Przejdź do głównej zawartości

Makaron z boczkiem, zielonym groszkiem i szałwią

Uczucie jakim darzę makaron, pojawiło się kiedy odkryłam jak szybko i ciekawie można go serwować. Różnorodność dodatków nie ma końca, szybkość przygotowania ratuje z niejednej opresji, a smak dobrze ugotowanego makaronu zawsze gwarantuje dobry posiłek. Podawany w wersji mięsnej lub wegetariańskiej, z sosem pomidorowym lub śmietanowym, pasują do niego owoce morza i doskonała oliwa, współgra doskonale z każdym rodzajem mięsa, pasuje do gulaszu, zupy i sałatek - wszechstronność makaronu jest wręcz nieograniczona. Dziś proponuję wersją a'la carbonara tyle, że bez żółtek więc nie musicie się obawiać o sos, który łatwo ulega ścięciu, danie łagodne w smaku, bardzo smakuje dzieciakom, groszek wprowadza wesoły akcent, a szałwia ciekawego aromatu.





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min




400 g makaronu (farfalle, penne, castellane)
150 g boczku
150 g zielonego, mrożonego groszku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
60 g świeżo startego parmezanu
garść szałwii
pieprz, sól




















Przygotowanie:



1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy o 1 minute krócej niż przewiduje instrukcja na opakowaniu
2. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, groszek gotujemy we wrzątku ok 2 minuty
3. Do podsmażonego boczku dodajemy posiekany ząbek czosnku, smażymy minutę, dokładamy serek mascarpone, dolewamy śmietanę, wrzucamy groszek, gotujemy ok 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje, do sosu dodajemy starty parmezan, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, ale uwaga boczek i parmezan są słone
4. Odcedzamy makaron, zachowujemy ok 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, wrzucamy go do sosu, mieszamy żeby sos dokładnie obtoczył wszystkie składniki dania, dolewamy połowę wody z gotowania, mieszamy aż sos zgęstnieje, nie musimy użyć całej wody, makron nie może być ani za suchy, ale sos nie może także stać się wodnisty
5. Makaron nakładamy na talerze, dekorujemy listkami szałwii i płatkami parmezanu



Makaron z sosem a'la carbonara, polecam z świeżo parzoną earl grey!  







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olka pisze…
Z tą szałwią to na pewno jest aromatycznie i pysznie.
tu-tusia pisze…
Cudownie wygląda!
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję, rzeczywiście szałwia nadaje ciekawego aromatu, warto ją dodać! Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler