Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z cytryną i rozmarynem

Czy w Waszych domach jadało, a może jada się do dziś w niedziele kurczaka, w całości? Mnie to danie mocno pachnie domem rodzinnym, w ogóle jest coś magicznego w powietrzu kiedy na stole ląduje rumiane ptaszysko, które zniewala zapachem wszystkich domowników. Warto nadziewać drób, kiedy pieczemy go w całości. Nadzienie zabezpiecza mięso przed wysuszeniem w piekarniku podczas tak długiej obróbki termicznej, sprawia, że jest bardziej kruche i soczyste. Nadzienie dodaje aromatu, nadzienie może również ożywić neutralny "nijaki" smak i sprawi, że kurczak, kaczka, czy gęś będą smakowały tak jak lubimy - ostre, słodkawe, z nutką korzenną lub ziołową. Zatem - nadziewajmy!





























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 15 min + 1,5 h pieczenie



1 cały kurczak bez podrobów (najlepiej zagrodowy)
1 cytryna
2 główki czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka masła



Przygotowanie:



1. Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy szyję i kuper, wierzch nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką (przyprawiamy również w środku)
2. Cytryną dokładnie myjemy, połówkę kroimy na 4 kawałki i wkładamy do środka tuszki razem z gałązkami rozmaryny i nieobranymi ząbkami czosnku z jednej główki, związujemy nóżki sznurkiem, i dostawiamy kurczaka do lodówki na 1-12 godzin, jeśli nie mamy czasu zostawmy kurczaka na blacie kuchennym na 20 minut
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia, w którym będzie piekł się kurczak wkładamy nieobrane ząbki czosnku z drugiej główki, połowę cytryny pokrojoną na 4 kawałki, układamy w naczyniu kurczaka, polewamy winem i pieczemy 1,5 godziny, pod koniec pieczenia można obrócić kurczaka na druga stronę, żeby zrumienił się ze wszystkich stron
4. Nadzienie ze środka tuszki wyrzucamy, natomiast z upieczonego w naczyniu czosnku można zrobić pastę do smarowania chleba, będzie doskonale pasować do kurczaka
5. Powstały w czasie pieczenia sos, zagęszczamy 1 łyżką masła, mieszamy do powstania jednolitej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Do kurczaka można podać usmażone na głębokim oleju talarki ziemniaków

Chrupiąca skórka, soczyste mięso, aksamitny maślano-winny sos! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Michał Petryna pisze…
Smakował tak samo jak wygląda ;-)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler