Pierś kaczki są jednym z moich ulubionych rodzajów mięs, najchętniej przyrządzam je na jesienne przyjęcia, może dlatego, że mocno kojarzą mi się z rudym płomieniem tańczącym w kominku i długimi wieczorami. Tego rodzaju mięso nie pochłania dużo czasu w przygotowaniu, choć wymaga przestrzegania pewnych zasad żeby mogło zachwycić naszych gości. Mięso kaczki musi być soczyste, a co najważniejsze różowe w środku, aby sprostać tym oczekiwaniom mięso musi mieć temperaturę pokojową, smażymy piersi zawsze od strony skóry, którą wcześniej nacinamy, nie kroimy kaczki zaraz po upieczeniu, mięso musi chwilę odpocząć inaczej wypłynie z niego cały sok. Kaczka łączy się smakowo z różnorodnymi dodatkami, dla mnie osobiście ten gatunek mięsa najlepiej harmonizuje z owocami, świetnie współgra z jabłkami, pomarańczami, śliwkami, lub jak w tej wersji ze słodkimi, jesiennymi figami, a do tego gęsty, aksamitny sos winny.
6 piersi kaczki
500 ml wina porto
10 listków bazylii
3 łyżki masła
8 świeżych fig
125 ml wytrawnego wina
500 ml bulionu
sól, pieprz
500 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
1. Za pomocą ostrego noża nacinamy w kratkę skórę, uprzednio umytej i dobrze osuszonej piersi kaczki, uważamy żeby nie przekroić mięsa, to bardzo ważne, piersi skrapiamy 3 łyżkami porto, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi listkami bazylii, przyciskamy je do mięsa, odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej
2. W międzyczasie wlewamy pozostałe wino porto do rondla, zagotowujemy i redukujemy płyn do 1/4 szklanki, odstawiamy
3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło, dodajemy przekrojone na ćwiartki figi i smażymy ok 2 min z każdej strony, aż lekko się przyrumienią i zmiękną, odstawiamy i utrzymujemy w cieple
4. Fasolka - myjemy i odcinamy ogonki, zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy fasolkę al dente, bez przykrycia bo straci kolor, odcedzamy
5. Piersi kaczki smażymy na tłuszczu po smażeniu fig, układamy piersi najpierw skórą do dołu, smażymy 4 minuty, skóra powinna być ciemno brązowa i chrupiąca, obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut
6. Powstały ze smażenia kaczki tłuszcz odlewamy do miseczki, na patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut, aż płyn zredukuje się do 2 łyżek, z wierzchu płynu jaki zebraliśmy do miseczki zbieramy jak najwięcej tłuszczu, pozostały płyn wlewamy do wina na patelnię, dodajemy bulion i redukujemy całość do 1/4 szklanki, dolewamy zredukowane wcześniej porto i figi
7. Piersi kaczki kroimy na plasterki, polewamy sosem z figami, podajemy z ugotowana fasolką
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min
6 piersi kaczki
500 ml wina porto
10 listków bazylii
3 łyżki masła
8 świeżych fig
125 ml wytrawnego wina
500 ml bulionu
sól, pieprz
500 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
Przygotowanie:
1. Za pomocą ostrego noża nacinamy w kratkę skórę, uprzednio umytej i dobrze osuszonej piersi kaczki, uważamy żeby nie przekroić mięsa, to bardzo ważne, piersi skrapiamy 3 łyżkami porto, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi listkami bazylii, przyciskamy je do mięsa, odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej
2. W międzyczasie wlewamy pozostałe wino porto do rondla, zagotowujemy i redukujemy płyn do 1/4 szklanki, odstawiamy
3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło, dodajemy przekrojone na ćwiartki figi i smażymy ok 2 min z każdej strony, aż lekko się przyrumienią i zmiękną, odstawiamy i utrzymujemy w cieple
4. Fasolka - myjemy i odcinamy ogonki, zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy fasolkę al dente, bez przykrycia bo straci kolor, odcedzamy
5. Piersi kaczki smażymy na tłuszczu po smażeniu fig, układamy piersi najpierw skórą do dołu, smażymy 4 minuty, skóra powinna być ciemno brązowa i chrupiąca, obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut
6. Powstały ze smażenia kaczki tłuszcz odlewamy do miseczki, na patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut, aż płyn zredukuje się do 2 łyżek, z wierzchu płynu jaki zebraliśmy do miseczki zbieramy jak najwięcej tłuszczu, pozostały płyn wlewamy do wina na patelnię, dodajemy bulion i redukujemy całość do 1/4 szklanki, dolewamy zredukowane wcześniej porto i figi
7. Piersi kaczki kroimy na plasterki, polewamy sosem z figami, podajemy z ugotowana fasolką
Wykwintne i niezbyt skomplikowane danie na jesienne przyjęcie!



Komentarze