Przejdź do głównej zawartości

Kapusta włoska z morelami i szpinakiem


Mijając kolejną wioskę, co krok spotykam rolników pracujących przy zbiorach tegorocznych plonów. Mój wzrok ściąga wykarczowane ogromne pole kapusty i stojące obok skrzynie wypełnione po brzegi jasnozielonymi główkami kapusty. Zwalniam odrobinę chcąc  wyminąć kapuścianą stertę, gdy nagle zza skrzyń wyłaniają się ogromne koła traktora, naciskam gwałtownie pedał hamulca, jednak samochód uderza o jedną ze skrzyń, widząc chwiejącą się nade mną drewnianą stertą wyczuwam zbliżającą się nieuchronnie katastrofę.....po chwili kapusta jedna po drugiej uderzają w szybę samochodu. Gdy kapuściany deszcz milknie z przerażeniem diagnozuję szkody....To niedrogie, łatwe do przyrządzenia i bogate w witaminy warzywo, doskonale nadaje się na nasze stoły każdego dnia. 



Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 25 minut

1 mała główka włoskiej kapusty
200 g suszonych moreli
200 g świeżego szpinaku
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu
4 łyżki masła
sól, pieprz 


Przygotowanie:

1. Kapustę myjemy, obieramy z zewnętrznych, ciemnozielonych  liści, ostrym nożem wykrawamy kłąb, przekrawamy na pół i siekamy w niezbyt szerokie paski
2. W szerokim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekaną kapustę, zmniejszamy trochę ogień i wciąż mieszając podsmażamy kapustę ok 10 minut, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy kolejne 10 minut, w tym czasie płyn całkowicie odparuje 
3. W czasie kiedy kapusta się gotuje, siekamy cebule i czosnek, podsmażamy na 1 łyżce masła, morele kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli, podsmażamy całość aż cebula lekko się zrumieni 
4. Szpinak dokładnie płuczemy, odcinamy twarde końcówki, liście siekamy grubo i wrzucamy do cebuli i moreli, podsmażamy do czasu aż szpinak zupełnie zwiędnie 
5. Łączymy kapustę z pozostałymi składnikami, dodajemy 1 łyżkę masła, mieszamy dokładnie

Ta kremowa kapusta doskonale smakuje z pieczonymi mięsami i pure ziemniaczanym! 






sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.