Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z egzotyczną konfiturą

Jako dziecko nie lubiłam bananów, ich zapach kojarzył mi się z mdłymi syropami na kaszel, a sok bananowy po dziś dzień jest dla mnie kulinarną katorgą. Z bananami zaprzyjaźniłam się kiedy nauczyłam się łączyć je z mlekiem, kawą, czekoladą i przyprawami. Czekolada natomiast jest dla mnie genialnym produktem, śmiało mogę nazwać się czekoladoholiczką, w mojej spiżarce zawsze leży kilka tabliczek, tak na wypadek smutków i radości zarazem. Gorąca czekolada w zimowe wieczory i ciepły koc, a może czekoladowe lody w upalny wieczór na tarasie, jesienne ciasto gruszkowe lub jak w tym przypadku bananowe zaspokaja moje czekoladowe żądze równie dobrze ;) Zapraszam!


























Składniki na formę o pojemności 2,5 l (keksówka lub forma na babkę z kominem)

Czas przygotowania: 20 min + 60 min pieczenie



Ciasto


5 szt dojrzałych bananów
200 g masła
250 ml naturalnego jogurtu
3 jaja
200 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
100 g gorzkiej czekolady


Konfitura


5 bananów (nie mogą być przejrzałe)
puszka ananasów w syropie
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki wiórków kokosowych


Przygotowanie 



1. Ciasto - wyjmujemy masło z lodówki, nie może być bardzo zimne, formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Obrane banany miksujemy z jogurtem
3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, sól i cynamon
4. Masło ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, kremową masę (miksujemy od 7-9 min) następnie dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym ok 1 minuty
5. Do masy dodajemy połowę mąki z dodatkami, miksujemy na jednolitą masę, dolewamy masę bananowo-jogurtową, drugą część mąki, następnie posiekaną czekoladę, mieszamy szpatułką i wylewamy do przygotowanej formy, pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach, ciasto sprawdzamy patyczkiem
6. Konfitura - w czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy konfiturę, banany kroimy w plasterki, ananasa miksujemy razem z syropem na gładkie pure, wiórki mielimy w młynku do kawy, do garnka wlewamy pure z ananasa, dodajemy pokrojone banany, wiórki kokosowe, cukier i sok z cytryny, stawiamy na gaz i gotujemy ok 20 minut aż odparuje woda, a banany się rozpadną, przekładamy do słoika i możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni

Mocno czekoladowe, mocno bananowe z egzotyczną konfiturą! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Prześliczne te jesienne zdjęcia :)
A ciasto wygląda kusząco - ma cudownie głęboki kolor :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję, a ciasto ma równie głęboki czekoladowy smak, polecam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi