Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane cukinie

Bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności, dopasowują się do wszystkiego. Okrągłe lub podłużne - zawsze znajdują swoich wielbicieli. Te niewielkie, zielone, żółte lub białe nibyjagody, wbrew wyglądowi są blisko spokrewnione z dynią olbrzymią (z wł. zucca), stąd pochodzi nazwa zucchinie i to określenie w lekko zmienionej formie przyjęło się prawie wszędzie. Z kulinarnego punktu wadzenia cukinia zrobiła prawdziwą karierę, kilka lat temu była zupełnie nieznana, dziś trudno wyobrazić sobie bez niej warzywne stragany. Najlepszy smak ma cukinia młoda, nie dłuższa niż 15-20 cm, jest wtedy najdelikatniejsza, jest to niezmiernie ważne kiedy chcecie podać cukinię na surowo, uwydatnia się wtedy jej lekko orzechowy smak. Gotowana cukinia jest w smaku bardzo neutralna, właśnie dlatego staje się doskonałym dodatkiem do makaronu,  potraw z jaj czy mięsa.









Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie


4 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 jajo
1 czerstwa bułka
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
200 g żółtego starego sera
sól, pieprz
suszone oregano


Przygotowanie:



1. Cukinie przekrawamy wzdłuż, łyżką wydrążamy środek, zostawiając po bokach ok 1 cm grubości, uważamy żeby nie przebić cukinii na wylot
2. Bułkę nasączamy w wodzie
3.  Wydrążony miąższ siekamy, odbieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekanych czosnek, następnie miąższ z cukinia, całość podsmażamy mieszając, ok 5 min
4. Mieszamy farsz z mielonym mięsem, dodajemy jajko, przyprawy i namoczoną wcześniej i odsączoną bułkę oraz posiekana natkę pietruszki, odprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze ręka 
5. Cukinia lekko solimy i posypujemy pieprzem, nakłady farsz w wydrążone przestrzenie, wierzch posypujemy startym na wiórki żółtym serem
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać cukinie, wylewamy pomidory z puszki, pozsypujemy suszonym oregano, układamy nafaszerowane cukinie
6. Cukinie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 30 minut, mięso będzie upieczone a ser przyrumieniony, a cukinie al dente


Chrupiąca cukinia nafaszerowana mięsem i serem, podana na pomidorowym sosie! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.