Przejdź do głównej zawartości

Klasyczne pszenne chlebki

Chleb pod różnymi postaciami jest jedzony we wszystkich zakątkach Świata. Pojawia się na stołach przez cały dzień, począwszy od śniadania gdzie występuje w towarzystwie jogurtu, masła i dżemu, na lunch podawany w wersji zgrillowanej do miski sałaty, aż  wreszcie do obiadokolacji maczany w sosie z pieczonego mięsa. Począwszy od najprostszego przaśnego, płaskiego chleba aż po misternie udekorowane bochenki, chleb stanowi podstawę naszej diety. Najprostszy chleb powstaje z mąki, wody i soli. Przez tysiąclecia chleb pozostawał plaski, wyrabiano go ręcznie i pieczono na ogromnym kamieniu. Z czasem jednak piekarze opracowali nowe receptury, których efektem jest różnorodność dzisiejszych bochenków i bułeczek. Proces spulchniani chleba wymyślili Egipcjanie i odkrycie to doprowadziło do powstania wielu gatunków spulchnianego chleba, tak bardzo przez nas lubianego, francuskich bagietek, włoskich focacci, wschodnioeuropejskich bajgli, aż po amerykański chleb kanapkowy.







Składniki na 2 chlebki
Czas przygotowania: 10 min + 1 h i 15 min wyrastanie + 20 min pieczenie




ok 3 szklanek mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody



















Przygotowanie:




1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (1 szklanka), mieszamy i dostawiamy na ok 5 minut
2. 2 i 1/2 szklaki mąki i sól mieszamy w misce, dolewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy dłońmi na stolnicy aż powstanie sprężyste ciasto, które nie klei się do rąk, jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy po 1 łyżce pozostałą 1/2 szklanki mąki, nie musicie wykorzestać całej mąki
3. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut
4. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz, odstawiamy na 5 minut, następnie dzielimy ciasto na 2  części, z każdej formujemy wałek o długości ok 30 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz podsypanej mąką
5. Chlebki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoją swoją objętość, następnie nacinamy chlebki na trzech miejscach
6. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, wstawiamy do piekarnika blachę z chlebkami i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut, studzimy na kratce


Najprostszy chleb - oznacza jedzenie zarówno pożywienie jak i świętowanie!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Uwielbiam domowe pieczywo!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.