Przejdź do głównej zawartości

Klasyczne pszenne chlebki

Chleb pod różnymi postaciami jest jedzony we wszystkich zakątkach Świata. Pojawia się na stołach przez cały dzień, począwszy od śniadania gdzie występuje w towarzystwie jogurtu, masła i dżemu, na lunch podawany w wersji zgrillowanej do miski sałaty, aż  wreszcie do obiadokolacji maczany w sosie z pieczonego mięsa. Począwszy od najprostszego przaśnego, płaskiego chleba aż po misternie udekorowane bochenki, chleb stanowi podstawę naszej diety. Najprostszy chleb powstaje z mąki, wody i soli. Przez tysiąclecia chleb pozostawał plaski, wyrabiano go ręcznie i pieczono na ogromnym kamieniu. Z czasem jednak piekarze opracowali nowe receptury, których efektem jest różnorodność dzisiejszych bochenków i bułeczek. Proces spulchniani chleba wymyślili Egipcjanie i odkrycie to doprowadziło do powstania wielu gatunków spulchnianego chleba, tak bardzo przez nas lubianego, francuskich bagietek, włoskich focacci, wschodnioeuropejskich bajgli, aż po amerykański chleb kanapkowy.







Składniki na 2 chlebki
Czas przygotowania: 10 min + 1 h i 15 min wyrastanie + 20 min pieczenie




ok 3 szklanek mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody



















Przygotowanie:




1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (1 szklanka), mieszamy i dostawiamy na ok 5 minut
2. 2 i 1/2 szklaki mąki i sól mieszamy w misce, dolewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy dłońmi na stolnicy aż powstanie sprężyste ciasto, które nie klei się do rąk, jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy po 1 łyżce pozostałą 1/2 szklanki mąki, nie musicie wykorzestać całej mąki
3. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut
4. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz, odstawiamy na 5 minut, następnie dzielimy ciasto na 2  części, z każdej formujemy wałek o długości ok 30 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz podsypanej mąką
5. Chlebki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoją swoją objętość, następnie nacinamy chlebki na trzech miejscach
6. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, wstawiamy do piekarnika blachę z chlebkami i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut, studzimy na kratce


Najprostszy chleb - oznacza jedzenie zarówno pożywienie jak i świętowanie!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Uwielbiam domowe pieczywo!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.