Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z egzotyczną konfiturą

Jako dziecko nie lubiłam bananów, ich zapach kojarzył mi się z mdłymi syropami na kaszel, a sok bananowy po dziś dzień jest dla mnie kulinarną katorgą. Z bananami zaprzyjaźniłam się kiedy nauczyłam się łączyć je z mlekiem, kawą, czekoladą i przyprawami. Czekolada natomiast jest dla mnie genialnym produktem, śmiało mogę nazwać się czekoladoholiczką, w mojej spiżarce zawsze leży kilka tabliczek, tak na wypadek smutków i radości zarazem. Gorąca czekolada w zimowe wieczory i ciepły koc, a może czekoladowe lody w upalny wieczór na tarasie, jesienne ciasto gruszkowe lub jak w tym przypadku bananowe zaspokaja moje czekoladowe żądze równie dobrze ;) Zapraszam!


























Składniki na formę o pojemności 2,5 l (keksówka lub forma na babkę z kominem)

Czas przygotowania: 20 min + 60 min pieczenie



Ciasto


5 szt dojrzałych bananów
200 g masła
250 ml naturalnego jogurtu
3 jaja
200 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
100 g gorzkiej czekolady


Konfitura


5 bananów (nie mogą być przejrzałe)
puszka ananasów w syropie
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki wiórków kokosowych


Przygotowanie 



1. Ciasto - wyjmujemy masło z lodówki, nie może być bardzo zimne, formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Obrane banany miksujemy z jogurtem
3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, sól i cynamon
4. Masło ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, kremową masę (miksujemy od 7-9 min) następnie dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym ok 1 minuty
5. Do masy dodajemy połowę mąki z dodatkami, miksujemy na jednolitą masę, dolewamy masę bananowo-jogurtową, drugą część mąki, następnie posiekaną czekoladę, mieszamy szpatułką i wylewamy do przygotowanej formy, pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach, ciasto sprawdzamy patyczkiem
6. Konfitura - w czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy konfiturę, banany kroimy w plasterki, ananasa miksujemy razem z syropem na gładkie pure, wiórki mielimy w młynku do kawy, do garnka wlewamy pure z ananasa, dodajemy pokrojone banany, wiórki kokosowe, cukier i sok z cytryny, stawiamy na gaz i gotujemy ok 20 minut aż odparuje woda, a banany się rozpadną, przekładamy do słoika i możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni

Mocno czekoladowe, mocno bananowe z egzotyczną konfiturą! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Prześliczne te jesienne zdjęcia :)
A ciasto wygląda kusząco - ma cudownie głęboki kolor :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję, a ciasto ma równie głęboki czekoladowy smak, polecam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler