Bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności, dopasowują się do wszystkiego. Okrągłe lub podłużne - zawsze znajdują swoich wielbicieli. Te niewielkie, zielone, żółte lub białe nibyjagody, wbrew wyglądowi są blisko spokrewnione z dynią olbrzymią (z wł. zucca), stąd pochodzi nazwa zucchinie i to określenie w lekko zmienionej formie przyjęło się prawie wszędzie. Z kulinarnego punktu wadzenia cukinia zrobiła prawdziwą karierę, kilka lat temu była zupełnie nieznana, dziś trudno wyobrazić sobie bez niej warzywne stragany. Najlepszy smak ma cukinia młoda, nie dłuższa niż 15-20 cm, jest wtedy najdelikatniejsza, jest to niezmiernie ważne kiedy chcecie podać cukinię na surowo, uwydatnia się wtedy jej lekko orzechowy smak. Gotowana cukinia jest w smaku bardzo neutralna, właśnie dlatego staje się doskonałym dodatkiem do makaronu, potraw z jaj czy mięsa.
Składniki na 4 porcje
4 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 jajo
1 czerstwa bułka
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie
4 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 jajo
1 czerstwa bułka
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
200 g żółtego starego sera
sól, pieprz
suszone oregano
1. Cukinie przekrawamy wzdłuż, łyżką wydrążamy środek, zostawiając po bokach ok 1 cm grubości, uważamy żeby nie przebić cukinii na wylot
sól, pieprz
suszone oregano
Przygotowanie:
1. Cukinie przekrawamy wzdłuż, łyżką wydrążamy środek, zostawiając po bokach ok 1 cm grubości, uważamy żeby nie przebić cukinii na wylot
2. Bułkę nasączamy w wodzie
3. Wydrążony miąższ siekamy, odbieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekanych czosnek, następnie miąższ z cukinia, całość podsmażamy mieszając, ok 5 min
4. Mieszamy farsz z mielonym mięsem, dodajemy jajko, przyprawy i namoczoną wcześniej i odsączoną bułkę oraz posiekana natkę pietruszki, odprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze ręka
5. Cukinia lekko solimy i posypujemy pieprzem, nakłady farsz w wydrążone przestrzenie, wierzch posypujemy startym na wiórki żółtym serem
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać cukinie, wylewamy pomidory z puszki, pozsypujemy suszonym oregano, układamy nafaszerowane cukinie
6. Cukinie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 30 minut, mięso będzie upieczone a ser przyrumieniony, a cukinie al dente
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać cukinie, wylewamy pomidory z puszki, pozsypujemy suszonym oregano, układamy nafaszerowane cukinie
6. Cukinie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 30 minut, mięso będzie upieczone a ser przyrumieniony, a cukinie al dente
Komentarze