Przejdź do głównej zawartości

Sznycle z indyka z pure groszkowym

Ależ tegoroczna jesień nas rozpieszcza. Wracając do domu wybieram mniej uczęszczaną trasę aby móc nacieszyć się kolorami drzew i świeżym powietrzem wpadającym do wnętrza samochodu przez otwarte okno. Mijając kolejne wioski na znanej mi dobrze trasie, obserwuję ludzi korzystających z ostatnich ciepłych chwil tego roku, jedni snują się wolno wąskimi uliczkami, inni grabią liście z przydomowych trawników wystawiając co chwila twarz do słońca, wracające ze szkoły dzieciaki biegną w kierunku placu zabaw zrzucając z siebie niepotrzebne kurtki, a na schodach maleńkiego kościółka siedzi para zakochanych nastolatków, na ich głowy sypie się deszcz liści starej brzozy tworząc tym samym cudownie fotogeniczny obraz, ech dlaczego nie wzięłam aparatu. Łapcie ostatnie promyki słońca w parkach i ogródkach, cieszcie oczy kolorami jesieni, róbcie zdjęcia i szufladkujcie je w głowie, kiedy krajobraz za oknem zdominuje szaruga odtworzycie je sobie przy filiżance gorącej herbaty z sokiem malinowym. A tymczasem, żeby nie tracić czasu proponuję szybki obiad z mocnym zielonym akcentem.








Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 25 min


8 sznycli z indyka
250 g boczku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
900 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
sól. pieprz
oliwa z oliwek


Przygotowanie



1. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy go na rozgrzanej suchej patelni, aż będzie chrupiący odkładamy do miseczki
2. Sznycle myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy sola i pieprzem
3. W dużym garnku gotujemy osolona wodę i gotujemy groszek do miękkości
4. Smażymy sznycle ok 2 minuty z każdej strony, upewnijmy się, że patelnia jest gorąca, mięso powinno ładnie się zrumienić
5. Groszek miksujemy na pure, dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy do smaku, nie musimy rozgnieść groszku dokładnie, pozostałe kuleczki dodadzą ciekawej struktury
6. Upieczone sznycel utrzymujemy w cieple, na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy, dodajemy boczek i sznycelki, podajemy z pure groszkowym

Idiotycznie zielony groszek i chrupiący boczek! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.