Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z cytryną i rozmarynem

Czy w Waszych domach jadało, a może jada się do dziś w niedziele kurczaka, w całości? Mnie to danie mocno pachnie domem rodzinnym, w ogóle jest coś magicznego w powietrzu kiedy na stole ląduje rumiane ptaszysko, które zniewala zapachem wszystkich domowników. Warto nadziewać drób, kiedy pieczemy go w całości. Nadzienie zabezpiecza mięso przed wysuszeniem w piekarniku podczas tak długiej obróbki termicznej, sprawia, że jest bardziej kruche i soczyste. Nadzienie dodaje aromatu, nadzienie może również ożywić neutralny "nijaki" smak i sprawi, że kurczak, kaczka, czy gęś będą smakowały tak jak lubimy - ostre, słodkawe, z nutką korzenną lub ziołową. Zatem - nadziewajmy!





























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 15 min + 1,5 h pieczenie



1 cały kurczak bez podrobów (najlepiej zagrodowy)
1 cytryna
2 główki czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka masła



Przygotowanie:



1. Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy szyję i kuper, wierzch nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką (przyprawiamy również w środku)
2. Cytryną dokładnie myjemy, połówkę kroimy na 4 kawałki i wkładamy do środka tuszki razem z gałązkami rozmaryny i nieobranymi ząbkami czosnku z jednej główki, związujemy nóżki sznurkiem, i dostawiamy kurczaka do lodówki na 1-12 godzin, jeśli nie mamy czasu zostawmy kurczaka na blacie kuchennym na 20 minut
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia, w którym będzie piekł się kurczak wkładamy nieobrane ząbki czosnku z drugiej główki, połowę cytryny pokrojoną na 4 kawałki, układamy w naczyniu kurczaka, polewamy winem i pieczemy 1,5 godziny, pod koniec pieczenia można obrócić kurczaka na druga stronę, żeby zrumienił się ze wszystkich stron
4. Nadzienie ze środka tuszki wyrzucamy, natomiast z upieczonego w naczyniu czosnku można zrobić pastę do smarowania chleba, będzie doskonale pasować do kurczaka
5. Powstały w czasie pieczenia sos, zagęszczamy 1 łyżką masła, mieszamy do powstania jednolitej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Do kurczaka można podać usmażone na głębokim oleju talarki ziemniaków

Chrupiąca skórka, soczyste mięso, aksamitny maślano-winny sos! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Smakował tak samo jak wygląda ;-)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi