Przejdź do głównej zawartości

Pierś kaczki z porto i figami

Pierś kaczki są jednym z moich ulubionych rodzajów mięs, najchętniej przyrządzam je na jesienne przyjęcia, może dlatego, że mocno kojarzą mi się z rudym płomieniem tańczącym w kominku i długimi wieczorami. Tego rodzaju mięso nie pochłania dużo czasu w przygotowaniu, choć wymaga przestrzegania pewnych zasad żeby mogło zachwycić naszych gości. Mięso kaczki musi być soczyste, a co najważniejsze różowe w środku, aby sprostać tym oczekiwaniom mięso musi mieć temperaturę pokojową, smażymy piersi zawsze od strony skóry, którą wcześniej nacinamy, nie kroimy kaczki zaraz po upieczeniu, mięso musi chwilę odpocząć inaczej wypłynie z niego cały sok. Kaczka łączy się smakowo z różnorodnymi dodatkami, dla mnie osobiście ten gatunek mięsa najlepiej harmonizuje z owocami, świetnie współgra z jabłkami, pomarańczami, śliwkami, lub jak w tej wersji ze słodkimi, jesiennymi figami, a do tego gęsty, aksamitny sos winny.





























Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 45 min



6 piersi kaczki
500 ml wina porto
10 listków bazylii
3 łyżki masła
8 świeżych fig
125 ml wytrawnego wina
500 ml bulionu
sól, pieprz
500 g świeżej zielonej fasolki szparagowej



Przygotowanie:




1. Za pomocą ostrego noża nacinamy w kratkę skórę, uprzednio umytej i dobrze osuszonej piersi kaczki, uważamy żeby nie przekroić mięsa, to bardzo ważne, piersi skrapiamy 3 łyżkami porto, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi listkami bazylii, przyciskamy je do mięsa, odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej
2. W międzyczasie wlewamy pozostałe wino porto do rondla, zagotowujemy i redukujemy płyn do 1/4 szklanki, odstawiamy
3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło, dodajemy przekrojone na ćwiartki figi i smażymy ok 2 min z każdej strony, aż lekko się przyrumienią i zmiękną, odstawiamy i utrzymujemy w cieple
4. Fasolka - myjemy i odcinamy ogonki, zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy fasolkę al dente, bez przykrycia bo straci kolor, odcedzamy
5. Piersi kaczki smażymy na tłuszczu po smażeniu fig, układamy piersi najpierw skórą do dołu, smażymy 4 minuty, skóra powinna być ciemno brązowa i chrupiąca, obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut
6. Powstały ze smażenia kaczki tłuszcz odlewamy do miseczki, na patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut, aż płyn zredukuje się do 2 łyżek, z wierzchu płynu jaki zebraliśmy do miseczki zbieramy jak najwięcej tłuszczu, pozostały płyn wlewamy do wina na patelnię, dodajemy bulion i redukujemy całość do 1/4 szklanki, dolewamy zredukowane wcześniej porto i figi
7. Piersi kaczki kroimy na plasterki, polewamy sosem z figami, podajemy z ugotowana fasolką


Wykwintne i niezbyt skomplikowane danie na jesienne przyjęcie!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
1/4 szklanki to 125 ml więc jak zredukować porto z 125 ml do 1/4 szklanki?
Anna Petryna pisze…
Pragnę nadmienić że 125 ml to 1/2 szklanki, nie będzie więc problemu z redukcją. Pozdrawiam ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.