Przejdź do głównej zawartości

Smażony makaron z bakłażanem i wieprzowiną

Późne popołudnie, właśnie zamykacie za sobą biuro, na dworze panuje już jesienna szaruga, zmiana czasu na zimowy spowodowała, że przez najbliższe kilka miesięcy będziecie wychodzić z pracy o zmroku, do domu trzeba pokonać jeszcze kilka kilometrów w popołudniowych korkach. Stojąc na kolejnych światłach i czekając nerwowo na zmianę sygnalizacji, dopada Was myśl, że jesteście głodni. Wprawdzie w torbie poleguje niezjedzona kanapka, ale jakoś nie przemawia już do Was o tej porze. W myślach szukacie najbliższego punktu Drive Thru, zajeżdżacie, Pan w okienku miło się uśmiecha i pyta "A może frytki do tego?" kupujecie, zjadacie i.....od razu żałujecie! Obiecuję, że moje ekspresowe propozycje nie zajmą Wam więcej niż 20 minut, a smak na długo pozostanie w pamięci.

Zachęcam do głosowania na moje kreatywne muffinki: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23







Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min



2 plastry wieprzowiny ze schabu
200 g chińskiego makaronu mein
2 małe bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 słodka szpiczasta papryka
1 świeże chili
2 cebulki dymki
olej sezamowy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
garść ziaren sezamu



Przygotowanie:




1. Bakłażany kroimy w ukośne półplasterki i smażymy, partiami, na złoty kolor, w woku na rozgrzanym oleju sezamowym, odkładamy na talerz
2. Mięso myjemy i kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy pieprzem i solą
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek miażdżymy nożem na pastę, paprykę kroimy w krążki, chili drobno siekamy, jeśli nie przepadamy za bardzo ostrymi potrawami, wyjmijmy najpierw z chili pestki
4. Na tłuszczu ze smażenia bakłażanów smażymy mięso, kiedy będzie rumiane dodajemy cebulę, podsmażamy aż zmięknie, dorzucamy czosnek, paprykę i chili, całość podrzucamy w woku żeby składniki równomiernie się podsmażały, jeśli zawartość wydaje nam się zbyt sucha dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego
5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, czyli ok 3 minut, odcedzamy
6. Do woka z warzywami i mięsem dodajemy cukier, czekamy aż się skameralizuje, dolewamy sos sojowy, rybny i ostrygowy, mieszamy całość, dorzucamy bakłażany i makaron, mieszamy szczypcami, chwilę podsmażamy całość, często podrzucamy
7. Podajemy natychmiast,  udekorowane posiekanymi na ukos cebulkami i ziarnami sezamu

Szybkie, pikantne i treściwe - po co kupować chińszczyznę na wynos?










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Danie wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam azjatyckie smaki.
Marta pisze…
Lubię orientalne smaki, a to danie prezentuje się wspaniale :)
Anonimowy pisze…
Zrobiłam dziś.
Wspaniałe. Pyszne...
Dziękuję za przepis :-)
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo, ale to bardzo się cieszę!!!!Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.