Ależ tegoroczna jesień nas rozpieszcza. Wracając do domu wybieram mniej uczęszczaną trasę aby móc nacieszyć się kolorami drzew i świeżym powietrzem wpadającym do wnętrza samochodu przez otwarte okno. Mijając kolejne wioski na znanej mi dobrze trasie, obserwuję ludzi korzystających z ostatnich ciepłych chwil tego roku, jedni snują się wolno wąskimi uliczkami, inni grabią liście z przydomowych trawników wystawiając co chwila twarz do słońca, wracające ze szkoły dzieciaki biegną w kierunku placu zabaw zrzucając z siebie niepotrzebne kurtki, a na schodach maleńkiego kościółka siedzi para zakochanych nastolatków, na ich głowy sypie się deszcz liści starej brzozy tworząc tym samym cudownie fotogeniczny obraz, ech dlaczego nie wzięłam aparatu. Łapcie ostatnie promyki słońca w parkach i ogródkach, cieszcie oczy kolorami jesieni, róbcie zdjęcia i szufladkujcie je w głowie, kiedy krajobraz za oknem zdominuje szaruga odtworzycie je sobie przy filiżance gorącej herbaty z sokiem malinowym. A tymczasem, żeby nie tracić czasu proponuję szybki obiad z mocnym zielonym akcentem.
8 sznycli z indyka
250 g boczku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
900 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
sól. pieprz
oliwa z oliwek
1. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy go na rozgrzanej suchej patelni, aż będzie chrupiący odkładamy do miseczki
2. Sznycle myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy sola i pieprzem
3. W dużym garnku gotujemy osolona wodę i gotujemy groszek do miękkości
4. Smażymy sznycle ok 2 minuty z każdej strony, upewnijmy się, że patelnia jest gorąca, mięso powinno ładnie się zrumienić
5. Groszek miksujemy na pure, dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy do smaku, nie musimy rozgnieść groszku dokładnie, pozostałe kuleczki dodadzą ciekawej struktury
6. Upieczone sznycel utrzymujemy w cieple, na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy, dodajemy boczek i sznycelki, podajemy z pure groszkowym
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
8 sznycli z indyka
250 g boczku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
900 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
sól. pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
1. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy go na rozgrzanej suchej patelni, aż będzie chrupiący odkładamy do miseczki
2. Sznycle myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy sola i pieprzem
3. W dużym garnku gotujemy osolona wodę i gotujemy groszek do miękkości
4. Smażymy sznycle ok 2 minuty z każdej strony, upewnijmy się, że patelnia jest gorąca, mięso powinno ładnie się zrumienić
5. Groszek miksujemy na pure, dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy do smaku, nie musimy rozgnieść groszku dokładnie, pozostałe kuleczki dodadzą ciekawej struktury
6. Upieczone sznycel utrzymujemy w cieple, na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy, dodajemy boczek i sznycelki, podajemy z pure groszkowym
Idiotycznie zielony groszek i chrupiący boczek!



Komentarze