Uczucie jakim darzę makaron, pojawiło się kiedy odkryłam jak szybko i ciekawie można go serwować. Różnorodność dodatków nie ma końca, szybkość przygotowania ratuje z niejednej opresji, a smak dobrze ugotowanego makaronu zawsze gwarantuje dobry posiłek. Podawany w wersji mięsnej lub wegetariańskiej, z sosem pomidorowym lub śmietanowym, pasują do niego owoce morza i doskonała oliwa, współgra doskonale z każdym rodzajem mięsa, pasuje do gulaszu, zupy i sałatek - wszechstronność makaronu jest wręcz nieograniczona. Dziś proponuję wersją a'la carbonara tyle, że bez żółtek więc nie musicie się obawiać o sos, który łatwo ulega ścięciu, danie łagodne w smaku, bardzo smakuje dzieciakom, groszek wprowadza wesoły akcent, a szałwia ciekawego aromatu.
Składniki na 4 porcje
400 g makaronu (farfalle, penne, castellane)
150 g boczku
150 g zielonego, mrożonego groszku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
60 g świeżo startego parmezanu
garść szałwii
pieprz, sól
1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy o 1 minute krócej niż przewiduje instrukcja na opakowaniu
2. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, groszek gotujemy we wrzątku ok 2 minuty
3. Do podsmażonego boczku dodajemy posiekany ząbek czosnku, smażymy minutę, dokładamy serek mascarpone, dolewamy śmietanę, wrzucamy groszek, gotujemy ok 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje, do sosu dodajemy starty parmezan, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, ale uwaga boczek i parmezan są słone
4. Odcedzamy makaron, zachowujemy ok 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, wrzucamy go do sosu, mieszamy żeby sos dokładnie obtoczył wszystkie składniki dania, dolewamy połowę wody z gotowania, mieszamy aż sos zgęstnieje, nie musimy użyć całej wody, makron nie może być ani za suchy, ale sos nie może także stać się wodnisty
5. Makaron nakładamy na talerze, dekorujemy listkami szałwii i płatkami parmezanu
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min
400 g makaronu (farfalle, penne, castellane)
150 g boczku
150 g zielonego, mrożonego groszku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
60 g świeżo startego parmezanu
garść szałwii
pieprz, sól
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy o 1 minute krócej niż przewiduje instrukcja na opakowaniu
2. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, groszek gotujemy we wrzątku ok 2 minuty
3. Do podsmażonego boczku dodajemy posiekany ząbek czosnku, smażymy minutę, dokładamy serek mascarpone, dolewamy śmietanę, wrzucamy groszek, gotujemy ok 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje, do sosu dodajemy starty parmezan, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, ale uwaga boczek i parmezan są słone
4. Odcedzamy makaron, zachowujemy ok 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, wrzucamy go do sosu, mieszamy żeby sos dokładnie obtoczył wszystkie składniki dania, dolewamy połowę wody z gotowania, mieszamy aż sos zgęstnieje, nie musimy użyć całej wody, makron nie może być ani za suchy, ale sos nie może także stać się wodnisty
5. Makaron nakładamy na talerze, dekorujemy listkami szałwii i płatkami parmezanu
Makaron z sosem a'la carbonara, polecam z świeżo parzoną earl grey!



Komentarze