Późne popołudnie, właśnie zamykacie za sobą biuro, na dworze panuje już jesienna szaruga, zmiana czasu na zimowy spowodowała, że przez najbliższe kilka miesięcy będziecie wychodzić z pracy o zmroku, do domu trzeba pokonać jeszcze kilka kilometrów w popołudniowych korkach. Stojąc na kolejnych światłach i czekając nerwowo na zmianę sygnalizacji, dopada Was myśl, że jesteście głodni. Wprawdzie w torbie poleguje niezjedzona kanapka, ale jakoś nie przemawia już do Was o tej porze. W myślach szukacie najbliższego punktu Drive Thru, zajeżdżacie, Pan w okienku miło się uśmiecha i pyta "A może frytki do tego?" kupujecie, zjadacie i.....od razu żałujecie! Obiecuję, że moje ekspresowe propozycje nie zajmą Wam więcej niż 20 minut, a smak na długo pozostanie w pamięci.
Zachęcam do głosowania na moje kreatywne muffinki: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23
2 plastry wieprzowiny ze schabu
200 g chińskiego makaronu mein
2 małe bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 słodka szpiczasta papryka
1 świeże chili
2 cebulki dymki
olej sezamowy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
garść ziaren sezamu
1. Bakłażany kroimy w ukośne półplasterki i smażymy, partiami, na złoty kolor, w woku na rozgrzanym oleju sezamowym, odkładamy na talerz
2. Mięso myjemy i kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy pieprzem i solą
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek miażdżymy nożem na pastę, paprykę kroimy w krążki, chili drobno siekamy, jeśli nie przepadamy za bardzo ostrymi potrawami, wyjmijmy najpierw z chili pestki
4. Na tłuszczu ze smażenia bakłażanów smażymy mięso, kiedy będzie rumiane dodajemy cebulę, podsmażamy aż zmięknie, dorzucamy czosnek, paprykę i chili, całość podrzucamy w woku żeby składniki równomiernie się podsmażały, jeśli zawartość wydaje nam się zbyt sucha dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego
5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, czyli ok 3 minut, odcedzamy
6. Do woka z warzywami i mięsem dodajemy cukier, czekamy aż się skameralizuje, dolewamy sos sojowy, rybny i ostrygowy, mieszamy całość, dorzucamy bakłażany i makaron, mieszamy szczypcami, chwilę podsmażamy całość, często podrzucamy
7. Podajemy natychmiast, udekorowane posiekanymi na ukos cebulkami i ziarnami sezamu
Zachęcam do głosowania na moje kreatywne muffinki: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min
2 plastry wieprzowiny ze schabu
200 g chińskiego makaronu mein
2 małe bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 słodka szpiczasta papryka
1 świeże chili
2 cebulki dymki
olej sezamowy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
garść ziaren sezamu
Przygotowanie:
1. Bakłażany kroimy w ukośne półplasterki i smażymy, partiami, na złoty kolor, w woku na rozgrzanym oleju sezamowym, odkładamy na talerz
2. Mięso myjemy i kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy pieprzem i solą
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek miażdżymy nożem na pastę, paprykę kroimy w krążki, chili drobno siekamy, jeśli nie przepadamy za bardzo ostrymi potrawami, wyjmijmy najpierw z chili pestki
4. Na tłuszczu ze smażenia bakłażanów smażymy mięso, kiedy będzie rumiane dodajemy cebulę, podsmażamy aż zmięknie, dorzucamy czosnek, paprykę i chili, całość podrzucamy w woku żeby składniki równomiernie się podsmażały, jeśli zawartość wydaje nam się zbyt sucha dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego
5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, czyli ok 3 minut, odcedzamy
6. Do woka z warzywami i mięsem dodajemy cukier, czekamy aż się skameralizuje, dolewamy sos sojowy, rybny i ostrygowy, mieszamy całość, dorzucamy bakłażany i makaron, mieszamy szczypcami, chwilę podsmażamy całość, często podrzucamy
7. Podajemy natychmiast, udekorowane posiekanymi na ukos cebulkami i ziarnami sezamu
Szybkie, pikantne i treściwe - po co kupować chińszczyznę na wynos?



Komentarze
Wspaniałe. Pyszne...
Dziękuję za przepis :-)