
225 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
140 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka wody
Masa kajmakowa
1 puszka gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
70 g rozpuszczonej białej czekolady
2 batoniki snickers
Wierzch
300 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 baton snickers
Karmel
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 36%
2 łyżki masła
ok 1/3 łyżeczki zmielonej gruboziarnistej soli
Przygotowanie:
1. Ciasto - formę na tartę, najlepiej żeby była z ruchomym dnem, smarujemy masłem, w misce miksera mieszamy mąkę, sól, cukier, kakao, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż do powstania grubych okruchów, dodajemy jajko i łyżkę wody, zagniatamy dłońmi w celu utworzenia kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim formę na tartę, wylepiamy brzegi, resztki ciasta odcinamy, tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub grochem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 13 minut, studzimy
3. Masa - serek miksujemy z 400 g masy kajmakowej, dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę, batoniki siekamy w kawałki, niezbyt duże, dosypujemy do masy, mieszamy szpatułką, wykładamy masę na zupełnie zimnu spód ciasta w wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
4. Wierzch - śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, wykładamy na masę kajmakową, posypujemy posiekanym batonikiem snickers i polewamy solonym karmelem
5. Karmel - do rondelka z grubym dnem, wsypujemy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, dolewamy wodę (uwaga pryska), mieszamy aż cukier się znów rozpuści, dolewamy śmietankę, dodajemy masło i sól, gotujemy na średnim ogniu ok 5-8 minut aż sos zgęstnieje, przelewamy do dzbanuszka
Czekoladowy spód, masa krówkowa, wzbogacona chrupiącymi kawałkami snickersa, a na wierzchu solony sos karmelowy!



Komentarze