Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane cukinie

Bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności, dopasowują się do wszystkiego. Okrągłe lub podłużne - zawsze znajdują swoich wielbicieli. Te niewielkie, zielone, żółte lub białe nibyjagody, wbrew wyglądowi są blisko spokrewnione z dynią olbrzymią (z wł. zucca), stąd pochodzi nazwa zucchinie i to określenie w lekko zmienionej formie przyjęło się prawie wszędzie. Z kulinarnego punktu wadzenia cukinia zrobiła prawdziwą karierę, kilka lat temu była zupełnie nieznana, dziś trudno wyobrazić sobie bez niej warzywne stragany. Najlepszy smak ma cukinia młoda, nie dłuższa niż 15-20 cm, jest wtedy najdelikatniejsza, jest to niezmiernie ważne kiedy chcecie podać cukinię na surowo, uwydatnia się wtedy jej lekko orzechowy smak. Gotowana cukinia jest w smaku bardzo neutralna, właśnie dlatego staje się doskonałym dodatkiem do makaronu,  potraw z jaj czy mięsa.









Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie


4 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 jajo
1 czerstwa bułka
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
200 g żółtego starego sera
sól, pieprz
suszone oregano


Przygotowanie:



1. Cukinie przekrawamy wzdłuż, łyżką wydrążamy środek, zostawiając po bokach ok 1 cm grubości, uważamy żeby nie przebić cukinii na wylot
2. Bułkę nasączamy w wodzie
3.  Wydrążony miąższ siekamy, odbieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekanych czosnek, następnie miąższ z cukinia, całość podsmażamy mieszając, ok 5 min
4. Mieszamy farsz z mielonym mięsem, dodajemy jajko, przyprawy i namoczoną wcześniej i odsączoną bułkę oraz posiekana natkę pietruszki, odprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze ręka 
5. Cukinia lekko solimy i posypujemy pieprzem, nakłady farsz w wydrążone przestrzenie, wierzch posypujemy startym na wiórki żółtym serem
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać cukinie, wylewamy pomidory z puszki, pozsypujemy suszonym oregano, układamy nafaszerowane cukinie
6. Cukinie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 30 minut, mięso będzie upieczone a ser przyrumieniony, a cukinie al dente


Chrupiąca cukinia nafaszerowana mięsem i serem, podana na pomidorowym sosie! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.