Przejdź do głównej zawartości

Ciasto mleczne - tres leches

"Czarna krowa w kropki bordo gryzła trawę kręcąc mordą . Kręcąc mordą i rogami gryzła trawę wraz z jaskrami . "Czarna krowo ,nie kręć rogiem , bo ja pieróg jem z twarogiem : gdy tak srogo rogiem kręcisz , gryźć pieroga nie mam chęci ..." 

Codziennie mijam łąkę, na której leniwie wylegują się rzeczone krowy i codziennie zadziwia mnie nieustający zachwyt dzieciaków z tylnej kanapy samochodu. Fajnie tak potrafić zachwycać się krową na łące, kałużą na drodze, ślimakiem sunącym po mokrej trawie, rosą na pajęczej sieci lub niespotykanym, przerażającym kształtem chmury. Bardzo się staram, żeby zakładać te dziecięce, różowe okulary na oczy jak najczęściej, Świat nie tylko wygląda wtedy ciekawiej, ale mama w oczach dzieci staje się wtedy tajemniczą, zabawną rusałką o oczach wypełnionych miłością. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekend, polecam spacer po lesie w różowych okularach, a po powrocie szklankę mleka z różową słomką i kawałek mega mlecznego ciasta.








































Składniki na formę o wymiarach 23/33

Czas przygotowania: 25 min + 40 min pieczenie


Ciasto


4 jajka
1 szklanka mleka
110 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
szczypta soli

*wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Syrop mleczny


2 szklanki zagęszczonego mleka 
375 ml skondensowanego słodzonego mleka
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka rumu (opcjonalnie, jeśli ciasta nie jedzą dzieci)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Do podania


bita śmietana
prażone płatki migdałowe lub wiórki kokosowe



Przygotowanie:



1. Ciasto - mleko i masło rozpuścić w rondelku i odstawić do lekkiego wystudzenia
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i gałką (jeśli używamy)
3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę, dolewamy ekstraktu z wanilii, następnie, na zmianę, partiami dodajemy mąkę i mleko z masłem, mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników
4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka
5. Sos - kiedy ciasto się piecze przygotowujemy sos, mieszamy trzepaczką wszystkie jego składniki, kiedy ciasto jest upieczone, odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, następnie nakłuwamy gęsto patyczkiem, ciasto zalewamy syropem mlecznym, robimy to w chochelką, polewając stopniowo ciasto na całej powierzchni, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny żeby stężało, najlepiej smakuje zimne


Potrójnie mleczne meksykańskie ciasto, doskonale ze szklanką zimnego mleka! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Martha pisze…
Wspaniale wygląda! : )
Pomysł bardzo mi przypadł do gustu!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler