Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki z marynowanymi szparagami i sosem grzybowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Krok za krokiem, stąpam boso po zielonej trawie, na której wiatr położył już kilka żółty brzozowych liści. W zakolu ogrodu wybujałe hortensje wyciągają swoje gałęzie w stronę wrześniowego słońca, po blado różowym kolorze ich kwiatostanów wiem, że jesień już blisko. Na płocie czerwieni się bluszcz, nadając cudowny kontrast wciąż zielonemu krajobrazowi. W brzozowym zagajniku toczy się gra kolorów, to kwitnące wrzosy tworzą tam iście bajkowy obraz, kontrastując wszystkimi odcieniami fioletu z biało-czarną korą drzew. Nagle pośród trawy dostrzegam brunatny kapelusz, "a jednak, kozaki znów upodobały sobie mój trawnik, nie jeden raz urozmaicą moje jesienne dania"


























Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania: 45 min

2 polędwiczki wieprzowe
300 g grzybów*
1 słoik marynowanych szparagów
duża gałązka świeżego rozmarynu
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
suszony rozmaryn
2 szalotki
1 szklanka szampana*
kilka kropel sosu worcestershire
1 łyżka miodu
*można użyć mrożonych, borowiki, kozaki, podgrzybki
*w wersji ekonomicznej można użyć wina musującego


Przygotowanie:

1. Polędwicę myjemy, obieramy z białych błonek, kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, solimy, pieprzymy, posypujemy 1 łyżeczką suszonego rozmarynu, nacieramy mięso dokładnie i odstawiamy
2. Grzyby - jeśli używamy świeżych, czyścimy je na sucho i kroimy w kawałki, mrożone grzyby wrzucamy bezpośrednio na patelnię, na rozgrzane 2 łyżki masła, smażymy grzyby ok 20 minut aż dobrze się zrumienią i staną się suche, tylko poprzez zamknięcie grzyba w wysokiej temperaturze, uzyskamy ich aromat, gotowe grzyby zdejmujemy z patelni, na pozostałym tłuszczu smażymy posiekaną szalotkę, lekko rumienimy 
3. Szparagi - odsączamy z zalewy i wrzucamy na rozgrzane masło, dorzucamy kilka igiełek świeżego rozmarynu i blanszujemy ok 5 minut, odstawiamy
4. Na patelnię z podsmażoną cebulkę dolewamy szklankę szampana, drewnianą łopatką zeskrobujemy z dna patelni wszystkie drobinki, redukujemy sos o połowę, doprawiamy miodem, sosem worcestershire, solą i pieprzem, do sosu dodajemy podsmażone grzyby 
5. Na 1 łyżce oliwy podsmażamy polędwiczki, ok 2 minuty z każdej strony, nie nakładajmy zbyt dużo polędwiczek na patelnię, gdyż zaczną się gotować zamiast smażyć
6. Na talerzu układamy kawałki polędwicy, polewamy sosem grzybowym wykańczamy danie szparagami w sosie maślano-rozmarynowym 

Rozmaryn, leśne grzyby, kawałki polędwicy, maślane szparagi, a wszystko zatopione z sosie z szampana! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler