Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z jeżynami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Te czarne maliny dojrzewały na moim krzaku przez całe lato, pochłaniając łapczywie każdy promyk słońca, teraz u jego schyłku są już pełne słodyczy i pragną zaskakiwać mnie w kuchni, głównie w słodkich odsłonach. Jeżyna to dość wdzięczny temat, owoc o pięknym kolorze i niezbyt słodki, nawet mocno dojrzałe okazy pozostawiają na języku odrobinę cierpkości. Jeżyny doskonale wykańczają desery, pięknie wyglądają na surowo zatopione w galaretce, koniecznie jasnego koloru. Ja co roku przygotowuję konfiturę jeżynową z odrobiną cynamonu i mielonych goździków, dodając ją do herbaty w jesienno-zimowe wieczory przywołuję w pamięci gorące popołudnia kiedy rwałam je z krzaków, a palce miałam ubrudzone od ich soku....
























Składniki na tortownicę o śr 20 cm

Czas przygotowania: 40 min + 12 h chłodzenie

250 g serka mascarpone
250 g sera trzykrotnie mielonego 
250 ml śmietany 36%
70 g cukru pudru
20 g żelatyny w proszku
70 ml wrzącej wody
150 g ciasteczek owsianych
60 g miękkiego masła 
1 opakowanie galaretki jeżynowej
350 g świeżych jeżyn

Przygotowanie:

1. Galaretka - zagotowujemy 300 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretkę, schładzamy
2. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z miękkim masłem, powstałą masę wykładamy na dno tortownicy, ugniatamy wypukłą stroną łyżki, mocno dociskając, wstawiamy do lodówki żeby schłodzić 
3. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego schłodzenia
4. W misce miksera mieszamy ser, mascarpone, cukier puder i śmietankę, do gładkiej masy dolewamy rozpuszczoną żelatynę, żeby uniknąć nagłego ścięci się żelatyny i powstania grudek w serze, dodajmy łyżkę sera do rozpuszczonej żelatyny zanim dodamy całość do masy serowej 
5. Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy, układamy umyte jeżyny i wstawiamy do lodówki, zalewamy tężejącą galaretką i chłodzimy całość ok 12 godzin

Aksamitny, niezbyt słodki sernik na kruchym spodzie z lekko kwaśnymi jeżynami zatopionymi w galaretce! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.