Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowa z masą kajmakową i karmelem

Coś dla fanów prawdziwej słodkości! Ciasto skomponowane z różnych przepisów i połączone w jedną doskonałą całość. Cały spektakl tej niebiańskiej rozkoszy, rozpoczyna kruchy, mocno czekoladowy spód, spełnia role stelaża dla pół-płynnej masy, ale jednocześnie subtelnie równoważy jej słodycz. W roli pierwszoplanowej, występuje tutaj jednak masa kajmakowo-śmietankowa, która skrywa w sobie delikatnie chrupiące kawałeczki orzechów, karmelu i czekolady, nadają on ciekawej, niejednolitej struktury. Na samej górze zetkniemy się, niby z pozoru, z aktorem drugoplanowy - solony karmel, niby jedynie zwieńcza dzieło, a jednak bez tej odrobiny słodko-słonego bursztynowego kleksa, ciasto nie odniosłoby takiego sukcesu. Zapraszam na deser w iście teatralnym wykonaniu.





























Składniki na formę o śr 24-26 cm
Czas przygotowania: 30 min + 1 h + 12 h chłodzenie + 30 min pieczenie



Kruche ciasto


225 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
140 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka wody

Masa kajmakowa


1 puszka gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
70 g rozpuszczonej białej czekolady
2 batoniki snickers

Wierzch


300 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 baton snickers

Karmel


4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 36%
2 łyżki masła
ok 1/3 łyżeczki zmielonej gruboziarnistej soli



Przygotowanie:


1. Ciasto - formę na tartę, najlepiej żeby była z ruchomym dnem, smarujemy masłem, w misce miksera mieszamy mąkę, sól, cukier, kakao, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż do powstania grubych okruchów, dodajemy jajko i łyżkę wody, zagniatamy dłońmi w celu utworzenia kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim formę na tartę, wylepiamy brzegi, resztki ciasta odcinamy, tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub grochem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 13 minut, studzimy
3. Masa - serek miksujemy z 400 g masy kajmakowej, dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę, batoniki siekamy w kawałki, niezbyt duże, dosypujemy do masy, mieszamy szpatułką, wykładamy masę na zupełnie zimnu spód ciasta w wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
4. Wierzch - śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, wykładamy na masę kajmakową, posypujemy posiekanym batonikiem snickers i polewamy solonym karmelem
5. Karmel - do rondelka z grubym dnem, wsypujemy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, dolewamy wodę (uwaga pryska), mieszamy aż cukier się znów rozpuści, dolewamy śmietankę, dodajemy masło i sól, gotujemy na średnim ogniu ok 5-8 minut aż sos zgęstnieje, przelewamy do dzbanuszka

Czekoladowy spód, masa krówkowa, wzbogacona chrupiącymi kawałkami snickersa, a na wierzchu solony sos karmelowy! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Obłędnie słodkie, idealne jesienne ciasto :)
Unknown pisze…
Oo rany jak to pysznie wygląda *.* aż ślinka cieknie, jesteś genialna :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo Wam dziękuje, mam nadzieję, że smak również przypadnie Wam go gustu :) Pozdrawiam.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.