Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z kurek z grzankami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Sezon grzybowy rusza...na targowiskach i przydrożnych straganach spotkać można sympatycznych ludzi handlujących leśnymi skarbami. Metalowe bańki i szklane słoje wypełnione po brzegi naszymi rodzimymi jagodami, nie są tak okazałe jak borówki amerykańskie, ale za to przywołują na myśl dziecięce wyprawy na jagody, ja zawsze nabijałam te czarne kuleczki na ostre kłosy trawy i w ten sposób zjadałam. W koszykach grzybiarzy dominują cudownie żółte, ubóstwiane wręcz przeze mnie grzyby - kurki, znakomite do sosów do mięsa, świetne do risotta i makaronów z sosem śmietanowym, ciekawie lądują w omlecie, ale ja dziś miałam ochotę na zupę krem......




Składniki na 5 porcji

Czas przygotowania: 25 minut

500 g świeżych kurek
1 cebula
1 l esencjonalnego bulionu warzywnego
3 łyżki klarowanego masła
kilka gałązek świeżego tymianku
150 ml śmietany 30%
5 kromek czerstwego chleba
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Kurki czyścimy z igliwia i piasku za pomocą małej szczoteczki, cebule siekamy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebule i smażymy chwile
2. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy kurki, smażymy ok 5 minut, kilka grzybów odkładamy do dekoracji
3. Do kurek dolewamy ok 1 litra bardzo esencjonalnego bulionu, dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku i gotujemy ok 15 minut
4. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle, po chwili dodajemy posiekany czosnek, nie dodajemy czosnki na początku ponieważ się przypali 
5. Miksujemy zupę partiami, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze trochę trochę bulionu, zabielamy zupę śmietaną i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, podajemy z grzankami i odłożonymi wcześniej, zblanszowanymi kurkami 

Krem z leśnych grzybów z czosnkowymi grzankami i śmietaną!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).