"Czarna krowa w kropki bordo gryzła trawę kręcąc mordą . Kręcąc mordą i rogami gryzła trawę wraz z jaskrami . "Czarna krowo ,nie kręć rogiem , bo ja pieróg jem z twarogiem : gdy tak srogo rogiem kręcisz , gryźć pieroga nie mam chęci ..."
Codziennie mijam łąkę, na której leniwie wylegują się rzeczone krowy i codziennie zadziwia mnie nieustający zachwyt dzieciaków z tylnej kanapy samochodu. Fajnie tak potrafić zachwycać się krową na łące, kałużą na drodze, ślimakiem sunącym po mokrej trawie, rosą na pajęczej sieci lub niespotykanym, przerażającym kształtem chmury. Bardzo się staram, żeby zakładać te dziecięce, różowe okulary na oczy jak najczęściej, Świat nie tylko wygląda wtedy ciekawiej, ale mama w oczach dzieci staje się wtedy tajemniczą, zabawną rusałką o oczach wypełnionych miłością. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekend, polecam spacer po lesie w różowych okularach, a po powrocie szklankę mleka z różową słomką i kawałek mega mlecznego ciasta.
Składniki na formę o wymiarach 23/33
Czas przygotowania: 25 min + 40 min pieczenie
Ciasto
4 jajka
1 szklanka mleka
110 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
szczypta soli
*wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
Syrop mleczny
2 szklanki zagęszczonego mleka
375 ml skondensowanego słodzonego mleka
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka rumu (opcjonalnie, jeśli ciasta nie jedzą dzieci)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do podania
bita śmietana
prażone płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1. Ciasto - mleko i masło rozpuścić w rondelku i odstawić do lekkiego wystudzenia
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i gałką (jeśli używamy)
3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę, dolewamy ekstraktu z wanilii, następnie, na zmianę, partiami dodajemy mąkę i mleko z masłem, mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników
4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka
5. Sos - kiedy ciasto się piecze przygotowujemy sos, mieszamy trzepaczką wszystkie jego składniki, kiedy ciasto jest upieczone, odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, następnie nakłuwamy gęsto patyczkiem, ciasto zalewamy syropem mlecznym, robimy to w chochelką, polewając stopniowo ciasto na całej powierzchni, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny żeby stężało, najlepiej smakuje zimne
Potrójnie mleczne meksykańskie ciasto, doskonale ze szklanką zimnego mleka!



Komentarze
Pomysł bardzo mi przypadł do gustu!