Chleb pod różnymi postaciami jest jedzony we wszystkich zakątkach Świata. Pojawia się na stołach przez cały dzień, począwszy od śniadania gdzie występuje w towarzystwie jogurtu, masła i dżemu, na lunch podawany w wersji zgrillowanej do miski sałaty, aż wreszcie do obiadokolacji maczany w sosie z pieczonego mięsa. Począwszy od najprostszego przaśnego, płaskiego chleba aż po misternie udekorowane bochenki, chleb stanowi podstawę naszej diety. Najprostszy chleb powstaje z mąki, wody i soli. Przez tysiąclecia chleb pozostawał plaski, wyrabiano go ręcznie i pieczono na ogromnym kamieniu. Z czasem jednak piekarze opracowali nowe receptury, których efektem jest różnorodność dzisiejszych bochenków i bułeczek. Proces spulchniani chleba wymyślili Egipcjanie i odkrycie to doprowadziło do powstania wielu gatunków spulchnianego chleba, tak bardzo przez nas lubianego, francuskich bagietek, włoskich focacci, wschodnioeuropejskich bajgli, aż po amerykański chleb kanapkowy.
ok 3 szklanek mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (1 szklanka), mieszamy i dostawiamy na ok 5 minut
2. 2 i 1/2 szklaki mąki i sól mieszamy w misce, dolewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy dłońmi na stolnicy aż powstanie sprężyste ciasto, które nie klei się do rąk, jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy po 1 łyżce pozostałą 1/2 szklanki mąki, nie musicie wykorzestać całej mąki
3. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut
4. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz, odstawiamy na 5 minut, następnie dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy wałek o długości ok 30 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz podsypanej mąką
5. Chlebki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoją swoją objętość, następnie nacinamy chlebki na trzech miejscach
6. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, wstawiamy do piekarnika blachę z chlebkami i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut, studzimy na kratce
Składniki na 2 chlebki
Czas przygotowania: 10 min + 1 h i 15 min wyrastanie + 20 min pieczenie
ok 3 szklanek mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (1 szklanka), mieszamy i dostawiamy na ok 5 minut
2. 2 i 1/2 szklaki mąki i sól mieszamy w misce, dolewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy dłońmi na stolnicy aż powstanie sprężyste ciasto, które nie klei się do rąk, jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy po 1 łyżce pozostałą 1/2 szklanki mąki, nie musicie wykorzestać całej mąki
3. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut
4. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz, odstawiamy na 5 minut, następnie dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy wałek o długości ok 30 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz podsypanej mąką
5. Chlebki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoją swoją objętość, następnie nacinamy chlebki na trzech miejscach
6. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, wstawiamy do piekarnika blachę z chlebkami i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut, studzimy na kratce
Najprostszy chleb - oznacza jedzenie zarówno pożywienie jak i świętowanie!



Komentarze