Przejdź do głównej zawartości

Bulion z pieczonej kaczki z grzybami

Wraz z nadejściem jesiennej aury nabieram ochoty na gotowanie zupy, a buliony są ich podstawą i kwintesencją smaku. Przygotowanie dobrego wywaru z mięsa wymaga kilku godzin, ale nie angażuje naszego czasu, robi się sam, a nasze zadanie ogranicza się do pilnowania by nie gotował się za mocno i upajaniem się zapachem tak mocno kojarzonym z dzieciństwem. W mojej głowie po dziś dzień zarejestrowane są obrazy i zapachy domu rodzinnego. Szczególnie mocno zapamiętałam mieszkanie w starej kamienicy w centrum miasta, może dlatego, że mając kilka lat odbieramy i zapamiętujemy najwięcej bodźców. Pamiętam kuchnię na końcu długiego, ciemnego korytarza, z dużym jasnym oknem, z którego często obserwowałam podwórko, wysoką kuchenkę na której co niedzielę rano gotował się rosół i piec z ciemno-fioletowych kafli, przy którym na białym drewnianym krześle suszył się domowej roboty makaron. Będąc dzieckiem nie wiedziałam dlaczego w niedzielę dom pachniał zawsze tak samo, dziś wiem, że był to zapach wolno gotującego się bulionu, który pięknie kontrastował z zapachem wszechogarniającej jesieni.




























Składniki na 4-5 porcji
Czas przygotowania: 2 h 45 min


Składniki


1 kg części kaczki (skrzydełka, nóżki, ewentualnie korpus)*
150 g grzybów*
1 łyżka startego imbiru
2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 laska cynamonu
5 goździków
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
200 g chińskiego makaronu mein
sól

*można użyć również upieczoneych resztek mięsa lub smaego korpusu, z poprzedniego dnia, wtedy pomijamy cały proces pieczenia
*mogą to być grzyby świeże, mrożone lub suszone


Przygotowanie:



1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kawałki kaczki układamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce, oprószamy solą, przykrywamy folią i wstawiamy do pieca na 1 godzinę
2. Po tym czasie zlewamy do miseczki cały tłuszcz jaki wytopił się podczas pieczenia, nie będziemy go wykorzystywać w bulionie, ale możecie zastosować go do podsmażenia
3. Kawałki kaczki nacieramy świeżo startym imbirem i zalewamy sokiem pomarańczowym, wstawiamy ponownie do pieca na kolejną godzinę, w czasie pieczenie obracamy kawałki mięsa, żeby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron, w połowie czasu pieczenia smarujemy mięso miodem
4. Grzyby - jeśli używamy grzybów świeżych to oczyszczamy je, kroimy i układamy na blaszce do pieczenia, pieczemy ok 30 minut, odstawiamy. Jeśli używacie grzybów mrożonych pieczemy bezpośrednio, natomiast grzyby suszone należy namoczyć w wodzie przez ok 15 minut, następnie gotować w bulionie z upieczoną kaczką przez ok 30 minut
5. Upieczone mięso wkładamy do rondla, zalewamy wodą na tyle żeby przykryć mięso, dodajemy goździki, laskę cynamonu, sos sojowy, chili, czosnek, stawiamy na gaz i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 45 minut, bulion musi lekko bulgotać, jeśli używamy suszonych grzybów dodajemy je do bulionu na 30 minut przed końcem gotowania, grzyby upieczone (świeże lub mrożone) wykładamy dopiero na talerzach
6. Bulion przecedzamy prze gęste sito, mięso obieramy z kości, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli 3 minuty)
7. Do miseczki wkładamy makaron, grzyby i obrane mięso z kaczki, zalewamy gorącym bulionem


Lekko azjatyckie danie, o rozgrzewających właściwościach i głębokim smaku! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).