Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowa z masą kajmakową i karmelem

Coś dla fanów prawdziwej słodkości! Ciasto skomponowane z różnych przepisów i połączone w jedną doskonałą całość. Cały spektakl tej niebiańskiej rozkoszy, rozpoczyna kruchy, mocno czekoladowy spód, spełnia role stelaża dla pół-płynnej masy, ale jednocześnie subtelnie równoważy jej słodycz. W roli pierwszoplanowej, występuje tutaj jednak masa kajmakowo-śmietankowa, która skrywa w sobie delikatnie chrupiące kawałeczki orzechów, karmelu i czekolady, nadają on ciekawej, niejednolitej struktury. Na samej górze zetkniemy się, niby z pozoru, z aktorem drugoplanowy - solony karmel, niby jedynie zwieńcza dzieło, a jednak bez tej odrobiny słodko-słonego bursztynowego kleksa, ciasto nie odniosłoby takiego sukcesu. Zapraszam na deser w iście teatralnym wykonaniu.





























Składniki na formę o śr 24-26 cm
Czas przygotowania: 30 min + 1 h + 12 h chłodzenie + 30 min pieczenie



Kruche ciasto


225 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
140 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka wody

Masa kajmakowa


1 puszka gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
70 g rozpuszczonej białej czekolady
2 batoniki snickers

Wierzch


300 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 baton snickers

Karmel


4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 36%
2 łyżki masła
ok 1/3 łyżeczki zmielonej gruboziarnistej soli



Przygotowanie:


1. Ciasto - formę na tartę, najlepiej żeby była z ruchomym dnem, smarujemy masłem, w misce miksera mieszamy mąkę, sól, cukier, kakao, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż do powstania grubych okruchów, dodajemy jajko i łyżkę wody, zagniatamy dłońmi w celu utworzenia kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim formę na tartę, wylepiamy brzegi, resztki ciasta odcinamy, tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub grochem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 13 minut, studzimy
3. Masa - serek miksujemy z 400 g masy kajmakowej, dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę, batoniki siekamy w kawałki, niezbyt duże, dosypujemy do masy, mieszamy szpatułką, wykładamy masę na zupełnie zimnu spód ciasta w wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
4. Wierzch - śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, wykładamy na masę kajmakową, posypujemy posiekanym batonikiem snickers i polewamy solonym karmelem
5. Karmel - do rondelka z grubym dnem, wsypujemy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, dolewamy wodę (uwaga pryska), mieszamy aż cukier się znów rozpuści, dolewamy śmietankę, dodajemy masło i sól, gotujemy na średnim ogniu ok 5-8 minut aż sos zgęstnieje, przelewamy do dzbanuszka

Czekoladowy spód, masa krówkowa, wzbogacona chrupiącymi kawałkami snickersa, a na wierzchu solony sos karmelowy! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Obłędnie słodkie, idealne jesienne ciasto :)
Agata Kowalska pisze…
Oo rany jak to pysznie wygląda *.* aż ślinka cieknie, jesteś genialna :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo Wam dziękuje, mam nadzieję, że smak również przypadnie Wam go gustu :) Pozdrawiam.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler