Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z kurek z grzankami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Sezon grzybowy rusza...na targowiskach i przydrożnych straganach spotkać można sympatycznych ludzi handlujących leśnymi skarbami. Metalowe bańki i szklane słoje wypełnione po brzegi naszymi rodzimymi jagodami, nie są tak okazałe jak borówki amerykańskie, ale za to przywołują na myśl dziecięce wyprawy na jagody, ja zawsze nabijałam te czarne kuleczki na ostre kłosy trawy i w ten sposób zjadałam. W koszykach grzybiarzy dominują cudownie żółte, ubóstwiane wręcz przeze mnie grzyby - kurki, znakomite do sosów do mięsa, świetne do risotta i makaronów z sosem śmietanowym, ciekawie lądują w omlecie, ale ja dziś miałam ochotę na zupę krem......




Składniki na 5 porcji

Czas przygotowania: 25 minut

500 g świeżych kurek
1 cebula
1 l esencjonalnego bulionu warzywnego
3 łyżki klarowanego masła
kilka gałązek świeżego tymianku
150 ml śmietany 30%
5 kromek czerstwego chleba
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Kurki czyścimy z igliwia i piasku za pomocą małej szczoteczki, cebule siekamy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebule i smażymy chwile
2. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy kurki, smażymy ok 5 minut, kilka grzybów odkładamy do dekoracji
3. Do kurek dolewamy ok 1 litra bardzo esencjonalnego bulionu, dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku i gotujemy ok 15 minut
4. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle, po chwili dodajemy posiekany czosnek, nie dodajemy czosnki na początku ponieważ się przypali 
5. Miksujemy zupę partiami, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze trochę trochę bulionu, zabielamy zupę śmietaną i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, podajemy z grzankami i odłożonymi wcześniej, zblanszowanymi kurkami 

Krem z leśnych grzybów z czosnkowymi grzankami i śmietaną!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi