Przejdź do głównej zawartości

Karmelizowane brzoskwinie z lodami waniliowymi


Na zboczu niewielkiego wzgórza dostrzegam skarłowaciałe drzewa o soczyście zielonej koronie. Podążam w ich kierunku chcąc skryć się przed palącym słońcem Italii. Bujnie porosła trawa blokuje otwarcie drewnianej furtki, wślizgam się do środka niewielkiego sadu, siadam pod jednym z drzew, jego konary tworzą coś na wzór parasola, opieram głowę o pień i spoglądam w górę, nad głową zwisają czerwono-żółte brzoskwinie. Sięgam do torby starając się namierzyć butelkę chłodnej wody, w rzeczywistości jej zawartość zmieniła się w ciepłą, wygazowaną ciecz, niezdatną do spożycia. Spoglądam raz jeszcze na sporej wielkości owoce i postanawiam zaspokoić pragnienie właśnie nimi....kiedy sok spływa mi po palcach w trawie dostrzegam obserwującego mnie śnieżnobiałego psa, kiedy puszczam do niego zalotne oko, on zamyka oczy i udaje, że nic nie widzi.....;) We Włoszech brzoskwinie często podaje się z winem jako aperitif, jednak sprawdzają się doskonale również jako deser. 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min

100 g cukru
3 łyżki wody
1 laska wanilii
100 ml Marsali lub Amaretto
50 g masła
8 twardych brzoskwiń
dobrej jakości lody waniliowe 





















Przygotowanie:

1. Brzoskwinie przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki, wyjmujemy pestki
2. W dużym rondlu, podgrzewamy wodę i cukier, czekamy aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy, nie zbyt ciemnej bo stanie się gorzki, zdejmujemy z ognia, dodajemy ziarenka z laski wanilii, Marsale lub Amaretto oraz masło
3. Wstawiamy rondel z powrotem na średni gaz i mieszamy aż sos stanie się klarowny, dodajemy brzoskwinie i gotujemy kilka minut aż owoce trochę zmiękną, ale zachowają kształt, zdejmujemy rondel z ognia
4. Brzoskwinie nakładamy do miseczek razem z sosem, a na wierzchu nakładamy gałkę lodów waniliowych, podajemy natychmiast

Dojrzałe brzoskwinie zanurzone w waniliowym karmelu z 
dodatkiem lodów! 





sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler