Przejdź do głównej zawartości

Kapusta włoska z morelami i szpinakiem


Mijając kolejną wioskę, co krok spotykam rolników pracujących przy zbiorach tegorocznych plonów. Mój wzrok ściąga wykarczowane ogromne pole kapusty i stojące obok skrzynie wypełnione po brzegi jasnozielonymi główkami kapusty. Zwalniam odrobinę chcąc  wyminąć kapuścianą stertę, gdy nagle zza skrzyń wyłaniają się ogromne koła traktora, naciskam gwałtownie pedał hamulca, jednak samochód uderza o jedną ze skrzyń, widząc chwiejącą się nade mną drewnianą stertą wyczuwam zbliżającą się nieuchronnie katastrofę.....po chwili kapusta jedna po drugiej uderzają w szybę samochodu. Gdy kapuściany deszcz milknie z przerażeniem diagnozuję szkody....To niedrogie, łatwe do przyrządzenia i bogate w witaminy warzywo, doskonale nadaje się na nasze stoły każdego dnia. 



Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 25 minut

1 mała główka włoskiej kapusty
200 g suszonych moreli
200 g świeżego szpinaku
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu
4 łyżki masła
sól, pieprz 


Przygotowanie:

1. Kapustę myjemy, obieramy z zewnętrznych, ciemnozielonych  liści, ostrym nożem wykrawamy kłąb, przekrawamy na pół i siekamy w niezbyt szerokie paski
2. W szerokim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną kapustę, zmniejszamy trochę ogień i wciąż mieszając podsmażamy kapustę ok 10 minut, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy kolejne 10 minut, w tym czasie płyn całkowicie odparuje 
3. W czasie kiedy kapusta się gotuje, siekamy cebule i czosnek, podsmażamy na 1 łyżce masła, morele kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli, podsmażamy całość aż cebula lekko się zrumieni 
4. Szpinak dokładnie płuczemy, odcinamy twarde końcówki, liście siekamy grubo i wrzucamy do cebuli i moreli, podsmażamy do czasu aż szpinak zupełnie zwiędnie 
5. Łączymy kapustę z pozostałymi składnikami, dodajemy 1 łyżkę masła, mieszamy dokładnie

Ta kremowa kapusta doskonale smakuje z pieczonymi mięsami i pure ziemniaczanym! 






sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.