Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z jeżynami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Te czarne maliny dojrzewały na moim krzaku przez całe lato, pochłaniając łapczywie każdy promyk słońca, teraz u jego schyłku są już pełne słodyczy i pragną zaskakiwać mnie w kuchni, głównie w słodkich odsłonach. Jeżyna to dość wdzięczny temat, owoc o pięknym kolorze i niezbyt słodki, nawet mocno dojrzałe okazy pozostawiają na języku odrobinę cierpkości. Jeżyny doskonale wykańczają desery, pięknie wyglądają na surowo zatopione w galaretce, koniecznie jasnego koloru. Ja co roku przygotowuję konfiturę jeżynową z odrobiną cynamonu i mielonych goździków, dodając ją do herbaty w jesienno-zimowe wieczory przywołuję w pamięci gorące popołudnia kiedy rwałam je z krzaków, a palce miałam ubrudzone od ich soku....
























Składniki na tortownicę o śr 20 cm

Czas przygotowania: 40 min + 12 h chłodzenie

250 g serka mascarpone
250 g sera trzykrotnie mielonego 
250 ml śmietany 36%
70 g cukru pudru
20 g żelatyny w proszku
70 ml wrzącej wody
150 g ciasteczek owsianych
60 g miękkiego masła 
1 opakowanie galaretki jeżynowej
350 g świeżych jeżyn

Przygotowanie:

1. Galaretka - zagotowujemy 300 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretkę, schładzamy
2. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z miękkim masłem, powstałą masę wykładamy na dno tortownicy, ugniatamy wypukłą stroną łyżki, mocno dociskając, wstawiamy do lodówki żeby schłodzić 
3. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego schłodzenia
4. W misce miksera mieszamy ser, mascarpone, cukier puder i śmietankę, do gładkiej masy dolewamy rozpuszczoną żelatynę, żeby uniknąć nagłego ścięci się żelatyny i powstania grudek w serze, dodajmy łyżkę sera do rozpuszczonej żelatyny zanim dodamy całość do masy serowej 
5. Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy, układamy umyte jeżyny i wstawiamy do lodówki, zalewamy tężejącą galaretką i chłodzimy całość ok 12 godzin

Aksamitny, niezbyt słodki sernik na kruchym spodzie z lekko kwaśnymi jeżynami zatopionymi w galaretce! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi