Przejdź do głównej zawartości

Smażony makaron z bakłażanem i wieprzowiną

Późne popołudnie, właśnie zamykacie za sobą biuro, na dworze panuje już jesienna szaruga, zmiana czasu na zimowy spowodowała, że przez najbliższe kilka miesięcy będziecie wychodzić z pracy o zmroku, do domu trzeba pokonać jeszcze kilka kilometrów w popołudniowych korkach. Stojąc na kolejnych światłach i czekając nerwowo na zmianę sygnalizacji, dopada Was myśl, że jesteście głodni. Wprawdzie w torbie poleguje niezjedzona kanapka, ale jakoś nie przemawia już do Was o tej porze. W myślach szukacie najbliższego punktu Drive Thru, zajeżdżacie, Pan w okienku miło się uśmiecha i pyta "A może frytki do tego?" kupujecie, zjadacie i.....od razu żałujecie! Obiecuję, że moje ekspresowe propozycje nie zajmą Wam więcej niż 20 minut, a smak na długo pozostanie w pamięci.

Zachęcam do głosowania na moje kreatywne muffinki: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23







Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min



2 plastry wieprzowiny ze schabu
200 g chińskiego makaronu mein
2 małe bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 słodka szpiczasta papryka
1 świeże chili
2 cebulki dymki
olej sezamowy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
garść ziaren sezamu



Przygotowanie:




1. Bakłażany kroimy w ukośne półplasterki i smażymy, partiami, na złoty kolor, w woku na rozgrzanym oleju sezamowym, odkładamy na talerz
2. Mięso myjemy i kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy pieprzem i solą
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek miażdżymy nożem na pastę, paprykę kroimy w krążki, chili drobno siekamy, jeśli nie przepadamy za bardzo ostrymi potrawami, wyjmijmy najpierw z chili pestki
4. Na tłuszczu ze smażenia bakłażanów smażymy mięso, kiedy będzie rumiane dodajemy cebulę, podsmażamy aż zmięknie, dorzucamy czosnek, paprykę i chili, całość podrzucamy w woku żeby składniki równomiernie się podsmażały, jeśli zawartość wydaje nam się zbyt sucha dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego
5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, czyli ok 3 minut, odcedzamy
6. Do woka z warzywami i mięsem dodajemy cukier, czekamy aż się skameralizuje, dolewamy sos sojowy, rybny i ostrygowy, mieszamy całość, dorzucamy bakłażany i makaron, mieszamy szczypcami, chwilę podsmażamy całość, często podrzucamy
7. Podajemy natychmiast,  udekorowane posiekanymi na ukos cebulkami i ziarnami sezamu

Szybkie, pikantne i treściwe - po co kupować chińszczyznę na wynos?










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Danie wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam azjatyckie smaki.
tu-tusia pisze…
Lubię orientalne smaki, a to danie prezentuje się wspaniale :)
Anonimowy pisze…
Zrobiłam dziś.
Wspaniałe. Pyszne...
Dziękuję za przepis :-)
Anna Petryna pisze…
bardzo, ale to bardzo się cieszę!!!!Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.